IP-kompetencer til flere

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 3. april 2003.


KARRIERE & KOMPETENCE: Både den nuværende og næste generation af ledere skal have flere IP-kompetencer. Omvendt skal IP-specialisterne vide mere om strategisk ledelse. Stadig flere forskere interesserer
sig også for IP.

Både Handelshøjskolen i København og Scandinavian International Management Institute (SIMI) skærper fokus på IP (intellectual property).

"IP er ved at blive et af de mest betydningsfulde områder for en stadig større del af erhvervslivet, men strategier for IP er en forsømt ledelsesdisciplin. Derfor er det nødvendigt at uddanne en generation af ledere, som er opmærksomme på IP. For det er ikke patentmedarbejdere, der skal udvikle patentstrategier. Det er ledelsen," siger Dr. Markus Reitzig, ny assistant professor på Handelshøjskolen i København og leder af konsulentgruppen IPECON.

Han fremhæver betydningen af at klæde lederne bedre på til at træffe kompetente beslutninger på området og til at kommunikere mere effektivt med patenteksperterne.

På Handelshøjskolen regner man med, at tilstrækkeligt mange studerende vil interessere sig for IP, selv om det stadig opfattes som et eksotisk fag i konkurrence med eksempelvis afsætning og organisation.
"Man kan håbe på en gradvis ændring af mentaliteten, så IP bliver mere synligt - også i de øverste ledelser. Det, vi kan gøre, er at lukke kløften nedefra, så vores kandidater har en forhåndsforståelse for IP's betydning," siger Peter Lotz, der er leder af skolens Institut for Industriøkonomi og Virksomhedsstrategi.

Handelshøjskolen har hentet den tyske ekspert, som også har amerikansk erfaring med i tasken, hertil for at forske og undervise i IP som ledelsesdisciplin. Ud over at undervise de kommende ledere på Handelshøjskolen arbejder han på at skrue korte kurser sammen for patenteksperter, som har brug for at styrke deres forståelse for ledelsesperspektivet. For disse kurser, som ventes udbudt til efteråret, er Patent- og Varemærkestyrelsen platform.

Interesse er støt voksende
Også SIMI, hvis flagskib er Executive Master of Business Administration-uddannelsen for erfarne ledere, og som derudover udbyder diplomuddannelser, er i færd med at introducere IP på skemaet og skrue et formelt undervisningsforløb sammen.

"Det er meget perspektivrigt," siger Steffen Rebien, udviklingschef i Patent- og Varemærkestyrelsen (PVS).
PVS gennemførte for to år siden en omfattende behovsanalyse for IP-kompetencer og konkluderede blandt andet, at der i erhvervslivet på kort sigt er behov for op mod 300 medarbejdere med specialviden om IP.
Også Danmarks Tekniske Universitet underviser i IP-kompetencer. Her udbydes årligt kurser af 14 ugers varighed, og de retter sig hovedsageligt mod ph.d.-studerende, ikke mindst inden for biotekområdet og har ikke kun universitetsfolk med, men også deltagere fra erhvervslivet.

"Interessen er støt voksende. På det forløb, som netop er begyndt, havde vi plads til 25. Der kom dobbelt så mange ansøgere, så vi måtte vælge de mest motiverede og skabe ekstra rum ved at løse problemet med mangel på vejledere," fortæller Susanne Schultz fra DTU's juridiske afdeling.

Også på det sundhedsvidenskabelige fakultet ved Københavns Universitet trækker det op til, at IP-kurser kommer på programmet for de ph.d.-studerende. Her er Handelshøjskolen inde i billedet som leverandør af ekspertise.

Boks:
Vi har talt med
¥ Lise Dybdahl, direktør,
European Patent Office.
¥ Anne Schouboe, IP-direktør,
Plougmann & Vingtoft.
¥ Markus Reitzig, associeret professor,
Handelshøjskolen i København.
¥ Peter Lotz, leder af Institut for
Industriøkonomi og Virksomhedsstrategi, Handelshøjskolen i København.
¥ Steffen Rebien, udviklingschef, Patent-
og Varemærkestyrelsen.
¥ Susanne Schultz, leder af patentaktiviteterne hos Danmarks Tekniske Universitet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere