Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 31. januar 2003.
Styresystemet Linux vinder frem på bekostning af Unix men også som en fremtidig reel konkurrent til Microsoft på Intel standardservere.
Pingvinen Tux er - afhængig af iagttagerens synsvinkel - symbol, maskot eller markedsføringsdyr for styresystemet Linux. Og efter 12 års fællesskabsorienteret udviklingsarbejde i open source-miljøet ser det endelig ud til at være pingvinens år.
Sidste uge samledes udviklere, marketingfolk, sælgere og ledere fra den pingvintro del af it-branchen sammen med stadig flere interesserede konkurrenter til den årlige "LinuxWorld Conference and Expo". Men i år var budskaberne fra konferencecenteret i New York total forandret fra de tidligere mere græsrodsprægede argumenter til en meget velpoleret og i Linux-sammenhæng næsten skræmmende forretningsorienteret kommunikation.
Linux-baserede løsninger genererede sidste år omsætning for mere end 1,5 milliarder dollars hos verdens største it-virksomhed IBM. Siden 2001 har koncernen investeret en milliard dollars i Linux-udvikling.
4.600 kunder
Chefen for IBM's softwaredivision Steve Mills fortalte i sin tale på LinuxWorld, at IBM altså allerede har overskud på de Linux-baserede produkter, som 4.600 kunder i øjeblikket efterspørger. Internt har koncernen mere end 1.100 Linux-baserede servere - enten Intelbaserede xSerie eller mainframe i zSerien - der afløser Windows eller OS/2-servere.
Mens LinuxWorld fandt sted i New York kunne Hewlett-Packards topchef Carly Fiorina demonstrere endnu bedre Linux-tal for den nyfusionerede koncerns kunder i København og Amsterdam. HP's Linux-forretning er nu ifølge Carly Fiorina mere end to milliarder dollars værd.
- Vi har partnerskaber med både Oracle og SAP om Linux-baserede løsninger. Vi mener at være førende, når det gælder Linux - især i high-end tekniske løsninger, fortalte Carly Fiorina det europæiske publikum, der både kommercielt og politisk har udvist stor interesse ikke bare i Linux men open source tanken.
Mest snak
Foreløbig har det dog mest ført til ideologiske diskussioner mellem tilhængere og modstandere af open source. Ifølge analysehuset IDC er det globale serversalg en 200 milliarder dollars forretning, og Linux-andelen udgør omkring otte milliarder dollars.
Men væksten i Linux-løsninger er seks procent mod en tilbagegang på to procent i salget af Unix-løsninger. Unix er styresystemet til high-end servere, som Linux oprindeligt er baseret på.
Linux er også en vigtig brik i det voksende marked for avancerede server-løsninger til mindre og mellemstore virksomheder. Et marked, som Microsoft med sin 6,5 milliarder dollars server-forretning har øjnene rettet imod.
Det er her, serverløsninger med billig hardware med Linux som styresystem og applikationer fra de store softwarehuse skaber reel konkurrence til Microsofts satsning på serverbaserede løsninger i fremtiden. Men interessen for de Linux-baserede løsninger repræsenterer også et opgør med den såkaldte plug-and-play-ide, hvor it-produkterne bare skal kunne tages ud af kassen og sættes til.
Kompleksiteten i it kan man ikke fjerne, men den skal ikke genere kunderne. Sådan lød en del af beskeden fra Computer Associates topchef Sanjay Kumar til knapt 200 deltagere i en executive briefing før jul.
På det legendariske Hotel Waldorf Astoria i New York forsøgte Sanjay Kumar at vende nøglekundernes opmærksomhed mod værdien af det billige open sourcealternativ i store it-løsninger. Ud af CA's mere end 1.000 applikationer er de 60 i dag Linux-klar.
Hos deltagerne var begejstringen stor for Linux-ideen. For kunderne er mere interesserede i omkostninger og kvalitet end i applikationer og platforme