Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. januar 2003.
TietoEnator har udviklet et it-baseret styresystem til Det Danske Filminstituts børneattraktion, Film-X, hvor børn kan lære at lave avancerede filmtrick.
Film-it
Et avanceret it-baseret styresystem er kernen i Det Danske Filminstituts nye børnemagnet Film-X, hvor børn kan vælge mellem 13 aktiviteter inden for moderne filmproduktion.
Styresystemet er opbygget som et standardsystem til kulturinstitutioner, der vil lave interaktive udstillinger.
Systemet er åbent i begge ender, så det kun er den konkrete udstilling og identifikationen af brugerne, der er lavet specielt til Film-X. Resten af systemarkitekturen er generaliseret i videst muligt omfang, så det vil være enkelt at koble andre udstillingstyper på.
To dele
Basalt set består systemet af to dele. Det er et log-on-system og selve driftssystemet bag filmproduktionen.
Log-on-systemet holder styr på, hvad de enkelte børn har adgang til, når de arbejder i blandt andet de fire virtuelle filmstudier. Samtidig styrer det systemet til brænding af de cd'er med resultaterne af besøget i Film-X, som børnene kan få med hjem.
-ÊVi har valgt at anvende magnetkort til log-on, men principielt kunne det ligeså godt være for eksempel stregkoder, Bluetooth eller radiobrikker, siger chefkonsulent Benny Askham-Sørensen, TietoEnator, der kalder systemet både teknisk kompliceret og meget simpelt på samme tid.
Serie af programmer
Når børnene logger ind i systemet ved for eksempel klippebord Èt startes en række programmer i en forudbestemt rækkefølge. Det første program styrer kortlæserne. Derefter startes en række interface-programmer.
Alle de programmer, der ses af publikum, er udviklet i Macromedia Director, mens resten er udviklet i Visual Basic. Benny Askham-Sørensen forklarer, at det har været nødvendigt at lave en del skræddersyet programmering, fordi Macromedia Director kun i begrænset omfang understøtter ActiveX-teknologien.
-ÊDirector rummer kun delvis ActiveX-komponenter, og vi var for eksempel ligeglade med at kunne lave knapper. For os var det kommunikationen, det handlede om.
Dobbelt lagring
Selve de rå MPG-filer fra filmproduktionen lagres i filsystemet på en Windows 2000-baseret dobbeltprocessor Compaq-server med relationsdatabasen SQL Server, der lagrer de metadata, som holder styr på filerne.
Serveren er udstyret med hele 300 GB diskplads. Det er nødvendigt, da en enkelt fil kan fylde flere hundrede MB.
Klienterne er pc-kloner, der er udstyret med avancerede og meget dyre grafikkort. Grafikkortene driver de avancerede kameraer, der anvendes i filmproduktionen.
UDP og Corba
Til den del af kommunikationen, der ikke er omfattende, kritisk og kan tåle at gå tabt anvendes en XML-baseret UDP-pakke, som sendes til serveren. Den kritiske del af kommunikationen som for eksempel selve filmene, styres med objekthåndterings-protokollen Corba og også her anvendes XML.
-ÊVi har i det hele taget haft megen glæde af at anvende XML, selvom vi på forhånd var noget skeptiske, siger marketingschef Dino Brun Pedersen, TietoEnator.
Overvejede TCP
-ÊVi havde også en del diskussioner om, vi skulle anvende TCP-kodning, men vi vurderede, at vi ville få foræret en masse ved at bruge Corba i stedet. Blandt andet er Corba en så abstrakt protokol, at den kan anvendes direkte i et Unix- eller Macintosh-miljø, siger Benny Askham-Sørensen.
-ÊVi har desuden forsøgt at indbygge så megen fejltolerance i systemet som vi kunne for at gøre det så sikkert som overhovedet muligt, forklarer han.
Alle filer gemmes og hentes med Corba via et gigabit-netværk, som er i stand til at håndtere de meget datatunge filer med en fornuftig hastighed.
Billedtekst:
TietoEnators Benny Asram Sørensen (t.v.) og Dino Brun Pedersen i det virtuelle filmunivers, som er blevet til i Det Danske Filminstituts børneaktivitet, Film X. Foto: Torben Klint