Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 17. januar 2003.
På under fire år har Carly Fiorina vendt op og ned på et af den globale it-branches mest hæderkronede navne. I næste uge besøger hun sine danske kunder og ansatte.
Topledelse
Støvet var ved at lægge sig over it-koncernen Hewlett-Packard, da topchefen gennem mange år Lewis E. Platt i juli 1999 annoncerede sin afløser. Valget af en HP-topchef var for første gang faldet på en ekstern kandidat, som oven i købet var ung og kvinde.
Men den dengang 44-årige chef for Lucents verdensomspændende service-forretning havde allerede en forbløffende karriere bag sig. Tre år tidligere havde hun stået i spidsen for en succesrig løsrivelse og børsnotering af Lucent og gjort selskabet til en succes, som stadig lyser op i det vintermørke, der indhyller it-branchen. En feteret skuespillerinde, sangerinde eller lignende er den officielle definition på en diva. Kort sagt en populær professionel, der med sin kunnen giver sine ligemænd baghjul til glæde for alle andre.
I karakter fra dag et
Carly Fiorina levede op til rollen fra første dag hos HP. Hun tog fat på arbejdet med at bringe virksomheden ud af den anonymitet og manglende innovation, som kritikerne beskyldte Lewis E. Platt for at have ført Hewlett-Packard ud i.
Første øvelse for Carly Fiorina var at give koncernen en ny identitet. Opfinderånden skulle genfindes.
Derfor blev HP-logoet og sloganet 'invent', eller opfind, sat sammen i en massiv markedsføringskampagne med billedet af den garage, hvor Bill Hewlettt og David Packard havde startet virksomheden i 1938. Samtidig tog Carly Fiorina fat på omfattende organisationsændringer, hvor koncernens 83 selvstændige enheder blev reorganiseret til fire, med fokus på samarbejde og synergi fra udvikling over produktion til marketing og salg.
Carly på indkøb
Næste punkt var indkøb. Carly Fiorina ville styrke konsulentarbejdet i HP og bød 18 milliarder dollars for PriceWathouseCoopers' konsulentforretning.
Handlen faldt på gulvet nogenlunde samtidig med, at hun i november 2000 ikke kunne indfri Wall Streets forventninger til kvartalsresultatet. Og kritikerne regnede med, at Carly Fiorina snart ville være ude.
I stedet opjusterede hun forventningerne til hele finansårets resultat. Og bestyrelsen gav hende det ultimative blåstempel ved også at udnævne hende til bestyrelsesformand.
I efteråret 2001 tog hun sammen med Compaq-topchefen Michael Capellas hele finansverdenen og it-branchen på sengen, da hun annoncerede HP's plan om at købe Compaq. Efter næsten et års kamp med stifternes arvinger og nervøse it-investorer på Wall Street blev fusionen en realitet.
Nu hviler både it-branchens og investorernes øjne igen på Carly Fiorina. Hvor hurtigt kan hun levere synergi, mere omsætning og større overskud?
Middelalderhistorie
Den rolle ser ud til at passe den nu 48-årige Cara Carleton S. Fiornia rigtig godt. Bedre end juraen, som hun begyndte på efter at være blevet bachelor i middelalderhistorie og filosofi i 1976.
Med juraen skulle hun følge i faderens fodspor. Men hun droppede studiet og blev i stedet MBA i marketing og landede i teleselskabet AT&T.
Billedtekst:
Carly S. Fiorinas besøg i Danmark er omgærdet af stor hemmelighed. Den eneste officielle optræden er et arrangement for HP-kunder.
Arkivfoto