Sun skyder IBM og HP ned

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Med de populære og billige Intel-standardservere vil den nye europæiske Sun-chef i løbet af 18 måneder sætte sig på 30 procent af markedet. Han frygter ikke, at IBM, Dell og HP vil kunne lokke erhvervslivets store dataløsninger over på Windows- og Linux-servere.

Kampen om serverne

- Vi så det komme for to år siden, men det er svært at bekæmpe sit eget DNA og skifte til nye kunder. Vi har innovation i kroppen og blev suget ind i udviklingen af alt det nye. Vi havde 70 procent af vor omsætning på to områder, finans og tele, og de stoppede begge alle it-indkøb i 2000, og teleselskaberne er nu langsomt ved at komme igen, siger den europæiske Sun-topchef Elie Simon midt i virksomhedens hidtil sværeste krise.

Han blev udnævnt i september og var under sin rejse rundt i Europa for at berolige kunder forleden i København.
Sun Microsystems, den tidligere næsten enevældige 'konge på servermarkedet' er i dag en økonomisk hårdt ramt producent af computere til erhvervslivet. Ikke på pengepungen; der er 5,2 milliarder dollars i kassen tjent på de fede tider og næsten ingen gæld. Salget er fladt, markedet på de mindre servere er tabt, men Sun holder endnu stand på de store
Risc/Unix-servere som den største producent i antal og som nummer to opgjort efter værdi.

Krisen i Sun kan direkte aflæses i et drastisk fald i aktiekursen fra over 60 til omkring tre i de sidste godt to år. En Sun-aktie kan nu fås for en pakke cigaretter.

Ambitiøs plan
I dag ser det ud, som om 'solen gået ned over Sun', som Computerworld skrev i børskommentaren sidste fredag. Men it-virksomheden, som siden 1982 ellers har ligget på en succesrig kurs med mottoet 'The Network is The Computer', har en ambitiøs plan om igen at placere sig som verdens største totalleverandør af datakraft med servere, software og net i erhvervslivets forretningsløsninger.

Vejen frem til tronen som verdens ubestridte serverkonge er midlertidig blokeret af IBM, Dell og HP. Konkurrenter, der i de sidste par år er rykket ind med de såkaldte Intel-standardservere med Windows- eller Linux-software. Foreløbig kun små og mellemstore servere med standard Intel-chips til en brøkdel af prisen i forhold til de specielt Sun-udviklede (proprietære) servere med Suns egen Sparc-chip og egenudviklede Solaris-software.

De billige standardservere har et omkostningsbevidst erhvervsliv taget så godt imod, at Sun i dag har tabt førstepladsen til Dell, IBM og HP på markedet for små og mellemstore servere. Truslen skulle nu hænge over hovedet på Suns stadig ubestridte føreposition i den høje ende af servermarkedet. I løbet af to år påstår konkurrenterne, at de også er klar med store, billige standardservere (med Windows og Linux), som vil skubbe Sun definitivt af banen på det lukrative marked for erhvervslivets største og forretningskritiske it-løsninger.

IBM og HP fortæller historier
- Det er mange år siden, jeg første gang hørte, at IBM og HP ville erobre vort marked. Dengang var våbnet NT. Men vi lancerede i juli en standard Intel Linux-server til 2.450 dollars. Vi har i Europa på tre måneder solgt næsten 5.000 styk på et marked, hvor vi nu kun har få procent, men målet er at tage 30 procent på 18 måneder, siger Elie Simon.
I den høje ende af serverne er Sun klar til at forsvare sit marked og tage nye kunder med sin nye væg til væg N1-infrastruktur platformsløsning til virksomheder, der nu dropper de dyre mainframes for at spare med webservices. En tre- til femårig Sun-strategi med et robust og skalerbart operativsystem i konkurrence med HP's og IBM's utility- og on-demand-services.

- Men til forskel fra IBM og HP tror vi ikke, at virksomheder med store datacentre vil spare noget ved at hoppe til et ustabilt og ustyret Linux-operativsystem. Den historie fortæller de blot for at skabe kompleksitet og løse kompleksiteten for at sælge deres service- og konsulenttjenester, og regningen får virksomheden. Det vil erhvervslivet gennemskue. Vor plan er at skære virksomhedens omkostninger ned ved at rehoste mainframen og reducere kompleksiteten med et robust operativsystem, siger Elie Simon, Sun EMEA.

Han mener, at N1 bliver for it-administratoren, hvad Java er blevet for systemudvikleren.

Boks:
Suns problem i kampen om serverne

Alle servere (værdi)
EMEA 3. kvartal 2002
IBM 33,1 pct.
HP 32,4 pct.
Sun 11,2 pct.
Fujitsu 7,4 pct.
Dell 5,4 pct.
Andre 10,5 pct.

Intel-standardservere (værdi)
EMEA 3. kvartal 2002
HP 44,3 pct.
IBM 18,4 pct.
Dell 14,4 pct.
Fujitsu 7,9 pct.
NCR 2,0 pct.
Andre (inkl. Sun) 13,1 pct.

Risc/Unix-servere (værdi)
EMEA 3. kvartal 2002
HP 37,1 pct.
Sun 29,2 pct.
IBM 22,2 pct.
Fujitsu 6,6 pct.
Bull 4,0 pct.
Andre 1,0 pct.

Kilde: Gartner Dataquest november 2002

Billedtekst:
- Ingen erhvervsleder tør risikere at flytte sin virksomheds komplekse og tunge forretningsløsninger fra store, dyre mainframes til billige, ustabile Windows- og Linux-servere for at spare penge. IBM og HP siger, at de kan løse problemerne, men det vil blot give dem indtjening i deres store konsulent- og serviceafdelinger, og regningen lander hos virksomheden. Vi tror, at erhvervslivets rehosting af mainframes til billige webservices skal løses teknologisk med vores N1 infrastruktur-platform, siger Elie Simon, Sun.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere