Licens-glæde hos Citrix

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. december 2002.


Nye licensformer til Windows .Net Server 2003 skaber nyt fundament under distribueret databehandling.

Licenser

Selvom det var en grå og trist tirsdag på Hotel Mariott i København, så var julelysene tændt i øjnene på arrangørerne af ugens brugerkonference fra softwarehuset Citrix. Det var lykkedes at trække godt 200 deltagere til. De skulle høre om den seneste udvikling og erfaringerne med selskabets teknologi til distribueret databehandling.

Den store attraktion for brugerne er udsigten til at kunne køre virksomhedens mange forskellige applikationer på stort set alle tænkelige klienter og via internettet på mange forskellige geografiske lokationer. Sød musik i en tid, hvor it-investeringer hurtigt skal skabe resultater, der kan måles på kundernes bundlinie.

På tirsdagens brugerkonference var det it-chefen for den danske højttalerproducent Jamo, Lars Henrik Knudsen, der fortalte om, hvordan koncernen har brugt Citrix flagskibet Metaframe XP til at få styr på en vildtvoksende it-arkitektur.

På kun tre uger blev en ny XP-baseret struktur rullet ud og taget i brug på halvdelen af selskabets godt 500 pc'er.
Citrix har fra starten i 1989 været tæt forbundet med Microsoft, da Citrix' distributions motor Independent Computing Architecture (ICA) bygger på licenseret kildekode fra Microsoft.

Omvendt har Microsofts licenspolitik for mange af de applikationer, som Citrix-kunderne gerne vil distribuere sat en grænse for udnyttelsen af teknologien. Microsoft kræver licens for hver enhed, der kan kobles op til et Microsoft-serverprodukt - en såkaldt Client Access Licence eller CAL.

Samtidig har det været næsten umuligt at få licenser, der kan dække en række muligheder for at lade en kunde, leverandør eller anden tredjepart få adgang til virksomhedens datasystem via Citrix distributions- model.

Microsoft fjerner knaster
Begge de knaster ser nu ud til at forsvinde med Microsofts introduktion af nye licensformer, når Windows .Net Server 2003 afløser Windows 2000 serveren i løbet af foråret.

Fremover får kunderne mulighed for at vælge mellem den gamle CAL eller en ny bruger-licens, der gælder for alle de enheder, som brugeren anvender til at koble sig på serveren.

Samtidig lancerer Microsoft en såkaldt Connector Licence, der bedre skulle kunne håndtere tredjeparts-adgang.
En række analytikere hæver dog brynene, fordi de mere præcise specifikationer i forbindelse med licenserne til Windows .Net Server 2003 stadig rummer mange ubesvarede spørgsmål - især om den konkrete pris.

Men for Citrix og partnerne blandt distributører og forhandlere åbner licenserne for nye forretningsmuligheder.
Og mens andre it-virksomheder har problemer med at få optimismen omsat i konkrete tal, så opjusterede Citrix i denne uge forventningerne til fjerde kvartal 2002.

Citrix-cheferne forventer nu, at omsætningen for årets sidste tre måneder bliver mellem 120 og 130 millioner dollars mod hidtil antaget 115 til 120 millioner dollars. Også forventningen til indtjeningen er steget fra mellem 0,11 og 0,13 dollars pr. aktie til mellem 0,12 og 0,17 dollars.

Billedtekst:
Trods opjusteringen af forventningerne til fjerde kvartal, så har Citrix på verdensplan kunnet mærke afmatningen i it-branchen. Men chefen for Citrix' nordiske aktiviteter Carsten Thomsen kan glæde sig over, at
aktiviteterne i Norden vokser i
alle segmenter.
Foto:Klaus Møller




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere