Fundament for forskerpark er ved at smuldre

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 7. november 2002.


FORRETNING: Hvem har mod på at bygge forskerparken på Tagensvej? Efter at have tumlet med planerne i et år er ministeriet klar med udbudsmaterialet. I mellemtiden er det økonomiske klima til nystartede
forskerpark-kunder formørket.

Videnskabsministeriet melder sig endelig klar til at offentliggøre udbudsmaterialet til forskerparken, der skal ligge i det ny Biocenter på Tagensvej i København. Spørgsmålet er, om det er for sent - om det økonomiske klima er blevet så trængt, at det ikke længere er muligt at finansiere projektet. Symbion og forskerparken i Hørsholm, der var de to eneste kandidater til at drive forskerparken, da projektet første gang blev præsenteret sidste år, siger, at det kan blive svært - meget har på et år forandret sig til det værre.

I november sidste år valgte ministeriet at stoppe udbudsrunden som konsekvens af manglen på bydere. Denne gang håber ministeriet på flere.

"Vi skal mindst have tre eller fire kandidater i denne omgang," siger specialkonsulent i Videnskabsministeriet Gitte Hansen.

Kandidaterne
"I det seneste år er det absolut ikke blevet lettere at få finansieret en forskerpark", siger Torben Orla Nielsen, der er planlægningschef i den 250.000 m2 store forskerpark i Hørsholm. Direktør i Symbion Trine Winterø supplerer:
"De dårlige konjunkturer kan sagtens have en afgørende betydning for, om forskerparken kan lade sig gøre eller ej. Markedet har flyttet sig meget siden sidste år, og alle betingelserne for at drive forskerpark har ændret sig til det værre. Det drejer sig om markedet for erhvervsudlejning, finansiering og entreprenørvirksomhed," siger hun.
For parken i Hørsholm gælder desuden, at stedet i mellemtiden har fusioneret sine forskerparkkræfter med DTU, hvilket ifølge Torben Orla Nielsen giver anledning til nye strategiske overvejelser om, hvorvidt man overhovedet længere ønsker at bygge på Tagensvej.

Begge glæder sig dog til at se udbudsmaterialet og understreger, at de ikke kan forholde sig endeligt til, om de vil byde eller ej, inden udbudsmaterialet er offentliggjort.

Gitte Hansen fra Videnskabsministeriet melder da også, at et privat engelsk firma har vist forhåndsinteresse i forskerparken, og direktør Poul Ernst Rasmussen fra forskerparken NOVI i Aalborg, der sidste år bød på den nu nedlagte IT-forskerpark i Ørestaden, er også på vagt. Han er parat til at udvide med en biotekforskerpark lokalt og er samtidig interesseret i Tagensvej-parken, hvis han kan få rejst pengene og samlet det rigtige konsortium. Både CAT i Roskilde og Symbion bliver nævnt som mulige partnere i den sammenhæng.

Fleksibelt udbud
Udbudsmaterialet er gjort mere fleksibelt, end der var lagt op til ved prækvalifikations-runden sidste år, oplyser Gitte Hansen. Denne gang bliver der tale om at indlede forhandlinger med de enkelte bydere. Det var der ikke tidligere.
Samtidig letter ministeriet kravene til sammensætningen af lejere. Nu åbnes der for, at også eksisterende virksomheder samt etablerede virksomheders udviklingsafdelinger kan leje sig ind i forskerparken. Tidligere var kun iværksættere velkomne. Ministeriet forhandler nu med Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) om, hvordan organisationen skal indgå i udbuddet. Det handler om de økonomiske incitamenter for at lokke byderene til. Ud over at staten har købt grunden og stiller den gratis til rådighed i 30 år, tilbyder HUR et rente- og afdragsfrit lån på 30 millioner kroner til den, der vinder forskerparken. Men endnu mangler ministeriet at forhandle de endelige detaljer med HUR på plads, inden udbudsmaterialet til forskerparken kan offentliggøres.

Forskerparken er det fjerde ben i det ambitiøse BioCenter, der har været på tegnebordet siden 1999, hvor Forskningsministeriet nedsatte en styregruppe under ledelse af Mads Krogsgaard fra Novo Nordisk. De tre andre ben udgøres af Molekylærbiologisk Institut ved Københavns Universitet (KU), en selvstændig forskningsenhed BRIC, samt Hovedstadens Sygehusfælleskabs (HS) eksperimentelle forskningsenheder

Boks:
HOVEDAKTØRER I BIOCENTer PÅ TAGENSVEJ

Hovedaktører

Andre nære naboer

DNLB - Danmarks Natur-
og Lægevidenskabelige
Bibliotek

DFH- Danmarks
Farmaceutiske Højskole

Rigshospitalet

Københavns Universitet:
August Krogh Instituttet
Datalogisk Institut, Kemisk Institut
Matematisk Institut, Niels Bohr
Institutet for Astronomi, Fysik og
Geofysik, Institut for Idræt, Panum
Instituttet med alle de medicinske
institutter, Zoologisk Institut
og Zoologisk Museum

Deltagerinstitutioner i BRIC

Den Kgl. Veterinær-
og Landbohøjskole

Københavns Universitet

Danmarks Tekniske
Universitet

Forskningscenter
Risø

Hovedstadens
Sygehusfællesskab

Fødevareministeriet
Danmarks Jordbrugsforskning,
Danmarks Fiskeriundersøgelser,
Danmarks Veterinærinstitut
Fødevaredirektoratet

H:S
Finsenslaboratoriet
Bartholin
Instituttet

Bioteknologisk forskerpark

Fællesfaciliteter

BRIC
Biotech Research & Innovation Centre

Københavns
Universitet
Molekylærbiologisk
Institut

Boks:
Vi har talt med
¥ Erik Jantzen, adm. dir., Forskerparken i Århus.
¥ Trine Winterø, direktør Symbion.
¥ Torben Orla Nielsen, planlægningschef,
Forskningscentret ved Hørsholm.
¥ Poul Ernst Rasmussen, adm. dir. NOVI.
¥ Gitte Hansen, specialkonsulent, Videnskabsministeriet.
¥ Claus Bræstrup, bestyrelsesformand, BRIC.
¥ Kristian Boye Petersen, medlem af BRIC's
sekretariat for KU.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere