Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.
Næste år er Cotas Computer Technology A/S slet ikke med på listen over danske IT-virksomheder. Til den tid
vil selskabet været integreret i Vestas Wind Systems A/S.
Det var sidste udkald for Cotas Computer Technology til at markere sig på Computerworlds liste over de dygtigste virksomheder i branchen. Administrerende direktør Bjarne Ravn Sørensen er da også godt tilfreds med placeringen, selvom det er sidste år som selvstændig virksomhed i IT-branchen.
Selv ser han udviklingen hos Cotas som en trend, der vil blive mere almindelig i fremtiden. Store traditionelle industrivirksomheder vil købe mindre men højeffektive IT-huse med de ønskede kompetencer og gøre dem til en del af eller - som i Cotas tilfælde - et væsentligt element i udviklingsafdelingen.
- Reelt er vi jo gået fra at være en virksomhed, der levede af, at vores kunder outsourcede dele af deres udviklingsaktiviteter til os. Nu er vi så blevet overtaget af Vestas Wind Systems, der ønsker at insource Cotas' kompetencer i deres udviklingsaktiviteter, siger Bjarne Ravn Sørensen.
Afvikler kunder
Det betyder, at den administrerende direktør i øjeblikket er i gang med at sige farvel til de 39 af omkring 40 kunder, som virksomheden har haft de senere år. Men det er en proces, som vil vare tre til fem år.
I de år vil Cotas Computer Technology fortsat hjælpe kunderne med at færdiggøre, implementere og fremtidssikre de løsninger, som selskabet har leveret. Men nye løsninger vil i fremtiden være forbeholdt Vestas og vindenergikoncernens kunder.
- På mange måder er det ikke så forskelligt fra det, vi laver i dag. Vi kommer til at gøre det samme for Vestas kunder fremover, som vi gør for vores egne kunder i dag, fortæller Bjarne Ravn Sørensen.
Helhed
For vindenergibranchen ligner mange af de andre dele af industrien, hvor mekaniske systemer har været afgørende for konkurrenceevnen. Digitalisering af både produkter og processer vinder frem med stor hastighed.
- Udfordringen er at se vindteknologien i en helhed. Ikke et tårn, en vinge eller et styresystem - men en teknologi, siger Bjarne Ravn Sørensen.
For en vindmølleproducent er det ikke bare et spørgsmål om at levere et antal vindmøller, men en mølle eller en hel møllepark med den optimale styring og levering af strømmen til kunden, der typisk er et el-selskab, som for den lavest mulig omkostning ønsker at få leveret en given mængde strøm og distribuere den til forbrugerne.
Udfordringen i at lave de bedste mekaniske løsninger er stadig benhård virkelighed for industrien, men samtidig skal virksomhederne kunne integrere de mekaniske løsninger med topmoderne digitale systemer, der forbinder systemerne med den verden, de skal fungere i. Det kræver helt nye kompetencer.
23 års fremsynethed
For Vestas Wind System blev grunden til den kompetence allerede lagt i 1979. Det år startede Ole Riss Hansen, Knud Erik Kaadner og Leif Fisker Jensen nemlig Cotas Computer Technology.
De mente at kunne se, at digitale løsninger ville erstatte de traditionelle PLC-løsninger i industrien.
Leif Fisker Jensen er stadig IT-chef i virksomheden. Mens både Ole Riss Hansen og Knud Erik Kaadner i dag er ude af det daglige arbejde.
- De så allerede for 23 år siden, at styrken i virksomheden skulle bygges gennem strategisk partnerskab. Derfor har vi satset på hele processen fra udvikling til færdig løsning i form af integreret hardware og software, fortæller Bjarne Ravn Sørensen.
Konkurrenceevnen i fokus
Han har selv været ansat i Cotas Computer Tecnology i fem år. I den tid har fokus hele tiden været rettet imod kundens konkurrenceevne, og hvordan produkter fra Cotas kunne forbedre konkurrenceevnen. Derfor har Cotas-folk været med hos kunden helt fra den strategiske diskussion, hvor det handler om at få øje på, hvordan kundens produkt skiller sig ud fra konkurrenternes.
- Herefter kommer den strategiske planlægning og produktion af hardware og software. Vi leverer med andre ord både udvikling, produktion og implementering i en totalløsning.
- Desuden er betalingen afhængig af kundens succes, siger Bjarne Ravn Sørensen.
Begrænsninger
Til gengæld betyder det, at Cotas Computer Technology traditionelt kun har haft Èn kunde fra hver branche på grund af dybden i processen. Bjarne Ravn Sørensen peger på, at Cotas har været meget selektiv i kundeudvælgelsen og sagt nej til en stigende mængde af kunder.
- Vores kontrakter med de fleste kunder er udformet sådan, at de ikke stopper ved leveringen af en enkelt løsning. Der er derimod lagt op til en opfølgning med videreudvikling, når det er nødvendigt, fortæller han.
Det er denne kontraktmæssige forpligtelse, der sætter en femårig tidshorisont på afviklingen af de gamle kunder. Afviklingen er en konsekvens af en ny kunde, der dukkede op hos Cotas Computer Technology i 1987 - vindmøllefabrikken Vestas.
Planlagt generationsskifte
I første halvdel af 1990'erne var de tre stiftere begyndt at diskutere løsninger for et generationsskifte. Første skridt på vejen var salget af 50 procent aktier til Dansk Kapitalanlæg i 1996.
Men i 1999 havde den store vestjyske kunde lagt en plan. De ville have hele Cotas Computer Technology og købte alle aktier fra Dansk Kapitalanlæg og de tre stiftere.
En af de faktorer, der var med til at gøre Cotas interessant, var projektet med at organisere virksomheden i team, der er styret af situationsafhængige værdier og -ledelse. En proces, der løbende holdes i gang af en erhvervspsykolog, der er knyttet til virksomheden.
Åbenhed sikrer kreativitet
- Den situationsafhængige proces handler om at skabe en åbenhed, der ikke begrænser kreativiteten. Vores ingeniører taler med kundens ingeniører og ved, hvad elementerne koster, så de hele tiden kan rådgive i forhold til kundens strategi, siger Bjarne Ravn Sørensen.
- Teamet kobler forskellige generationer, køn og aldersgrupper. Det er i sig selv en rigtig god funktion i en virksomhed med 150 ingeniører og dataloger samt 150 timelønnede montricer og logistikmedarbejdere, siger Bjarne Ravn Sørensen.
Nu bliver den ånd flyttet med ind i Vestas Wind Systems. Bjarne Ravn Sørensen har således allerede ansvaret for produktionen af styreenheder på fabrikken i Lem.
Men Cotas forsvinder ikke fra Århus. Der er allerede købt en grund af kommunen i nordbyen, hvor aktiviteterne skal fortsætte.
- Placeringen i Århus er vigtig. Det er herfra, vi kan rekruttere de rigtige kandidater, siger Bjarne Ravn Sørensen.
Note:
Ny virkelighed
Udfordringen i at lave de bedste mekaniske løsninger er stadig benhård virkelighed for industrien, men samtidig skal virksomhederne kunne integrere de mekaniske løsninger med topmoderne digitale systemer, der forbinder systemerne med den verden, de skal fungere i.
Billedtekst:
- Reelt er vi jo gået fra at være en virksomhed, der levede af, at vores kunder outsourcede dele af deres udviklingsaktiviteter til os. Nu er vi så blevet overtaget af Vestas Wind Systems, der ønsker at insource Cotas' kompetencer i deres udviklingsaktiviteter, siger administrerende direktør Bjarne Ravn Sørensen, Cotas Computer Technology.
Foto: Anders Bach
Note:
Århus afgørende
Placeringen i Århus tæt på universitetet er afgørende for Cotas Computer Technology, der er godt i gang med planerne om et nyt byggeri i den nordlige del af byen.