Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. september 2002.
Opskriften er nicheprodukter til forsikringsbranchen, udviklet og implementeret af en unik organisation. Lige nu er .Net-platformen ved at blive indført som en af hovedingredienserne.
Bjerregaards Sidevej i Valby er ikke nogen prangende adresse. En stille villavej i et kvarter, der med Carlsbergs laboratorier, æresbolig og bryggeri var et pionerområde i Danmarks industrialisering. Men nummer 4 har en ganske særlig historie. Villaen er tegnet af arkitekt Christian Brandstrup for broderen, der var billedhugger og hed Ludvig Brandstrup (hans nevø fik samme navn og blev en kendt revymand) - en åndens familie.
I sommeren 2002 er den gamle Brandstrup-villa en af fem i det campus-miljø, hvor de cirka 50 ansatte i Edlund A/S udvikler software til forsikringsbranchen. Åndens miljø hersker stadig.
Der er langt til forestillingen om softwareudviklere på løbehjul i store åbne kontormiljøer med pizzaæsker og colaflasker stablet i hjørnerne. De gamle villaers interiør er nænsomt restaureret, så udviklerne, der alle er kandidater, kan arbejde i et roligt, men stærkt fagligt miljø.
Kun kandidater
- Vi har kun kandidater ansat. Aktuarer, dataloger og ingeniører. Men også en geolog og en forstkandidat, fortæller Thomas Edlund Jøhnk, der er datalog og direktør i firmaet.
Han driver i dag Danmarks dygtigste IT-virksomhed, som han stiftede sammen med sin far Erling Edlund Andersen for ti år siden. De seneste fem år har de ikke haft brug for at annoncere efter nye folk, selvom udviklingen i antal ansatte og omsætningen ifølge Thomas Edlund Jøhnk er vokset lineært.
Fortsættes side 38
Fortsat fra side 37
- Folk søger selv, siger Thomas Edlund Jøhnk.
Årsagen mener han dels skal findes i den store faglighed, som hersker hos Edlund A/S. Dels i arbejdsformen, hvor projekter laves i tæt samarbejde med kunden.
Matematisk metode
Fagligheden er først og fremmest den videnskabelige metode - matematisk metode, hvad enten det er forsikringsmatematik eller datamatematik. For hemmeligheden bag Edlunds succes er både en unik organisation og fokuseringen på centrale produkter til forsikringsbranchen.
Til oktober er det ti år siden, Erling Edlund Andersen forlod et direktørjob i et stort dansk forsikringsselskab for at etablere sig som selvstændig. I hans tidligere job optog det ham meget at bruge informationsteknologien til at effektivisere arbejdet med forsikringspolicer.
Det arbejde var traditionelt bundet til store mainframe-platforme. Men den udvikling var i starten af 1990'erne ved at ændre sig.
Gennembrud på 3.1
Gennembruddet for Edlund A/S var en policeadministrationsløsning til Færørsk Skadesforsikring. Løsningen var baseret på Windows 3.1 og fik navnet Digitalis, som har været hovedproduktet hos Edlund A/S.
Men i november sidste år afleverede Edlund A/S sin første løsning baseret på det helt nye produkt Liv.Net. Produktet er også et system til administration af policeporteføljer i forsikringsselskaber, men som en af de første standardapplikationer i verden er Liv.Net baseret fuldstændig på Microsofts .Net-platform.
- Halvdelen af vores løsning er et standardprodukt. Og 25 procent af den kundespecifikke del kan kundens IT-afdeling selv være med til at lave i Visual Basic, selvom kernen i Liv.Net er C#, fortæller Thomas Edlund Jøhnk.
For ham understreger det fleksibiliteten i den platformændring, som Edlund A/S har foretaget ved at satse på Microsoft .Net. Væksten i den nærmeste fremtid ligger for Edlund A/S i at konvertere eksisterende Digitalis-kunder til Liv.Net, men også at skaffe nye kunder.
- Liv.Net gør det muligt at vedligeholde større bestande af policer. Nu kan processerne distribueres til mange billige men kraftige pc'er. Med håndtering af mere end 100.000 policer i timen er ingen dansk kunde i dag for stor til Edlund, siger Thomas Edlund Jøhnk.
Satsningen på .Net-platformen blev alvor i efteråret 2000, da Pen-Sam stod og efterspurgte en ny løsning. Selskabet har en IT-strategi, der i vid udstrækning baseres på Microsoft-teknologi.
Pen-Sam ønskede den forretningsmæssige og tekniske funktionalitet, Liv.Net tilbyder, selvom Microsofts .Net-platform på det tidspunkt kun var på beta-1 stadiet. I november 2001 afleverede Edlund A/S løsningen.
Internationale ambitioner
Selvom Edlund A/S langt fra hviler på laurbærene, så er der udsigt til hård konkurrence om den fremtidige vækst. Traditionelt har selskabets største konkurrent været forsikringsselskabernes egne IT-afdelinger. Men med et produkt, der nemt kan skaleres til selv meget store forsikringsselskaber, så lurer udenlandske konkurrenter om hjørnet.
- Vi vil meget gerne til udlandet med Edlunds produkter. Men det bliver i partnerskab med andre, for arbejdet med denne her type forsikringsprodukter kræver stor lokaltilpasning på grund af lovgivning og så videre, siger Thomas Edlund Jøhnk.
Satsningen på .Net-strategien kan give udviklerne i Valby-villaerne et uventet afsæt. Microsofts marktingapparat i Seattle har stillet ind på løsningerne fra Bjerregaards Sidevej 4.
Billedtekst:
Administrerende direktør Erling Edlund Andersen (th.) og hans søn direktør Thomas Edlund Jøhnk driver Edlund A/S i et utraditionelt campus-miljø, der består af fem villaer samlet rundt om et haveanlæg.
Foto: Torben Klint
Note:
Psyke foran virksomheden
Skulpturen af den græske sagnfigur Psyke er et af billedhuggeren Ludvig Brandstrups hovedværker. I foråret fik Erling Edlund Andersen (th.) og Thomas Edlund Jøhnk udført en kopi efter kunsterens gipsmodel og stillet op foran virksomheden, hvor Ludvig Brandstrup havde sit atelier.
Boks:
Derfor vandt Edlund
Edlund A/S er Danmarks dygtigste IT-virksomhed, fordi selskabet opnåede den bedste relative placering på de fire nøgleområder, som Computerworld måler på i kåringen af Danmarks dygtigste IT-firma.
Hvad angår vækst tordnede Edlunds omsætning i vejret med 44 procent fra 51,3 millioner kroner i 2000 til 74 millioner kroner i 2001. Også på indtjeningssiden stod det rigtig godt til. I 2001 tjente Edlund 31,2 millioner kroner før skat, svarende til en overskudsgrad på 42 procent. Sagt på en anden måde tjente Edlund således 42 kroner, hver gang der blev langet ydelser over disken for 100 kroner.
Med hensyn til effektivitet beviste Edlunds ansatte, at de i 2001 var deres løn værd. Sammenholder man antal ansatte med Edlunds driftsresultat, når man nemlig frem til, at hver enkelt medarbejder i virksomheden bidrog med 690.000 kroner direkte på bundlinien. Også hvad angår udnyttelsen af de penge, Edlund har investeret i deres aktivmasse, klarede selskabet sig godt med en afkastningsgrad på 39,4 procent.
Boks:
Edlunds produkter
Edlund har tre hovedprodukter kaldet henholdsvis Liv.Net, UnitLink.Net og Brutalis. Liv.Net er et administrationssystem til porteføljer i livsforsikringsselskaber og pensionskasser, mens UnitLink.Net er et system til administration af såkaldte fondsandele i tilknytning til forsikringer. Det sidste produkt, Brutalis, er et ledelsesværktøj, Edlund har udviklet til danske livsforsikringsselskaber og pensionskasser. Det er kort fortalt en regnskabs- og prognosemodel, der kan anvendes til optimering af beslutninger på selskabsniveau.
Note:
Når uheldet er ude Edlund A/S udvikler i øjeblikket på et nyt produkt. Skade.Net skal bruges til porteføljeadministration af skadesforsikringer.