Post Danmark sætter snuden i sporet

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 13. september 2002.


Med et system baseret på 730 bærbare terminaler vil Post Danmark gøre pakkers vej fra afsender til modtager mere gennemsigtig for kunderne.

730 pakkepostbude landet over har fået nye trådløse terminaler med GSM-kommunikation. Demed bliver data om 35 millioner pakkers vej årligt gennem Post Danmarks logistiksystemer lettere at følge for kunderne.
De 730 terminaler leverer såkaldt track-and-trace data til Post Danmarks IT-systemer Èn gang i timen om, hvor i systemet de enkelte pakker befinder sig.
- Vi oplever i stigende grad, at vores kunder gerne vil have et fuldstædigt overblik over vores service. De vil gerne have en lang række af oplysninger fra os, siger Michael Boye, der er produktudvikler hos Post Danmark.
Kunderne modtager informationerne enten via EDI eller på Post Danmarks hjemmeside, hvor pakkers bevægelser kan følges af afsender og modtager ved at indtaste deres forsendelsesnummer.
Elektronisk underskrift
Terminalerne er udstyret med håndskriftgenkendelse, så kunderne nu kvitterer for modtagelsen med en elektronisk underskrift i stedet som hidtil på følgesedler.
Underskrifterne lagres i it-systemerne i forbindelse med den unikke stregkode, der følger en forsendelse.
- De elektroniske underskrifter kan blandt andet være med til at minimere vores omkostninger i forbindelse med reklamationer, vurderer Michael Boye.
De nye scannere afløser bedagede stregkodescannere fra 1994. Med dette system blev IT-systemerne hos Post Danmark kun fordret med logistikdata ved batchkørsler en gang i døgnet.
Andre begrundelser for at udskifte de gamle scannere var, at der både er sket en stor teknologisk udvikling inden for håndterminaler, samt at udgifterne til reparation af scannerne var markant stigende.
- Vi gik denne gang efter at finde håndterminaler der er fremtidssikrede, siger Michael Boye.
Palm-baserede
Post Danmark har valgt håndterminaler fra Symbol Technologies. Terminalerne benytter styresystemet Palm OS.
- Vi ønskede at være mindre afhængige af en enkelt leverandør, og der findes et utal af applikationer til Palm OS. Samtidig fylder de enkelte Palm-applikationer ikke meget i håndterminalerne, forklarer Michael Boye.
Han erkender, at siden Post Danmark valgte at satse på Palm OS er markedets fokus i højere grad rettet mod Microsofts Pocket PC-styresystem, men peger samtidig på, at det vil være muligt at skifte til Pocket PC, hvis det viser sig at være praktisk:
- Men indtil videre kører vi med Palm OS, fastslår Michael Boye.
Lås på applikationer
Foreløbig er adgangen til de øvrige programmer på håndterminalerne låst ved hjælp af en specialudviklet applikation, men Michael Boye siger, at Post Danmark gerne vil have muligheden for at håndterminalerne kan forvandles til egentlige lommecomputere, hvor postbudene kan udnytte de personlige produktivitetsværktøjer i Palm OS.
Post Danmark er i øjeblikket i gang med at indkøbe yderligere 2.700 håndterminaler, der skal benyttes af landpostbude som både kører med pakker og breve. Disse terminaler er magen til dem, postbudene er udstyret med, men har ikke indbygget trådløs GSM-kommunikation. Ved årets udgang vil der således være omkring 3.500 af de nye håndterminaler i drift hos Post Danmark.
Ruteplanlægning
- Samtidig åbner brugen af mobile it-systemer for, at vi kan udvikle nye forretningsområder og produkter og samtidig forenkle vores administration, siger Michael Boye.
Blandt de tekniske muligheder, der ligger i håndterminalerne, er dynamisk ruteplanlægning for postbudene, at tage billeder af beskadigede pakker med image-scannere, modtage elektronisk betaling og at læse 2D-stregkoder, men Michael Boye siger, at ingen af delene for nærværende er interessant for Post Danmark.

Billedtekst:
Post Danmarks håndterminalbaserede track-and-trace system er med til at danne grundlaget for faktureringen af kunderne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere






White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering