Fyn i udbrud

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den BioTech d. 2. september 2002.


TENDENS & ANALYSE: Fyn og omegn vil på det globale landkort. Med etableringen af egen identitet, markedsføringsorganisation og en ny venturefond træder regionen ud af Medicon Valleys skygge.

"Odense is to proteomics what Nashville is to country music."

Det er ganske vist - ifølge den internationalt velrenommerede professor Stephen Oliver fra Manchester Universitys School of Biological Sciences. Og ifølge markedsføringsmaterialet, der lancerer citatet. Det kommer fra den nye organisation bioTEAMsouth og det statslige investeringsfremmeorgan Invest in Denmark, som bioTEAMsouth samarbejder med om at sætte international spot på regionen - omfattende Fyns, Ribe og Sønderjyllands amter.

BioTEAMsouth er etableret med det formål at markedsføre regionens bioteknologi og potentiale på sundhedsområdet både nationalt og internationalt. Det erklærede mål er at tiltrække virksomhedsinvesteringer og førende forskere til forskningsmiljøerne.

Ideen udsprang af en konference i marts, hvor Syddansk Universitet, Forskerparken Fyn, det lokale erhvervsliv og erhvervsfremmeorganisationer, Fyns Amt og Odense Kommune deltog. Bevidstheden om, at Medicon Valley løb med opmærksomheden og dermed potentielt med kapitalen, arbejdskraften, arbejdspladserne samt de internationale eksperter, samarbejdsaftaler og investeringer satte skub i fynboerne.

I Odense er blækket således knap nok tørt på ansættelseskontrakten med en marketingdirektør, hvis første opgave bliver at skrue et sekretariat sammen for bioTEAMsouth, hvor anstrengelserne for at profilere regionen kan blive koordineret.
Også i Århus og Aalborg kæmper man for at markere sig for få sin del af kagen, og interregionalt brødnid skinner igennem nogle af de lokale kommentarer. Bestræbelser i Aalborg, hvor bl.a. Spar Nord Fonden har støttet finansielt, indbefatter opbygningen af en bio- og sundhedsteknologisk kompetenceklynge ved universitetet. I Århus arbejdes der ihærdigt på flere fronter - ikke mindst med gennem spin-out virksomheder at få udløst det forretningsmæssige potentiale i den bio- og medico-teknologiske forskerekspertise. Her søges kapital kanaliseret til bioteknologien fra bl.a. industriselskabet Schouw & Co. gennem udviklingsselskabet Incuba.

Kapitalen
Mens det udadtil handler om markedsføring, handler det indadtil om penge. Først og fremmest den livsnødvendige kapital, som hidtil har haft en tendens til at holde sig i Øresundsregionen. Erkendelsen af, at lokal kapital er nødvendig for at tiltrække den regionale kapital, som igen er forudsætningen for at hente international kapital, breder sig.
Syddansk Kapital er en ny regional venturefond, etableret parallelt med bioTEAMsouth. Ikke alle underskrifter er helt på plads i aftalerne med de medvirkende lokale virksomheder og pengeinstitutter, men målsætningen på DKK 100 mio. er der sikkerhed for, siger direktør i Micro Matic Holding A/S C. Chr. Nielsen. Han har været primus motor i Syddansk Kapital-projektet, der har haft Vækstfonden som nyttig sparringspartner. Formålet er at yde seed-kapital til nye virksomheder inden for medico- og bioteknologi, robotteknologi og IT og medier.

Ifølge C. Chr. Nielsen udsprang venturefonden af et møde i erhvervsorganisationen Fyns Executive Club om det innovative miljø. Her så man klart, at man var bagud lokalt.

- Hovedparten af de nyuddannede unge forlader regionen, og det er medvirkende til, at vi ikke får fat i nye teknologier. Gennemsnitsindkomsten i den syddanske region er blandt de laveste i landet. Og hvad angår folk med en uddannelse over fem år, har vi kun 3,5 pct. i Odense mod 7,5 pct. i Aalborg, 8,5 pct. i Århus og over 10 pct. i København, opremser han.

Odense Amt og Kommune har også et øje på bioteknologien som løftestang til erhvervsudvikling. Midler herfra betaler løn til den nyansatte marketingdirektør, som bioTEAMsouth netop har ansat.

Globalt benarbejde
Deltagerne i samarbejdet har været i fuld gang i månedsvis - både med markedsføringsmateriale og globalt benarbejde. En præsentationsvideo og et 100-siders bogværk skal introducere regionen til den globale offentlighed.
Ude i verden viste BioTEAMsouth sin egen profil ved dronningens visit i Belgien i foråret, som inkluderede en biotekdelegation. I sommerens løb er der skabt lovende kontakter til en række kinesiske og japanske biotekvirksomheder.
Lederen af Forskerparken Fyns Center for ProteomAnalyse, Peter Mose Larsen, og dekanen for Syddansk Universitets Naturvidenskabelige og Tekniske Fakultet, Henrik Pedersen, har været i Kina og Japan og i samarbejde med Invest in Denmark etableret kontakterne. Siden har repræsentanter for bl.a. en japansk storkoncern med interesse i en udviklingsaftale besøgt Odense med henblik på at indgå en samarbejdsaftale om udvikling af et system til påvisning og behandling af en bestemt sygdom.

- Den grundige fokus er på proteomanalyse, for det er det, vi er verdenskendte for. Men bioTEAMsouth handler ikke bare om proteomics, men også f.eks. stamceller og indbefatter hele regionen. Dens tre forskerparker og institutterne i Kolding, Esbjerg og Sønderborg/Flensburg - hver med betydelige forskningsenheder - er også med, siger Henrik Pedersen.
Han fremhæver i øvrigt det tværfaglige samarbejde mellem det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, det Naturvidenskabelige og Tekniske Fakultet og Odense Universitetshospital - og Forskerparken Fyn i forlængelse heraf - som en vigtig grundsten for de bioteknologiske nyskabelser.

At ekspertisen ligger i proteinforskningen, afspejles i høj grad af de bioteknologiske virksomheder i regionen, hvor MDS Proteomics og ACE BioSciences er blandt bannerførerne, og PicoSep i Forskerparken Fyn ses som en kommende stjerne.

Regionale partnerskaber
BioTEAMsouth lægger stærk vægt på regionale samarbejder udadtil. Det indbefatter ScanBalt organisationen, et netværkernes netværk, der omfatter biotekklynger i Norden, Baltikum, Tyskland, Polen samt Kaliningrad og Skt. Petersborg-området. Ikke mindst nærheden til Tyskland, hvor 80 pct. af de eksterne biotekinvesteringer ligger fra Hamburg og nordpå, og hvor der inden for de seneste tre år er udklækket 38 spin-off virksomheder fra universiteterne i Hamburg og Kiel, anses for interessant.

Samarbejder indbefatter også Medicon Valley Academy. Men der lægges vægt på ligeværdighed.

MVA ændrede tidligere i år sine vedtægter for at kunne optage associerede medlemmer. Det har Aalborg benyttet sig af, mens der stadig forhandles med Århus. Fynboerne er imidlertid ikke interesserede. Med egen identitet og eget brand søger de en partnerskabsaftale. Den forhandles der om i øjeblikket, bekræfter direktør i Medicon Valley Academy Bent Christensen, som noterer, at Fyn er den af de danske regioner, der er længst fremme med udviklingen af sin egen klyngeidentitet.

- Vi søger at udvikle kompetencer, så vi hjælper hinanden frem for at ødelægge hinanden. Konkurrencen er global, og for os ikke mindst i forhold til USA. Derfor må regionerne samarbejde. Vi har løbende diskuteret i bestyrelsen, hvorfor Medicon Valley ikke kan indbefatte hele Danmark. Konklusionen er, at vi er nødt til at passe på ikke at få udvandet vores fokus, som nu engang er Øresundsregionen.

Løsningen er så partnerskaber og associerede medlemskaber, som vi også er ved at indgå i Sverige. Herfra er Kalmar Bio Science-regionen på vej som associeret medlem, og vi taler med både Stockholm og Uppsala, som har besøgt os og har planer om at lave deres egne biotekorganisationer, fortæller Bent Christensen.

Boks:Global tendens
Forbilledet for den fynsk-syddanske biotekklynge, bioTEAMsouth, ligger i Skotland. Bio Dundee - en by lidt mindre end Odense i et amt med omtrent en halv million indbyggere - har på fem år fordoblet antallet af højtlønnede arbejdspladser i den bio- og medico-teknologiske industri til 7.000.
Tendensen til, at regioner ser bioteknologien som et middel til erhvervsudvikling, er også tydelig i USA, hvor byer og delstater over hele landet har kastet sig ud i konkurrencen om biotek-arbejdspladserne. Især efter at internet- og dotcom-boblen er bristet, er den regionale spot rettet mod bioteknologien, hvis udgangspunkt traditionelt er klynger på øst- og vestkysten omkring Boston og San Francisco.
Eksempelvis investerer Michigan i Midtvesten omkring en mia. dollars på at skabe en biotek-korridor, St. Louis i sydstaterne markedsfører sig som BioBæltet med fokus på plantebioteknologi, Kentucky har skabt en niche med gensplejset tobak, og Hawaii satser på marinebioteknologi.
En rapport fra den uafhængige research organisation The Brookings Institution, advarer dog om, at de færreste bestræbelser vil føre til et stort antal nye job. Byer og regioner skal være virkelig grundige i deres analyser af deres placering i konkurrencesituationen. Og de skal være klar over, at det er dyrt, tidskrævende og risikabelt at springe på biotekvognen, hedder det.

Boks:
Dem har vi talt med:
¥ Henrik Pedersen, dekan og professor, Det Naturvidenskabelige og Tekniske Fakultet, Syddansk Universitet.
¥ Peter Mose Larsen, associeret professor og leder af Center for ProteomAnalyse ved Syddansk Universitet.
¥ Søren Jensen, projektkoordinator,
Forskerparken Fyn.
¥ C. Chr. Nielsen, direktør i Micro Matic Holding.
¥ Bent Christensen, direktør i Medicon Valley Academy.
¥ Lars Stigel, direktør i Østjysk Innovation A/S.
¥ Knud Warming, fuldmægtig, Århus Amt.
¥ Rasmus Nelund, projektleder, ScanBalt.

Boks:
Det sker
Allo Allo
Frankrigs største europæiske bioteknologiske messe løber af stablen i byen Lille den 15. og 16. oktober i år. Arrangørerne forventer deltagelse fra 400 virksomheder og flere end 100 anerkendte gæstetalere. Desuden er der mulighed for at få hjælp til at møde andre virksomheder, forskningsinstitutioner og investorer. Ambassaden i Paris arrangerer en fællesstand for danske virksomheder, såfremt der er tilstrækkelig interesse fra dansk side.
Interesserede kan kontakte eksportkonsulent Marc Cassagnabère på adressen marcas@um.dk.

Prinsen åbner patentkonference
Den 15. oktober åbner kronprins Frederik det europæiske patentkontors (EPO) årlige konference, der i år afholdes i Falkoner Center på Frederiksberg i København. På konferencen, der varer til og med den 17. oktober, kan man ud over at høre taler deltage i workshops om blandt andet patentdatabaser, patentinformation fra Asien og patentinformation på intranet.

Oplysninger kan findes på EPO's hjemmeside www.epo.org.

Functional Foods konference
For at bedre dialogen mellem forskere, levnedsmiddelindustrien, behandlerverdenen og politikere holder Functional Food Science Centre, Lunds Universitet og Region Skåne en konference om fremtidens fødevarer. Ideen er at synliggøre den tværvidenskabelige forskningsprofil inden for fødevareforskning på Lunds Universitet samt at diskutere potentialet inden for folkehelse, som i det hele taget findes inden for fødevareforskning. Konferencen foregår den 22.-23. oktober.
Oplysninger kan findes på www.ffsc.lu.se.

Investorer møder teknologier
Ved konferencen Investing in the Nordic Region præsenterer Nordic Technology Forum nordiske og internationale investorer og topledere for udvalgte teknologiselskaber med særligt lovende teknologier. Heldagskonferencen finder sted den 25. september på Hotel D'Angleterre i København. Få dage senere, den 1. oktober samme sted, arrangerer Nordic Technology Forum sammen med European Nanobusiness Association et særligt forum for investorer, forskere, ledere og rådgivere med en særlig interesse i nanoteknologi. Ved arrangementet Nanotechnology for Investors bydes både på ekspertudsagn, lejlighed til at kvalitetsnetværke og et åbent diskussionsforum.
Yderligere information hos
stefan@nordictechforum.com.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere