Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. juni 2002.
En GIS-portal med elektroniske kort er central i Københavns Kommunes nye websted for elektronisk selvbetjening, ESB.
Borgerne i Købehavns Kommune har fået en ny mulighed for at kunne betjene sig selv elektronisk via det nye web-sted ESB, der er en del af hovedstadens bud på digital forvaltning.
For at gøre selvbetjeningsportalen mere overskuelig, er der i ESB indbygget en portal med et geografisk informationssystem. Den er en interaktiv og integreret del af ESB.
Her kan brugerne blandt andet få oplysninger fra mange af kommunens forskellige forvaltninger. Informationerne kan vises som temaer i kort. Det gælder blandt andet bydele, miljødata, lokalplaner og matrikler. Den grundlæggende opdeling af byen sker i systemet i karreer. Det er for eksempel muligt med systemet at se på temaer som placering af daginstitutioner.
GIS-portalen kan nås fra København Kommunes hjemmeside (www.kk.dk)
Også til sagsbehandling
Det er ikke kun borgerne i København, der skal have glæde af ESB. Portalen er også udviklet med henblik på at kunne anvendes af kommunens sagsbehandlere.
ESB er udviklet af konsulentvirksomheden Cap Gemini, og GIS-delen er udviklet af firmaet breakoutimage, der er dansk distributør for GIS-systemet GE Smallworld.
I ESB anvendes GE Smallworlds applikationsserver til internetløsninger, IAS, der bygger på standarder som http, TCP/IP, Java Servlets og XML.
- Visning af geografiske data på portalen er teknisk set ganske komplekst, idet der er tale om data fra mange forskellige forvaltninger, der anvender forskellige GIS-systemer og meget store datamængder, siger administrerende direktør Ulrik Balslev, breakoutimage.
Han tilføjer, at det nyskabende i systemet er, at man kan se på alle data på en gang.
Data fra andre systemer
De allerfleste GIS-data, der anvendes i ESB, kommer fra GIS-systemer leveret af konkurrenten Intergraph, som sammen med breakoutimage er GIS-leverandører til Københavns Kommune.
Data samles i et datawarehouse, hvorfra borgerne via en almindelig browser har adgang til dem. Det er også muligt at udskrive de forskellige kort, der ligger i systemet.
I fremtiden vil det ifølge Ulrik Balslev også blive muligt at udpege forskellige objekter i et kort og derefter arbejde videre med dem i ESB.
Billedtekst: I ESB kan borgerne i hovedstaden for eksempel finde adressen og samtidig få vist den på et kort.