Blækprintere har været på rutschetur

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 3. maj 2002.


Fremgangen for multifunktionsmaskiner de seneste år har ramt blækprinterne. I 2001 blev der solgt omkring 20 procent færre blækprintere end året før i Danmark.

Selvom multifunktionsmaskiner (MFP) med udskrivning, scanning, kopi og eventuelt fax typisk er en generation bagud i forhold til blækprintere, når det gælder udskrivningsteknologien, har forbrugerne taget dem til sig.
- Stigningen i salget af MFP'er skyldes især hjemme-pc-ordningen, men også at prisen er kommet ned på et rimeligt niveau, konstaterer produktchef Carsten Andersen, Canon.
Det er analysefirmaet Gartner Group/Dataquest, der har undersøgt udviklingen på det danske marked for blækprintere. Ikke nok med at der er blevet solgt væsentligt færre printere sidste år end i 2000. Omsætningen på markedet er faldet endnu mere med 30 procent, hvilket viser, at der sælges stadig flere billige blækprintere.
Der blev sidste år solgt 227.000 blækprintere herhjemme. En stor del af dem var ældre modeller, der blev sat på udsalg især via de store detailkæder.
Carsten Andersen forventer, at der i år vil blive solgt 40.000-50.000 MFP'er med indbyggede flatbed-scannere i år, men det afhænger af, hvordan den nye hjemme-pc-ordning kommer til at virke i praksis, vurderer han.
En gigant og tre store
Giganten på det danske blækprintermarked er HP, der er suverænt størst med en markedsandel på 50 procent. De tre, der blot kan kaldes store, er Epson, Canon og Lexmark.
Carsten Andersen vurderer, at Canon med hensyn til gennemsnitspris på den enkelte maskine ligger højere end konkurrenterne.
Når det gælder omsætning er Canon nummer to foran Epson og Lexmark. Nå man derimod ser på antallet af solgte maskiner bytter Epson og Canon plads, så Epson lægger sig foran Canon.
Forskellene i markedsandele mellem nummer to, tre og fire på blækprintermarkedet er dog ikke signifikante. De ligger typisk på et par procent.
Teknologisk forspring
Carsten Andersen peger på to teknologier inden for fotoprint, der giver Canon og Epson et forspring til konkurrenterne. Det er print-til-kant, kombineret med at Canon og Epson begge benytter seks farver i deres mest avancerede fotoprintere i modsætning til Lexmark og HP, der bruger fire farver, forklarer han.
Med hensyn til kapløbet om den højeste opløsning, så har Lexmark lagt sig i spidsen med deres nye blækprintere med 4.800 punkter pr. tomme (dpi). Både Canon og HP har bebudet 4.800 dpi-maskiner, mens Epsons nyeste udspil er en 2.880 dpi-printer, der har den hidtil mindste dråbestørrelse på blækprintermarkedet.
Carsten Andersen påpeger, at de teknologiske fremskridt, der gøres inden for fotoprinterne, efterhånden breder sig til billigere maskiner og til mfp'erne.
USB 2 før trådløs opkobling
Omkring kommunikation mellem computere og printere forventer Carsten Andersen et gennembrud for USB 2 i år, mens han er mere skeptisk over for trådløs opkobling af printere:
- Vi har set de første Bluetooth-printere og jeg tror på at trådløs teknologi vil komme, men det er endnu for dyrt til at hjemmebrugerne vil tage det til sig. Når prisen falder, så vil teknologierne bryde gennem, men ikke før, vurderer han.

Billedtekst:
Carsten Andersen, Canon: - Multifunktionsmaskiner er allround arbejdsheste, der især er gode til at udskrive tekst, men teknologisk er de stadig bagud i forhold til fotoprinterne.
Foto: Torben Klint




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere