Google lancerer XML-webtjeneste

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2002.


Ny webtjeneste gør det muligt at bruge Googles søgemaskine direkte i egne programmer og hjemmesider. Tjenesten findes endnu kun i en betaversion, men udviklerne er allerede begejstrede.

Med en ny webtjeneste baseret på deres søgemaskine har Google gjort det muligt for alverdens programmører at lave programmer, der bruger Googles enorme database til for eksempel at lave specielle søgninger, til at holde øje med udviklingen af information om et specifikt emne over tid.
Man kan også lave hjemmesider, der bruger Googles søgemaskine, men har et andet layout - for eksempel til intranet eller lignende. Selv Google har ikke overblik over de mange muligheder, webtjenesten giver og ser tjenesten som et forsøg:
- Basalt set er det et forsøg for at se, hvad folk gør med det. Vi opfordrer alle til at prøve det og fortælle os, i hvilken retning det skal udvikles, fortæller John Piscitello, der er marketingansvarlig for tjenesten, til det amerikanske blad Infoworld.
Tjenesten er i øjeblikket kun ude i en såkaldt betaversion, hvilket betyder, at den stadig er under udvikling. Den virker dog fint og enhver kan gratis få lov at bruge den, blot er man begrænset til 1.000 søgninger om dagen.
Også Googles stavekontrol giver webtjenesten adgang til. Endnu er hverken Googles nyhedsgruppe- eller billedsøgning en del af webtjenesten.
Standarder over hele linien
Den nye webtjeneste, som de har døbt Google web api, bruger de gængse standarder for webtjenester - XML til data, SOAP til forespørgsler og WSDL til beskrivelse af tjenester - og er derfor let at integrere i applikationer, uanset om man bruger Microsofts .Net, Suns Java eller noget helt tredje.
Konsulent og programmør Michell Cronberg er meget begejstret for Googles nye tiltag:
- Det er et forrygende godt eksempel på en webtjeneste, der rent faktisk kan bruges til noget. Der skal ikke meget erfaring med Visual Studio.Net til at skabe et programmeringsmæssigt interface mod Googles database.
Let at komme i gang
Vil man selv prøve Googles web api kan den nødvendige software og dokumentation hentes fra www.google.com/
apis. Den indeholder programeksempler i både C# (til .Net) og i Java. Desuden er der eksempler på den SOAP-kode, der udgør forespørgsler og svar i webtjenesten samt en detaljeret beskrivelse af, hvordan man bedst udnytter søgemulighederne i Google.
Ud over softwaren behøver man blot en konto og et licensnummer hos Google - begge dele er gratis at få og tager blot et øjeblik at få. Med det i hånden kan man gå i gang med at udvikle applikationer, der udnytter Google web api'et.
Man er dog begrænset til 1.000 søgninger om dagen, og vil man bruge det til kommercielle formål, skal man først have tilladelse fra Google. Da det stadig er en beta, kan man heller ikke hverken få eller købe sig til mere end de 1.000 søgninger om dagen - endnu i hvert fald.
Har man brug for hjælp, kan man finde en "FAQ" på førnævnte adresse, og så er der desuden nyhedsgruppen google.public.web-apis, hvor Google også kikker med.

Billedtekst:
Med den gratis udviklerpakke, man kan hente hos Google, følger en .Net-applikation skrevet i C#.

Billedtekst:
Al kommunikation til og fra Google sker med Soap. Her søges der efter "shrdlu winograd maclisp teletype".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere