Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 25. april 2002.
Intel skal af med milliardbeløb til Intergraph, efter at en amerikansk domstol har fastslået, at Intel brød Intergraphs chip-patenter.
Intel har uretmæssigt anvendt chip-teknologi fra det tekniske IT-firma Intergraphs hedengangne RISC-processor Clipper. Forleden blev de to parters advokater enige om at afslutte sagen med et forlig, der betyder, at Intel skal betale Intergraph godt 2,5 milliarder kroner.
Intergraph havde oprindelig krævet mere end 18 milliarder kroner af Intel.
Sagen har verseret siden 1997, hvor Intergraph lagde sag an mod Intel for at have anvendt patenteret teknologi fra Clipper-processoren i sin familie af Pentium-processorer.
RISC-teknologi
Den teknologi, striden står om, er måden, såkaldt reducerede instruktionssæt behandles på i Clipper. Denne RISC-teknologi anvender Intel i kernen af sin familie af Pentium-processorer, der er en blanding af en RISC- og en CISC-processor.
Pentium-processor-serien rummer således internt teknologi til behandling af både komplekse og reducerede sæt af instruktioner.
Pres fra Intel
Clipper-teknologien er oprindeligt udviklet af processor-divisionen hos Fairchild, som Intergraph købte i 1987. Op til midt i 90'erne havde Intergraph og Intel et forholdsvis tæt samarbejde om teknologi.
Men forholdet kølnedes betydeligt i 1996, og Intel har siden angiveligt forsøgt at lægge pres på Intergraph for at kunne udnytte den patenterede teknologi gratis.
Nu er Intel så gået med til at betale Intergraph og har desuden købt forskellige chip-teknologiske patenter fra Intergraph.
Ny retssag
Det er dog ikke slut med striden mellem Intergraph og Intel. Intergraph anlagde nemlig sidste år endnu en sag, hvor Intel beskyldes for at anvende patenteret Intergraph-teknologi i sin Itanium.
Den teknologi, sagsanlægget handler om denne gang, er parallel computing, hvor Intergraph også havde patenteret teknologi i Clipper-procesoren.
I denne retssag risikerer Intel i værste fald at skulle slippe yderligere et par milliarder kroner til Intergraph. Denne sag kommer for retten 1. juli i år.
Det ironiske ved hele sagen er, at Intergraph allerede i 1993 droppede helt ud af produktion af processorer og gik over til Intel-processorer. Dermed afgik Clipper-arkitekturen ved døden.
Billedtekst:
Intergraphs forhenværende topchef Jim Meadlock har viet en stor del af sit otium til retssagerne mod Intel. Nu er den første overstået.
FOTO: TORBEN KLINT