Check Point irettesat af EU

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 22. april 2002.


Firewall-producenten har opnået monopollignende status, og har presset sine distributører urimeligt. Flere i markedet nikker genkendende til historien.

En konkurrencesag for EU-Kommissionen, startet af en af Check Points største konkurrenter, sikkerhedsfirmaet Stonesoft, endte den 9. april med et frivilligt forlig, hvor Check Point lovede at indstille presset på de distributører, som måtte ønske at sælge konkurrerende produkter.
Det oplyser Kommissionen i en pressemeddelelse fra samme dato. Forliget kom i stand, efter at Kommissionen var kommet frem til, at Check Point, der har en dominerende markedsposition, i flere tilfælde havde indgået eksklusive forsyningsaftaler med sine distributører.
Stonesoft har nu trukket sin klage tilbage.
- Vi er tilfredse med resultatet af Kommissionens undersøgelse. Forliget betyder, at vores partnere og kunder nu frit kan vælge produkter, siger Stonesofts finske topchef Esa Korvenmaa.
Sagen kommer ikke bag på aktørerne i markedet. Flere konkurrenter har surmulet i krogene et stykke tid, men har ikke gjort mere ved sagen, efter at Stonesoft indgav klage til EU-Kommissionen i juni sidste år.
Således har både sikkerhedsfirmaet NetScreen og en forhenværende partner til et sikkerhedsfirma, der nu er opkøbt af en anden leverandør, mærket til Check Points magt i distributionskanalen.
Andre også udelukket
Sidstnævnte vil forblive anonym, men oplyser til IT-Branchen, at hans firma har mærket et enormt pres fra Check Points sikkerheds alliancenetværk (OPSEC), og han har været meget overrasket over dimensionerne af Check Points magt. En magt, som blandt andet er kommet til udtryk ved, at en lukket kreds af spillere i markedet har udelukket andre via gensidige eksklusivaftaler.
Det pågældende firma har også følt sig anfægtet af, at Check Point kun havde få distributører i de enkelte lande. Dermed var det gjort endnu sværere at sælge firmaets firewall Appliance, der havde indbygget Check Point firewall software.
Også Netscreen, som selv både producerer firewall software og Appliance, har følt en stor udfordring. Firmaet har netop lanceret en ny serie produkter, men har hidtil generelt haft svært ved at komme ind hos etablerede nichedistributører i Danmark.
- Jeg vil hverken be- eller afkræfte, om Check Point skal have udelukket os fra at komme ind, men de har helt sikkert en monopolstatus, der kan sammenlignes med Microsofts, lyder det fra produkt marketingchef Peter Crowcombe, Netscreen.
Swan fik forskellige svar
Check Point har for nylig ryddet op i den danske distributionskanal, hvilket blandt andet indebar, at den danske sikkerhedsdistributør Swan Distribution blev opsagt. Der kom i den forbindelse forskellige forklaringer på fyringen fra Check Point.
- Vi har fået Èn forklaring og Check Point har fortalt pressen noget andet, siger Swans nordiske chef Henrik Christensen.
Han kan sagtens forstå, at EU har irettesat Check Point, men tror dog ikke at Check Points opsigelse af samarbejdet med Swan har noget at gøre med, at Swan havde Stonesofts produkter på hylden samtidig.
- De Stonesoft-produkter vi solgte, var ikke i direkte konkurrence med Check Points. I dag har vi faktisk heller ikke valgt Stonesofts produkter som erstatning, men Symantics, oplyser Henrik Christensen.
Loyal spiller tilfreds
Hos Network Technologies, som er Check
Points største danske distributør, oplyser direktør Torsten Smith, at der aldrig har været problemer i hans forhold til Check Point. Hans forretning har heller aldrig overvejet at sælge konkurrerende produkter.
- Vi har kun komplementerende produkter på hylden, men det skyldes ikke at vi føler os truet til det. Vi har vurderet, at Check Points var det bedste, siger han.
Check Point, der ikke har selvstændigt kontor i Danmark, ønsker ikke at kommentere sagen fra sit hovedkontor, men har udsendt en officiel udtalelse via sine PR-kontakter.
- Check Point er tilfreds med at EU-Kommissionen har lukket sin undersøgelse og ser frem til at fortsætte sine løbende bestræbelser for at overholde konkurrencereglerne, står der i udtalelsen.

Billedtekst: - Jeg forstår godt, at Stonesoft har reageret, som de har. På den anden side er det jo naturligt, at man prøver at holde konkurrenternes produkter fra hylderne hos sine distributører, siger nordisk direktør Henrik Christensen hos Swan Distribution, der en overgang har solgt begge firmaers produkter.

Om Check Point
Den israelske virksomhed Check Point Software Technologies Ltd. er en stor global producent af software til firewalls og virtual private networks (VPN). Firewall/VPN-software bruges til at forhindre uautoriseret ekstern adgang til interne datanet og leverer kryptering til offentlige datanet.
Sidste år omsatte firmaet for 528 millioner dollars og samme år udråbte Business Week firmaet til verdens mest profitable IT-virksomhed. Man henviste til 2000 -resultatet, der udviste en indtjening på 221 millioner dollars ud af en omsætning på 425 millioner.

Det har Check Point lovet
EU-Kommissionen:
¥Êat afstå fra at lægge urimeligt eller uacceptabelt pres på sine distributører og forhandlere vedrørende deres uafhængige beslutning om, hvorvidt de vil forhandle konkurrerende produkter
¥Êskriftligt at bekræfte over for sine distributører og forhandlere, at de har ret til uafhængigt at vælge at forhandle produkter fra konkurrenter.
¥Êat gøre virksomhedens salgspersonale bekendt med EU's konkurrenceregler, og at de skal overholde reglerne i deres forretningsmæssige arbejde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere