Intel udvider forspring

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. april 2002.


Når det gælder processorer til bærbare pc'er, er Intel stadig den ukronede konge. AMD og Transmeta forsøger sig, men halter stadig langt bagefter. Og nu hæver Intel indsatserne med en Pentium 4-processor til bærbare.

På markedet for processorer er Intel stadig den ukronede konge. Og for nyligt udvidede de forspringet ved at lancere den første version af Pentium 4-processoren beregnet specifikt til bærbare.
Konkurrenterne
De tre konkurrenter - AMD, Transmeta og Cyrix - er langt bagefter.
AMD er nummer to, men det er stadig kun de færreste af de store producenter af bærbare, der sætter processorer fra AMD i deres maskiner. Og det på trods af, at AMD har haft mobile versioner af både deres Athlon- og Duron-processorer siden maj sidste år. Processorer der uden problemer kan følge med Intels i både hastighed og batterilevetid.
Den store undtagelse er Compaq, der bruger AMD i deres Presario 700-serie til private brugere. Men AMD's processorer bliver tilsyneladende stadig betragtet som noget, erhvervslivet ikke vil røre ved. I hvert fald bruger Compaqs erhversrettede bærbare alle Intel-processorer.
Også Sony forsøger sig med en enkelt AMD-baseret model, og samtidigt er de blandt de eneste, der har forsøgt sig med Transmetas Crusoe-processor.
Fujitsu har også bærbare med Crusoe-processoren, men de modeller er ikke nået til Danmark endnu.
Pentium 4-M
For yderligere at cementere deres forspring lancerede Intel for nogle uger siden den første version af Pentium 4-processoren til bærbare.
Lavet med 0,13-teknologi og 512 kB level 2-cache - ganske som de nyeste Pentium 4 til stationære pc'er - kører Pentium 4-M med hastigheder på op til 1,7 GHz.
Blandt nyhederne i Pentium 4-M i forhold til den snart aldrende Pentium III-platform, er en forbedret strømstyring med navnet Enhanced Speedstep. Den gør det muligt at sætte clockfrekvensen på processoren ned, når der ikke er brug for så meget saft og kraft. Dermed mindskes effektforbruget og batterilevetiden øges. Så snart der er brug for mere processorkraft, sættes hastigheden i vejret igen. Styringen af processorhastigheden er dog stadig ikke så avanceret, som den AMD tilbyder i deres mobile processorer med Powernow-teknologien.
Til gengæld er Pentium 4-M's effektforbrug ret stort i forhold til de mindste af Intels egne Pentium III-M-processorer, hvilket betyder, at man ikke skal forvente at se Pentium 4-processoren i de ultratynde bærbare foreløbigt.
Det er også Intels første mobile processor med SSE2-instruktionerne, der giver ekstra hastighed til blandt andet video- og billedebehandling.
Annonceringer fra alle store
Intels lancering af den nye Pentium 4-M-processor blev fulgt af annonceringer fra næsten alle de store producenter af bærbare.
Compaq, Dell, HP, Toshiba, Fujitsu og IBM har således alle bærbare med Pentium 4-M.

Boks:
Pentium 4 eller Pentium 4-M?
Man skal være varsom, når man køber bærbar med Pentium 4-processoren. Flere fabrikanter har nemlig valgt at bruge den almindelige Pentium 4-processor i deres bærbare i stedet for den specielle mobile-version.
Det kan der være flere grunde til. Nogle gjorde det for at være først på markedet med en Pentium 4-baseret bærbar, andre fordi den almindelige Pentium 4 er 200-400 dollars billigere. Ifølge digitimes.com forventes Intel dog at sænke prisen på Pentium 4-M-processoren i maj, så prisforskellen kun bliver mellem 50 og 90 dollars.
Problemet med at bruge den almindelige Pentium 4 er blandt andet, at den ikke har Speedstep-teknologien, der skal forlænge batterilevetiden.

Boks:
De nye chipsæt
Samtidig med Pentium 4-M blev to nye chipsæt og annonceret. Det ene - der har fået navnet 845 MP - blev sendt på markedet samtidigt med Pentium 4-M. Det giver mulighed for 1 GB DDR266-ram, har indbygget lyd- og netkort og understøtter AGP 4x-grafik.
845MZ er beregnet til at være en billigere version af 845MP og kommer først på markedet senere på året.

Billedtekst:
Med en version af Pentium 4-processoren til bærbare cementerer Intel yderligere deres forspring på markedet til bærbar

Billedtekst:
Sony er blandt de producenter, der laver ultrasmå bærbare med Transmetas Crusoe-processor.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere