Nyt IT-system skal stoppe EU-svindel

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 22. marts 2002.


EU vil indføre nyt IT-system på punktafgiftspligtige varer for at forhindre svindel i milliardklassen.

Folketinget behandler i øjeblikket en anmodning fra EU om etablering af et IT-system, der skal dæmme op for svindel med EU-midler i milliardklassen.
Med systemet afskaffes det eksisterende papirbaserede system, der i flere tilfælde har vist sig at kunne omgås.
Med det nye system vil både leverandører, speditører og modtagevirksomheder være koblet op på et fælles edb-system, som også Kommissionen har adgang til.
- På den måde kan det sikres, at leverancer er konfirmeret
af modtagevirksomheden og kontrollen på landevejene kan forøges betydeligt, oplyser kontorchef i Skatteministeriet John Fuhrmann.
Der bliver tale om både et lokalt system for hvert enkelt medlemsland og et fællessystem for EU-Kommissionen.
Det danske system vil ikke i sig selv blive særlig dyrt, da der allerede er udviklet omfattende IT-løsninger til både toldbehandling og virksomhedsoplysninger.
Told & Skat forventer, at udviklingen af det nye system løber op i fem millioner kroner over de næste fem år.
EU samlet forventer, at det nye system vil koste mellem en og to milliarder kroner.
Varer forsvinder
Ved at digitalisere papirgangen får myndighederne lettere ved at kontrollere, at de involverede virksomheder vitterlig eksisterer, og hvis en transport kontrolleres på landevejene i EU, kan myndighederne øjeblikkelig kontakte modtageren for at verificere leverancen.
- Alle varemodtagere og virksomheder er registreret og en forsendelse kan først finde sted, når modtagelsen er bekræftet. Det betyder, at man på et øjeblik kan se, at der eksisterer en varemodtager, og at de har bestilt varerne, siger John Fuhrmann.
Den hidtidige svindel har bestået i, at varer aldrig har været afsendt, eller at der ikke har været nogen modtager af varer, hvorefter varerne er forsvundet undervejs.
John Furhmann forventer ikke, at det nye system vil fjerne svindlen med EU-midler, men at både Kommissionen og de enkelte landes toldmyndigheder vil få bedre redskaber til at analysere sig frem til kriminelle forhold.
- Med det nye system kan vi analysere os frem til, hvilke typer firmaer, der volder problemer, om der er tale om bestemte lande, og om der er bestemte mønstre i måden, som svindelen foregår på, siger han.

Billedtekst: Nyt IT-system gør det sværere at snyde EU-myndigheder. For eksempel kan myndighederne ved et kontroltjek på landevejene i EU via IT-systemet øjeblikkelig kontakte modtageren for at verificere leverancen.
Modelfoto




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere