Mød den danske udfordrer til Asus Eee Box
En computer behøver hverken at larme som en Boeing 747 på vej op fra Kastrup eller være stor som et køleskab.
For er du parat til at slække lidt på kravene til ydelsen, kan du opleve en stor besparelse på elektricitetsregningen og få en pc, som næsten kan være i skrivebordsskuffen.
Traditionelt har de strømbesparende maskiner været ældre modeller eller særlige mobil-versioner, som var blevet modificeret til en stationær rolle. Men med introduktionen af Intels lille Atom-processor og den tilhørende Intel-platform er der kommet udstyr til, som både er småt, billigt og strømbesparende.
Atom kendt fra mininotes
De små Intel Atom processorer er primært kendt fra de mange små mininotes, som er væltet frem siden starten af 2008. Men Atom processoren, som blot bruger fire watt, er mere alsidig end som så.
Det viste vi, da vi byggede en stationær computer til under 3.000 kroner som maksimalt brugte 30 watt - og det viste Asus med deres Asus Eee Box (se anmeldelse), som bruger knapt 18 watt.
Men ikke kun giganter som Asus har fået øjnene op for strømbesparende små maskiner. Danske Proconsult fra Odense har deres bud på en lille pc med server-muligheder klar. Og vi har haft den til test.
Spændende platform med Intel Atom 330
Det første, man lægger mærke til, er selve kassen, som nok er omkring dobbelt så stor som en Asus Eee Box, men stadig i den lille ende. Den er holdt i aluminium og sort plast og virker solidt bygget.
Starter du den lille maskine op, er der umiddelbart en svag støj fra en blæser i siden, som sikrer, at både harddisk og komponenter holdes tilpas kølige.
I vores version var maskinen udstyret med en 5,25 tomme disk på 500 gigabyte, men du kan konfigurere enheden efter behov - blandt andet med de små 2,5 tomme bærbare diske som bruger en smule mindre strøm. Kabinettet kan desværre kun rumme én disk.
Skal der være plads til mere, skal nedstrygeren i aktion, med alt hvad de indebærer af tabt garanti. Lidt ærgerligt når man ofte gerne vil køre RAID 1 på en server.
Vores testmaskine blev leveret med Windows XP, hvilket gjorde den hurtig i menuerne. Vi har også prøvet en Atom-baseret med Vista, og mens det kan lad sig gøre, så er det ikke vores førstevalg.
Ydelse i mellemklassen
Testprogrammet PCMark05 gav en score 1.985 point, hvilket svarer til ydelsen i mellemklasse-bærbare for omkring to år siden. Oversat til almindeligt dansk er det pænt uden at være prangende og skulle være rigeligt til de opgaver, som du kan finde på at kaste efter sådan en lille maskine.
Samtidig skal det begrænsede samlede strømforbrug på 31 watt tælles med i enhver sammenligning i ydelsen med kraftigere maskiner.
Flere ideer til anvendelse
Anvendelsen af Intel Atom-processoren, dualcore udgave eller ej, betyder dog, at video- og billedredigering ikke er maskinens stærke side. Her skal der rigtig regnekraft til, som den leveres af en Intel Core 2 Duo, Quadcore eller en AMD Phenom X4.
Kodeordet for ProConsults lille maskine er derfor mest mulig ydelse med mindst muligt strømforbrug. Den lille boks er derfor mest velegnet til opgaver, hvor lang tids billig drift er central - som man oftest ser ved hjemmeservere. Her konkurrerer ProcConsults maskine med Asus' interessante Eee Box (se test her) - anvendelsen af Atom 330 processoren med dualcore giver ProConsult en ydelsesmæssig fordel (og et højere strømforbrug).
Alsidighed er vigtig i en server
Men skal du have en hjemmeserver, er alsidigheden vigtig. Vi testede derfor også ProConsult Mini ITX ved at sætte flere virtuelle maskiner op på den. Vi brugte først den gratis VMware ESXi Hypervisor til at skabe de virtuelle maskiner, og derefter installerede vi Windows Server 2003 samt Debian Linux på hver sin virtuelle maskine. Selvom den løsning nok er i den noget tekniske og tunge ende til den lille Atom-processor, så var resultatet rimeligt ifølge vores residerende seniorudvikler på pcworld.dk. Du kan læse mere om hans private server-projekt med ProConsults dual Atom her.
Andre oplagte brugsforslag er Windows Home Server (læs om systemet her) eller det gratis FreeNAS-system - begge dele styresystemer som lader dig dele dine data over lokal- eller internettet.
ProConsult eller Eee Box?
Om du skal vælge ProConsults maskine eller Asus' lille Eee Box kommer i sidste ende an på, hvad du skal bruge maskinen til.
På den ene side anvender Eee Box omkring 17 til 18 watt mod ProConsults 31 watt - svarende til omkring 200 kroner mere om året ved konstant drift. Så handler det om at spare strøm, er Eee Boxen det oplagte valg.
Er du derimod ude efter muligheden for at kunne udvide din server med andre diske, et PCI-kort og interesseret i et have et indbygget dvd-drev, så er det den lidt dyrere ProConsult-maskine, du skal vælge. Også selvom den støjer lidt mere, bruger lidt mere strøm og koster noget mere.