Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 14. december 2001.
Billedtekst: Brugerne på posthusene rundt om i Danmark kører Office-programmer fra en central
serverpark i København.
Foto: Torben Klint
Citrix er blevet et begreb på linie med Microsoft i IT-afdelingerne.
En slankebølge ruller gennem IT-afdelingerne. Tynde klienter erstatter de fede pc'er. Én leverandør er altdominerende: Amerikanske Citrix.
Med Citrix-programmet MetaFrame kan en virksomhed drive sin IT centralt, samtidig med at brugerne fortsat kan bruge de decentrale programmer, som de kender og elsker.
Dermed får IT-cheferne mulighed for at gennemføre en centralisering, der kan spare arbejdskraft og dermed penge, uden at brugerne føler sig snydt.
Posten sparer folk
I årets løb har Post Danmark udskiftet godt 6.000 pc'er med tynde klienter.
Det har været et led i arbejdet med at standardisere og automatisere IT-installationen.
Før Post Danmark indførte MetaFrame, var godt 90 medarbejdere på landsplan beskæftiget med at vedligeholde kontorarbejdspladser og servere. Det tal er nu skåret ned til 30.
Men året har også budt på modgang for Citrix-succesen.
Flere firmaer oplevede problemer med at køre MetaFrame under Windows 2000. Microsoft erkendte, at der var problemer, og firmaet kom med rettelser til nogle af dem.
Sahva, som Computerworld har fulgt løbende året igennem, endte med helt at opgive Windows 2000 og gå tilbage til Windows NT.
Firmaet udnytter MetaFrame i forbindelse med udlicitering af IT-driften: Ansvaret for driften er lagt over til firmaet Nord Data.
De fleste firmaer bruger eksisterende hardware til at køre Citrix-klientprogrammet på. Men hvis pc'erne er for langsomme, vælger man i nogle tilfælde at erstatte dem med tynde klienter i hardware.
Det er dedikerede maskiner, der har en indbygget Citrix-klient. Post Danmark har købt over 2.500 af slagsen.
Alternativer til Citrix
Skønt Citrix er altdominerende på markedet, er der alternativer.
Microsoft har indbygget Microsoft Terminal Server i firmaets serverstyresystemer.
Klientprogrammet findes indbygget i Windows XP og Pocket PC 2002. Tarantella fra det tidligere SCO kommunikerer med en Windows Terminal Server, men kan derudover klare Unix- og Java-applikationer.
Et par andre alternativer er Novells OnDemand og NeTraverse Win4Lin
til Linux.
Boks: Teknologien bag Citrix
MetaFrame installeres på en server med Windows NT, 2000 eller XP.
På serveren installeres standardprogrammer som for eksempel Word.
På brugernes pc'er installeres et særligt Citrix-klientprogram, der kommunikerer med MetaFrame-serveren via firmaets egen ICA-protokol (Independent Computing Architecture).
Når brugeren starter Word fra sin klient, kører programmet på serveren.
Kun skærmbilleder og ændringer i dem samt tastetryk og museklik sendes mellem serveren og klientprogrammet.
ICA-protokollen kræver ikke megen båndbredde.
Systemet er bedst til standard kontorapplikationer, mens det er mindre egnet til grafisk tunge applikationer, hvor der skal sendes store datamængder, hver gang et skærmbillede ændres.