Internetudbydere takker foreløbig nej til IPv6

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 11. december 2001.


Leverandørerne af netværksudstyr slår på tromme for den næste version af internet-protokollerne, IPv6. Men skønt de danske internetudbydere er enige om, at vi på et tidspunkt løber tør for adresser, har ingen af dem konkrete planer om at indføre teknologien.

Både Cisco Systems og Juniper Networks slår i disse dage på tromme for deres udstyr, der nu behersker den næste generation af Internet Protocol, IPv6. Internet er i dag baseret på version 4 af IP. Men skønt IPv6 byder på en løsning af problemet med manglen på IP-adresser, har danske internet-udbydere ingen konkrete planer om at indføre IPv6. De mærker ikke noget ønske fra kunderne, og IPv6 løser heller ikke alle problemer i den nuværende IP-version.
- Der er stort set ikke noget, man kan gøre med IPv6, som ikke kan lade sig gøre med IPv4. Vi mærker ingen efterspørgsel fra vores kunder, siger Peter Mærsk-Møller fra firmaet Ebone, der leverer internet-opkobling til internet-udbydere.
Han venter ligesom de fleste andre i branchen, at vi på et tidspunkt vil løbe tør for de IP-adresser, som ethvert apparat på internet skal være udstyret med. Den generelle holdning i IETF (Internet Engineering Task Force), der står for udviklingen af IP, er, at vi kan klare os frem til år 2010.
Afhænger af mobiludvikling
- IPv6 vil på et tidspunkt blive nødvendigt. Hvornår det sker, afhænger af udviklingen af nye mobiltjenester som GPRS og UMTS, siger sektionschef Jens Peter Villadsen, TDC Tele Danmark Net.
Henvisningen til de nye mobiltjenester skyldes, at hver mobiltelefon så skal udstyres med en IP-adresse. Der er dog mulighed for at lave løsninger, hvor deres adresser isoleres fra det øvrige internet.
Den teknologi anvendes allerede i dag i firewalls med såkaldt NAT (Network Address Translation), hvor adresser bag firewall'en oversættes til nye adresser, før de sendes ud på internet.
TDC har allerede fået tildelt nogle IPv6-adresser og har indgået den første trafikudvekslingsaftale (en såkaldt peering-aftale) om IPv6-trafik. Men selskabet har ingen aktuelle planer om at sælge en IPv6-tjeneste.
Direktør Per Erik Ongman fra Telia Telecom oplyser, at firmaet holder øje med udviklingen af IPv6. Det har lagt planer for en overgang, men har ikke truffet beslutning om at gøre det.
- Vi skal være helt sikre på, at vores nuværende tjenester kan køre uden problemer på en IPv6-platform, forklarer han.
Vil kræve nyt udstyr
Heller ikke hos Uni2 er der aktuelle planer om IPv6. Teknisk chef Michael Jackson venter ikke, der bliver brug for teknologien de kommende år:
- Jeg kan godt frygte, at leverandørerne markedsfører det nu, fordi de ikke kan sælge mere af deres eksisterende udstyr, siger han.
Skønt meget af det udstyr, der driver internet i dag, kan opgraderes til at håndtere IPv6-pakker, sker det via software.
Bliver der en massiv overgang, skal der ny hardware til - og det vil kræve investeringer i milliardklassen, hvis hele internet skal konverteres.
Pres på routningstabeller
Peter Mærsk-Møller fra Ebone påpeger et andet problem end adressemanglen i dagens internet. Og det er et, som IPv6 i den nuværende udformning ikke løser: Stadig flere tjenester på internet anvender multihoming. Det vil sige, at en server kan nås gennem to eller flere forbindelser, der kan gå via forskellige internetudbydere.
- Det øger antallet af indgange i routningstabellerne i routerne. Derfor skal de have mere ram og større regnekraft. Det giver især problemer, når en server går ned og kommer op igen, fortæller Peter Mærsk-Møller.
Arbejdsgruppen "Site Multihoming in IPv6" under IETF arbejder på at løse problemet.
Forskningsnet kører IPv6
Cisco Systems har netop leveret IPv6-udstyr til Surfnet, der står bag Hollands landsdækkende forskningsnetværk. Konkurrenten Juniper Networks kan nu tilbyde IPv6 på alle sine produkter. Nogle af firmaets kunder kører allerede IPv6, det gælder blandt andre GIP Renater, som driver Frankrigs nationale forskningsnet.
Danmark var tidligt inde i IPv6-teknologien: Det danske firma Telebit, der i dag ejes af Ericsson, lancerede verdens første router til IPv6 i 1995. Telebit er sammen med TDC, Uni-C og DTU de eneste danske virksomheder, der er koblet på det globale IPv6-testnet, 6bone.

Yderligere information: www.6bone.net
www.ipv6forum.com

Billedtekst: M160 og de andre routere fra Juniper kan nu køre IPv6. Men danske internet-
udbydere har ingen aktuelle planer om at udnytte muligheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere