Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den IT-Branchen d. 19. november 2001.
Billedtekst: Administrerende direktør i TopNordic, Claus Hougesen (til venstre) og account manager Morten Jensen er begge gået ned i løn det næste år. Foto: Torben Klint
TopNordic undgår fyringer ved hjælp af midlertidige lønreduktioner.
Krisen kradser i IT-branchen, mange steder med massefyringer til følge. Hos TopNordic har man valgt en anden strategi frem mod bedre tider.
Opskriften er en midlertidig nedgang i løn overalt i virksomheden. Ledelsen går forrest med en nedgang på 14 procent, medarbejderne er gået fem procent ned i løn og bestyrelsen har indvilget i at undvære honorar i en periode på 12 måneder.
- Vi har valgt en kollektiv lønnedgang frem for fyringer. Det er sket udfra en kombination af sund fornuft og erfaringer. Vi har aldrig gjort noget tilsvarende, men mener selv, det er et udtryk for rettidig omhu, konstaterer administrerende direktør Claus Hougesen.
Løfter i flok
Morten Jensen er account manager og har være med til at forhandle aftalen med ledelsen på plads.
- De fleste af os har været i branchen i mange år og har oplevet adskillige op- og nedture. Det er kendetegnende for fyringer, at de giver en dårlig stemning indadtil. Vi har valgt at stå sammen, også når det går skidt, siger han.
De to er enige om, at beslutningen har skabt en fantastisk stemning i virksomheden.
- Vi har oprigtigt en fornemmelse af at løfte i flok, siger de samstemmende.
Ganske få medarbejdere valgte at sige nej til ordningen. De var begge helt nye i virksomheden.
Måske bonus i sigte
Lønreduktionen løber frem til fjerde kvartal næste år. Det er der en årsag til. Til den tid er det tre år siden, branchen sidst oplevede et boom i pc-salget. Derfor forventer TopNordic, at der netop om et år vil være en stor efterspørgsel efter at få skiftet udstyr i de danske virksomheder.
Hvis TopNordic når de forventede resultater frem mod fjerde kvartal næste år, vil medarbejderne få udbetalt det beløb, deres fem procents lønnedgang svarer til. Hvis resultatet bliver bedre end forventet, kan de se frem til en bonus på ti procent af lønnen.
Hvis resultaterne derimod ikke nås, udbetales der ingen bonus og lønnedgangen på fem procent bliver permanent.
Vil være bedste arbejdsplads
I januar gik TopNordic i gang med projektet BBA, Branchens Bedste Arbejdsplads. Projektet rummer ikke mange materielle goder, men bygger på begreber som tillid, dialog og fornøjelse i hverdagen.
- Gennem vores arbejde med BBA erfarede vi på et tidligt tidspunkt, at økonomisk tryghed var et vigtigt element i medarbejdertilfredsheden. Jeg tror, at den dialog vi startede allerede i januar, har givet TopNordic et forspring, der betød, at løsningen kunne realiseres så hurtigt, siger Morten Jensen.
Boks: Personale
Frivillig ordning hos Columbus
Medarbejderne hos TopNordic er ikke alene om at gå ned i løn. Hos Columbus IT Partner har ledelsen fremlagt en ordning om midlertidig frivillig lønreduktion for alle medarbejdere i koncernen. Ordningen skal samlet set reducere lønomkostningerne med mellem syv og femten millioner kroner over en periode på seks måneder.
Ordningen er delt op i tre niveauer. Koncernledelsen, direktører for datterselskaber og partnere er blevet bedt om at afstå halvanden månedsløn fordelt over en periode på to til seks måneder. Mellemledere er blevet bedt om at afstå op til en månedsløn fordelt over to til fem måneder og de øvrige medarbejdere er blevet bedt om at afstå trekvart månedsløn over en periode på to til fem måneder.
Koncernen har etableret en bonusordning for de medarbejdere, der deltager i ordningen. Den tager udgangspunkt i at en del af resultatet før skat for 2002, ud over en bestemt overskudsgrad, vil tilfalde medarbejderne. Hvis målsætningen nås, vil medarbejderne kunne optjene en bonus, der maksimalt svarer til deres lønafståelse.
Lønreduktionerne har effekt med virkning fra oktober måned og strækker sig ind i de første måneder af 2002