Artikel top billede

It-advokat Nis Peter Dall skal repræsentere Sten Axelsen i domæneklagesagen, hvor PBS forsøger at fravriste ham domænenavnet Nets.dk.

Sådan vil it-advokat vinde over PBS i Nets.dk-sag

Sten 'Nets' Axelsen har en god sag i kampen mod PBS. Det mener it-advokat Nis Peter Dall, der skal føre sagen på vegne af Nets.dk-ejeren. Læs her, hvordan it-advokaten vil vinde sagen.

Læs også: Erfaren it-advokat skal føre Nets.dk-sag

I kampen mod PBS, der vil tvinge webdesigneren Sten 'Nets' Axelsen til at overgive sit domænenavn Nets.dk, har den lille enmandsvirksomhed nu kørt det tunge skyts i stilling. Det sker i skikkelse af it-advokat Nis Peter Dall, der har indvilget i at køre sagen i Domæneklagenævnet på vegne af Sten Axelsen. 

"Vi har jo en vis erfaring i at køre den slags sager," siger Nis Peter Dall, der er advokat og juniorpartner i advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, der er specialiseret inden for it-ret. 

Blandt andet var det ham, der førte sagen på vegne af ejerne af Orango.dk, da domænetvisten efter behandlingen i Klagenævnet for Domænenavne endte i retten. Udfaldet af den sag var, at webdesignvirksomheden Orango, der havde gjort krav på domænet Orango.dk, trak sig. 

Nis Peter Dall fortæller, at sagen om Nets.dk på flere måder minder om Orango-sagen i og med, at den drejer sig om §12 i domæneloven, der handler om god domænenavnsskik. Og han mener ikke, at PBS' baggrund for at rejse klagen, der går på, at Sten Axelsen ikke har gjort brug af domænet i tilstrækkeligt omfang, er holdbart.

"Sagen er jo den, at hvis Sten Axelsen bliver frakendt det her domæne, så har vi en situation, hvor mindre virksomheder, der har registreret et domænenavn, men ikke det bagvedliggende varemærke, er ret dårligt stillede," siger Nis Peter Dall. 

Derfor mener han også, at Sten Axelsen har en god sag over for PBS. 

"Ellers ville vi heller ikke køre sagen," siger han. 

Men han erkender samtidig, at PBS nok er af en anden opfattelse. 

"For ellers ville de nok heller ikke køre sagen," siger han. 

Reversed domain hijacking

Nis Peter Dall fortæller til Computerworld, at han forestiller sig blandt andet at ville påberåbe sig det, der kaldes for reversed domain hijacking. 

"Det dækker over det modsatte af, hvad vi normalt betegner som domænepirateri - altså hvor en virksomhed anvender senere registrerede rettigheder med henblik på at fravriste rettighederne til et domænenavn fra en berettiget indehaver," siger Nis Peter Dall.

Domæne mindre værd end varemærke

Nis Peter Dall forklarer, at reversed domain hijacking er et begreb, man i vidt omfang benytter i udlandet, men som ikke rigtigt har været på banen i Danmark endnu. 

"Men i den her sag kan vi bruge begrebet, fordi Nets er et mærke, som PBS først har registreret på et langt senere tidspunkt, og nu forsøger at fravriste Nets.dk fra den berettigede indehaver på baggrund af dette," siger han. 

Nis Peter Dall peger på, at der ofte er store værdier knyttet til et domænenavn. Alligevel bliver domænenavne rent lovmæssigt ikke sidestillet med andre intellektuelle rettigheder. Det mener han skyldes, at domænenavne er kommet på banen som en vigtig del af virksomheders identitet på et rent sent tidspunkt. 

"Tidligere var det vigtigt at have den rette postadresse og et nemt telefonnummer. I dag er det vigtigt, at man har det helt rigtige domænenavn - og i forhold til det, så er lovgivningen nok ikke fulgt helt med tiden," siger han. 

Domænenavne bliver ikke helt betragtet som en rettighed, der er lige så juridisk gyldig som et registreret varemærke, og derfor er Nis Peter Dalls råd til alle mindre virksomheder, der på en eller anden måde har en tilstedeværelse på internettet, at sørge for at få registreret virksomhedens navn eller kendetegn hos Patent- og Varemærkestyrelsen. 

På den måde er man bedre sikret mod, at et firma som for eksempel PBS på et senere tidspunkt kan forsøge at gøre krav på firmaets domænenavn

"Et varemærke har stadig en ophøjet værdi, så på den måde er man bedre beskyttet mod at få frakendt sit domænenavn i en lignende sag," siger Nis Peter Dall.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de it-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

12. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

13. november 2024 | Læs mere


Fremtidens digitale kraftværk: Tag styringen med dit ERP-system

I dag ligger moderne ERP-platforme i skyen og opdateres adskillige gange årligt. Samtidig får man nærmest pr. automatik adgang til en omfattende portefølje af integrationer, add-ons, 3. partsmoduler, BI og avancerede funktioner til AI/ML-understøttelse af forretningsprocesser. På denne dag går vi derfor i dybden med, hvad det betyder for din virksomhed. Uanset om I har migreret til en cloudbaseret platform eller planlægger at gøre det indenfor en overskuelig fremtid.

21. november 2024 | Læs mere