Chipgiganten Intel er med sin position i markedet - et par led før pc- og serverfabrikanterne - et godt pejlemærke for tilstanden i it-branchen.
Kæmpefirmaet, der med opkøb af eksempelvis antivirus-firmaet McAfee har spredt sig over flere markeder end blot processorer og chips til bundkort, er aktuelt i gang med at afholde det årlige Intel Developer Forum i San Francisco, hvor selskabet vil fremvise de nyeste teknologier fra laboratorier og produktionslinien.
"Intel ligger vel reelt to led før HP og de øvrige pc- fabrikanter, fordi de får produceret deres maskiner hos Compal og andre store fabrikker i Taiwan," siger Anders Elbak, chefanalytiker hos analysehuset IDC Nordic.
Ifølge Anders Elbak er det også muligt at bedømme sundhedstilstanden i it-branchen udfra andre leverandører af komponenter til pc'er, som eksempelvis harddiske og ram.
Men Intel er så dominerende og har så stor en markedsandel på cpu'er og andre chipsets, at når de kan mærke, at ordrerne begynder at tikke ind fra forskellige pc-producenter, så kan man tidligere end hos andre se på Intels regnskaber, at salget reelt stiger, forklarer Anders Elbak.
"Pc-markedet vil typisk blive løftet, hvis det går godt hos Intel," siger Anders Elbak.
Intel har det udmærket
Ifølge Anders Elbak har chipgiganten det i øjeblikket udmærket. Firmaet har vundet nogle af de tabte markedsandele tilbage, efter at have haft mere konkurrence fra især den evige toer, AMD. (Advanced Micro Devices)
Han fortæller, at firmaet efterhånden har opnået en bredere produktportefølje med succes, især med Atom-processorer til netbooks, mediecentre og arbejdsstationer i den billige ende, men også chipsets til afspillere af HD-video og den slags.
"De tjener ikke nødvendigvis så meget på de billige cpu'er, men ser man på styksalget, så er det jo eksploderet både med netbooks og i stigende grad med små stationære nettops," siger Anders Elbak.
Markedet vokser
Desuden har Intel ifølge chefanalytikeren, fremgang på servermarkedet, hvor flerkerneprocessorer til Intel-baserede servere kan konkurrere med det traditionelle Unix-marked på grund af en højere ydelse.
Imidlertid kannibaliserer Intel med den bredere produktportefølje på sit eget traditionelle marked. Men samlet set bliver markedet alligevel lidt større. Samtidigt er eksempelvis Atom-processoren tilpasset low-end markedet, et marked, der tidligere rummede eksempelvis Celeron-processoren.
God tid for Intel
Alt i alt er det en god tid hvor it-branchen er ude af krisen og markedet peger i en forsigtig positiv retning, forklarer Anders Elbak.
Forbrugermarkedet har været fornuftigt set på styksalg, selvom værdien er faldet lidt på grund af prispres.
Samtidig er erhvervsmarkedet begyndt at komme i gang igen, drevet af salget af de pc'er, der skulle have været udskiftet for et år siden, forklarer chefanalytikeren.
"Generelt synes jeg faktisk, det ser ganske positivt ud. Der kommer flere og flere produktkategorier, som Intel kan levere enten processorer eller chipsets til," siger Anders Elbak.