Artikel top billede

(Foto: Lars Jacobsen)

Test: Fed designerbærbar fra Apple eller HP?

De er begge professionelle bærbare computere. Og de er flotte, dyre og skabt til at imponere. Men under overfladen står forskellene i kø. Se testen af Envy 14 og MacBook Pro 13 her.

Designerbærbar fra Apple eller HP?

Er du ude efter en mindre bærbar til rejse eller skolebrug, som både skal have godt med muskler, udseendet med sig og en smule charme, så er det svært at komme uden om Apples MacBook Pro 13 eller HP's nye Envy 14.

På overfladen er der en del ligheder. De kommer begge med et kabinet i fræset aluminium, de er mindre end de 15-tommer bærbare, der normalt sætter trenden, og de koster begge over 11.000 kroner.

Hvilket er en hel del mere end de 5.000-7.000 kroner, som du kan få en helt hæderlig bærbar til i dag.

Den største forskel er selvfølgelig selve operativsystemet: HP'en kommer med Windows 7 64 bit (se Windows 7 test her) og MacBook Pro'en med OS X 10.6.4, også kendt som Snow Leopard (se test af OS X her).

Begge dele er gode moderne stabile systemer, som selvfølgelig tager nogle dage at vænne sig til, hvis du skifter system, men som ikke giver uoverstigelige problemer for en nogenlunde habil computerbruger.

Samtidig er der med Bootcamp-programmet mulighed for, at Apples maskiner kan køre Windows 7, så Windows-folket behøver ikke nødvendigvis at ofre styresystemet for at få adgang til Apples flotte hardware. Læs vores guide til Bootcamp her.

Eksklusivt design og gode skærme

Udefra er der også flere ligheder, end HP's designafdeling vil være bekendt: Kabinetterne er i aluminium, hvad der giver et eksklusivt design, men som også er med til at holde vægten oppe.

Men hvor MacBooks er en klar grå overflade, har HP indgraveret mønstre og farvenuancer i deres låg og inderside.

Om du bedst kan lide det ene eller andet, er igen smagssag, men der er ingen tvivl om, at HP'en skiller sig mest ud. I øvrigt har begge lys i logoerne på skærmens låg.

Forskellen i skærmstørrelser slår selvfølgelig også igennem på vægten. På vores postvægt vejede MacBook Pro med en 13,3 tommer skærm 2.020 gram, mens den større HP Envy med en 14,5 tommer skærm kom op på 2,4 kilo. Til sammenligning kan du med en Acer Timeline på 14 tommer i plastic holde dig på omkring 1,7 kilo (se Timline test her).

I prisklassen over 10.000 kroner kan man med rette forvente kvalitetsskærme, og her skuffer ingen af maskinerne.

Der er dog forskel. På MacBook'ens skærm fremstår farverne varme, klare og meget skarpe, men til gengæld er skærmen meget blank og opløsningen blot 1.280 x 800 pixels. HP'ens skærm er køligere i farverne og en smule mindre lysstærk, men kan til gengæld leveres med en opløsning på 1.600 x 900 pixels.

I hverdagen betyder det måske ikke så meget, men vil du redigere fotos eller lave andre ting, hvor mange pixels på skærmen er en fordel, kan MacBook Pro 13 godt komme til kort.

Gode tastaturer

På tastatursiden er der også både ligheder og forskelle. Begge kommer således med et baggrundsbelyst tastatur, som både er sort og af ø-typen, hvor tasterne står alene og er hævet op af kabinettet.

Begge tastaturer er af høj kvalitet og hurtige at vænne sig til. Om du så foretrækker Envy'ens lidt mere hårde og kontante taster med kortere vandring eller MacBook'ens meget bløde næsten organiske taster, er en smagssag. Begge er kort sagt strålende.

HP'en kommer med et komplet tastatur, som også indeholder page up og down, mens Apples kræver, at du trykker en tastekombination for at hoppe op og ned ad sider.

Specielt for en pc-bruger vil fraværet af visse taster (eksempelvis Del eller Print Screen) tage lidt tid at vænne sig til.

MacBook kræver ekstraudstyr

I siden af Mac'en finder du to USB-porte, en netværksport, et kombineret mikrofon og lydstik, firewire, sd-slot samt en mini-displayport. Desuden er der selvfølgelig Bluetooth og WiFi.

Desværre betyder mini-displayporten, at du skal købe ekstraudstyr for at få din computer tilsluttet en monitor med VGA, DVI eller HDMI.

Så regn med mindst at bruge nogle hundrede kroner mere her - medmindre du er smart og tager et kig på eBay, hvor de er væsentligt billigere.

Et yderligere irritationsmoment ved MacBook er, at SD-kortet ikke glider helt ind i maskinen, men stikker ud og derfor ikke kan blive i ved for eksempel transport (eller som nem backup).

HP'en leveres også med Bluetooth og WiFi samt med tre USB-porte (heraf kan en bruges som eSATA), netværksstik, HDMI-port samt displayport.

HP'ens trackpad er mere ru og lidt mindre præcis end MacBook'ens blanke, men størrelsesmæssigt er de næsten identiske. Der er desuden understøttelse af forskellige håndgreb på touchpadden, sådan at to fingre kan scrolle ned ad en hjemmeside, mens MacBook Pro også understøtter zoom, bladring og forskellige andre OS X specifikke håndtegn.

HP skal også have stor ros for at have kræset for lyden i Envyen. For mens MacBook Pro udsender den samme dåsemusik som andre bærbare computere, er Envy 14 udstyret med lyd, som er markant bedre. Du vil stadig kunne få tårerne frem i hi-fi-entusiasters øjne ved at hævde, at der er tale om musik, men mindre kræsne øregange vil værdsætte forskellen - hvis du overhovedet bruger din bærbare computers højttalere.

Hardwaren under overfladen

Vores HP-testmodel kom med Intels nyeste generation af bærbare processorer: En dobbeltkernet Intel i5 450M processor på 2,4 GHz.

MacBook'en leveres til gengæld med den lidt ældre Intel Core 2 Duo processor på 2,66 GHz - og i den billigere udgave med en 2,4 GHz.

De større MacBook Pro's på 15 og 17 tommer har fået en Core i5 (og i7) opgradering, så mon ikke noget lignende snart kommer til 13-tommer udgaven? Tilsyneladende skyldes valget af Core 2 Duo en række designudfordringer.

Indtil da er Core 2 Duo ikke en ringe processor, det er bare ikke den nyeste generation. Igen kommer det an på dit brugsmønster: Vi slæbte rundt på en MacBook Pro 2,4 GHz i over 14 dage og oplevede først for alvor, at processoren blev lidt stakåndet, da vi i gang med at redigere video i iMovie.

Grafikkort til stort og småt

På grafiksiden kommer Apples MacBook Pro 13 med et integreret Nvidia 320M grafikkort med sølle 256 megabyte delt hukommelse.

Selvom Nvidia 320M ikke lyder af meget på papiret, så rækker dog til lidt spil, og vi var da også i stand til at spille World of Warcraft med fornuftige kvalitetsindstillinger og have Skype kørende, uden at hverken grafikken eller computeren på noget tidspunkt virkede anstrengt. Mere krævende og nyere spil skal du dog ikke regne med at nyde på maskinen.

HP Envy 14 kommer til gengæld med et ATI Radeon 5650 grafikkort med 1 gigabyte hukommelse, som kan levere en langt mere hæderlig grafikydelse - mod selvfølgelig at forbruge mere strøm. Der kan dog skiftes til et mindre integreret grafikkort når du er på farten.

Begge bærbare anvender i øvrigt den nyere DDR3 hukommelse, og Envy kommer med seks gigabyte ram, mens MacBook'en har fire gigabyte. I begge tilfælde nok til både hverdagsbrug og hvis du fyrer op for Photoshop.

MacBook Pro 13 kom i vores testversion med en harddisk på 320 gigabyte, mens den billigere version leveres med et 250 gigabyte drev på 5.400 rpm, hvilket er standard, men knap så hurtigt som et 7.200 rpm eller en SSD-disk.

Envy kan leveres leveres med drev i flere forskellige størrelser, blandt andet de 500 gigabyte, der roterer med 7.200 rpm, som vores model kom med.

Uanset hvad du vælger, er det vigtigt at huske, at drevet i din bærbare computer af sikkerhedsgrunde ikke bør fungere alene.

Har du derfor ikke allerede en ekstern harddisk til backup, bør du købe en med maskinen. Desuden vil en opgradering til et SSD-drev eller en Seagate Momentus XT hybridharddisk (se test af Momentus XT her) være en kærkommen gave til din nye bærbare.

Begge kommer desuden med dvd-brændere af slot-in typen, som fungerede uden larm eller andre unoder.

Laaang batterilevetid

Akilleshælen for enhver bærbar er som altid batterilevetiden. Her klarer begge maskiner sig rigtigt godt. Den lidt mindre Apple MacBook Pro 13 holdt med vores hverdagsbrug med WiFi og varierende lysstyrke på skærmen i op til 9 timer, mens HP's Envy var tættere på syv timer - og 10-12 stykker med det ekstra batteri.

Det viser lidt om den udvikling, der er sket med de bærbare computere, at begge maskiner konstant varierede den resterende levetid på en opladning, alt efter hvordan vi brugte maskinen.

Så mens du kan have seks timer tilbage på batteriet, kan de hurtigt droppe til tre timer, hvis du skruer helt op for skærmen eller bruger dvd-drevet.

Og på samme måde skyder batterilevetiden hurtigt et par timer i vejret, når der skrues ned for lyset i skærmen, eller når opgaverne bliver mindre processorintensive.

Dommen: Ikke et oplagt valg

Rent objektivt vinder HP Envy 14 på de rene hardwarekrav: Harddisken er større, processoren er nyere, og skærmen har en højere opløsningen.

Samtidig er prisen lavere eller den samme som vores MacBook Pro 13 i 2,66 ghz-versionen.

Apples priser er dog svære at gennemskue, og i vores øjne bør man, hvis man har forelsket sig i 13 tommer modellen, seriøst og grundigt at overveje at spare over 2.000 kroner mod at undvære 70 gigabyte på harddisken og 0,26 GHz på processoren, der ikke kan mærkes.

Og er du i gang med at spare, så virker merprisen på en SSD-disk i Apples shop voldsom.

På den anden side sætter Envy 14 sig mellem to stole: På den ene side antyder de 14 tommer, at den skal med i tasken, men på den anden side betyder det massive alukabinet, at vægten er oppe på 2,4 kilo. Og det er i vores øjne for meget til enten tasken eller rygsækken. Her er der bedre (lettere) bud fra blandt andet Acer. Den såkaldte batterislice, som tilføjer maskinen nogle timers batterilevetid er fortsat smart, men øger igen vægten til hele 3,3 kilo - og så kommer batterilevetiden til en lidt for høj pris.

Valget mellem Envy og MacBook er imidlertid sværere end blot hardwaren. Vi kan rigtigt godt lide HP's Envy, fordi det er en kvalitetsmaskine med Windows i en tid, hvor 5.000-kroners computerne står i kø.

Og vi kan rigtigt godt lidt MacBook Pro 13, fordi den overrasker positivt med at kunne så meget med hardware, som på papiret ikke er noget særligt. Der er kort sagt meget få ydelsesmæssige kompromisser i MacBook Pro 13 - specielt når man tager den imponerende batterilevetid på op til ni timer i betragtning.

Så er du ikke bange for Mac-verdenen, og er du ude efter lav vægt, god ydelse og lang batterilevetid, kan vi roligt anbefale MacBook Pro 13. Dog i den billigere version med 2,4 GHz processor, som starter ved knap 8.500 kroner, hvor du får mest for pengene.

Betyder vægt mindre - og rå ydelse, Windows og en skærm med højere opløsning mere - er HP Envy også en eksklusiv bærbar computer. Vi savner bare, at HP sender maskinen på slankekur, hvis den skal bo i vores rejsetaske. Hvor den ellers ville pynte...

Læs også: Test af MacBook Pro 15 fra maj 2010

Video: MacBook Pro 13 vs. HP Envy 14

Nedenfor kan de se en kort video med de to lækre bærbare. Den er optaget i HD med iPhone 4, så du har mulighed for at hæve opløsningen.

Husk, at du kan se mange flere billeder af de to bærbare i galleriet her.




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Azure Architect

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Sikkerhedskonsulent
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere