Computerworld News Service: IBM er ved at udvikle en ny dvaletilstand til sine Power-processorer, der gør, at de næsten ingen strøm forbruger, når de ikke er i brug, fortæller en udvikler fra IBM ved konferencen Hot Chips.
IBM's Power7-chip har allerede tre forskellige sleep modes, som virksomheden kalder nap, sleep og heavy sleep (eller på dansk: lur, søvn og tung søvn).
Ventetid på applikation
De træder i kraft baseret på faktorer såsom typen af arbejdsbyrder, der køres, og hvor lang en ventetid en applikation kan tolerere, før processoren vågner igen.
Ventetiden er en faktor i forhold til hver af de tre dvaletilstande.
Nap mode skærer processorens strømforbrug ned med 15 procent, og den kan herfra vækkes til live igen næsten omgående.
Heavy sleep mode nedsætter spændingen til alle otte processorkerner med 85 procent, men skal bruge to millisekunder til at bringe processoren tilbage til fuld kraft.
Den nye såkaldte deep-sleep mode vil næsten fuldstændigt slukke for strømmen til processoren, som dog også vil tage væsentligt længere tid - 10 til 20 millisekunder - om at vågne igen, oplyser IBM-udvikler Michael Floyd i sin præsentation ved konferencen i Stanford i Californien mandag.
IBM har givet den nye dybe søvntilstand kodenavnet "Winkle," antageligvis efter den fiktive karakter Rip van Winkle, som faldt i søvn og sov i 20 år, hvorefter han vågnede op til en forandret verden.
En 'appetitvækker'
Floyd fortalte ikke hvilke processorer, der vil få den nye dybe søvntilstand eller gav nogen yderligere detaljer - han kaldte det en "lille appetitvækker til fremtidige chip." IBM vil muligvis introducere den med en opdatering til eksisterende Power7-processorer eller vente til Power8-chippen, som dog ikke forventes at være lige om hjørnet.
Det er almindeligt for chipproducenter at anvende dvaletilstande til at minimere deres processorers strømforbrug.
Intel har sagt, at individuelle kerner i virksomhedens Xeon 5600-processorer kan slukkes næsten fuldstændigt, når de ikke er i brug.
IBM's Power-processorers strømforbrug styres af en dedikeret microcontroller uden for processor-chippen, som indsamler data fra 44 sensorpunkter på hver chip samt fra andre sensorer i systemet.
Den bruger disse data til at udregne processorens optimale spænding og klokhastighed på ethvert givent tidspunkt, fortæller Floyd.
Oversat af Thomas Bøndergaard