Husk savlesmækken – her er Nikon D60
Hvor vi som oftest tidligere var vant til at møde billige og ringe plastobjektiver i bundlede pakker, gør Nikon i hvert fald med denne pakke op med denne praksis. Godt gået, Nikon.
Har man én gang vænnet sig til at fotografere med Nikon, vil D60’eren falde helt naturligt i hånden, og alle ting sidder bare på den rette plads.
Når kamerahuset tændes mødes man med en velkomstskærm, der fortæller, at billedsensoren lige bliver renset, før kameraet er klar til skud – for øvrigt en funktion man kan slå til og fra efter behov og lyst.
Men fotograferer man i meget støvede omgivelser, vil det være klogt at beholde den aktiv.
For øvrigt kan man selvfølgelig til hver en tid selv aktivere sensorrengøringen.
Effektiv vibrationsdæmpning
D60 18-55 VR-kittet indeholder AF-S DX VR NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G-objektivet. Det er på mange måder et ideelt allround-objektiv, der blandt andet kan gå meget tæt på motivet, selv om det ikke er et decideret makroobjektiv.
Det har, som VR-delen af navnet mere end antyder, indbygget vibrationsreduktion til reduktion af kamerarystelser, og denne version gør det muligt at arbejde med op til tre trins længere eksponeringstider end vanligt.
Kan man eksempelvis (og det er en tommelfingerregel som de fleste mennesker kan overholde) holde kameraet roligt ved 1/80 sekund kan man altså med håndholdt kamera gå helt ned på en lukkertid på 1/10 sekund.
Eller arbejder man med teleobjektiver, kan man arbejde med tre gange længere brændvidder, og stadigvæk undgå rystelser. Som tommelfingerregel må man aldrig fotografere med længere lukkertider end reciprokværdien af brændvidden, hvis man vil undgå rystede billeder. Arbejdes der med et 200mm objektiv må man altså ikke anvende længere lukkertider end 1/200 sekund. Fastholdes lukkertiden på 1/200 sekund kan man altså sætte en 800mm tele på kameraet, og stadigvæk undgå rystede billeder.
Også god tæt på motivet
Det medfølgende objektiv er som nævnt også godt tæt på motivet. Faktisk målte vi en ”makro”opløsning på 1.561 pixels per tomme i 55mm enden, hvilket er i klasse med digitale kompaktkameraers makroobjektiver. Eksempelvis målte vi 1.519 pixels per tomme med Canon Digital IXUS 970IS, og dette kameras makrofunktion går ned til to centimeters afstand til motivet.
10,2 millioner pixels med masser af plads
Nikon anvender sin egen DX-format CCD-billedsensor på 23,6 x 15,8 mm til at lade de 10,2 millioner pixels brede sig over.
Nikons DX-format giver en brændviddeforlængelsesfaktor på 1,5 gange, hvorfor det medfølgende objektiv reelt opfører sig som et 27-82,5mm objektiv. Det giver et største billedformat på 3.872 x 2.592 pixels, og fotos kan naturligvis både lagres som JPEG, RAW og begge dele samtidigt.
Mesterskuddene lagres på SD-kort, og når man tager i betragtning, at Nikon ellers har sværget til CF-kort i deres D-SLR-modeller, skal dette ses som et skridt i retning af at fremstille mindre kamerahuse.
Og huset er faktisk en hel del mindre end Nikons professionelle kamerahuse – måske udviklet i en erkendelse af at stadigt flere og flere kvinder overtager D-SLR som deres foretrukne model fra mændene.
Med ydermål omkring 126 x 94 x 64 mm, og en vægt på godt og vel 500 gram i skudklar tilstand (plus objektivets vægt), forsvinder D60’eren ikke ligefrem ned i en hvilken som helst lomme, men er alligevel ikke større, end det ikke vil vække opsigt i nogen rygsæk eller skuldertaske.
Eksponering med egen sensor
Der er ikke kun én lysfølsom sensor i D60, for lysmåleren har også fået en RGB-sensor tildelt. Godt nok rummer den ”kun” 420 segmenter, men det er bestemt også alt rigeligt til at kunne måle både matrix, centervægtet og spotmåling på mellem 0-20 EV (spotmåling dog begrænset til 2-20 EV).
Der kan udføres eksponeringskompensation på plus/minus 5 EV i trin på 1/3 EV, og lysmålingen kan fastlåses, inden eksponeringen foretages.
Nikon har valgt at forsyne D60 med sin egen EXPEED billedprocessor, der er ansvarlig for, at man faktisk kan fotografere med forholdsvis høje ISO-værdier, uden at alt drukner i billedstøj. Indstillingsmæssigt går ISO-valget fra 100-1.600, og det er desuden muligt at vælge cirka 1 EV (svarende til ISO 3.200) over ISO 1.600.
Kraftig indbygget flash
Med 530 segmenter udgør autofokussensormodulet D60’erens tredje sensor. Det er en såkaldt Multi-CAM-sensor med TTL-fasedetektering (altså med fasemåling gennem objektivet), 3 fokuspunkter og AF-hjælpelys med en rækkevidde på cirka 0,5 – 3,0 meter.
Autofokusmæssigt kan fotografen vælge mellem enkeltpunkts-autofokus, dynamisk valg af autofokus-punkt eller autofokus med prioritering af nærmeste motiv. Eller man kan naturligvis vælge at fokusere manuelt.
Fokus kan desuden fastlåses inden eksponering ved at trykke udløserknappen halvt ned (single-servo autofokus) eller ved at trykke på knappen AE-L/AF-L.
Den indbyggede flash kan med et ledetal på 12 (ved ISO 100) faktisk bruges til noget i praksis. Flashen arbejder naturligvis sammen med alle kameraets forskellige funktioner og indstillingsmuligheder, og det kan således også afgive i-TTL-afbalanceret udfyldningsflash (ved modlysfotografering), hvad der faktisk er ret så avanceret.
Flashen kan naturligvis også arbejde sammen med lukkeren og tilbyder valg mellem synkronisering med forreste lukkergardin, langtidssynkronisering, synkronisering med bageste lukkergardin, rød-øje-reduktion eller rød-øje-reduktion med langtidssynkronisering.
Flashautomatikken måler og analyserer ikke bare i sort/hvid, men arbejder i farve, og det fungerer både med den indbyggede flash, og hvis man sætter en ekstern flash fast på kamerahusets hotshoe.
Nikons Advanced Wireless Lighting understøttes med den eksterne flash SB-800 samt den trådløse controller SU-800, hvormed man kan opbygge endog særdeles avancerede flashsystemer.
Rigtig godt kamera
Den meget flotte og højtopløste LCD-skærm, der er blevet både D3 og D300 til dels, har Nikon desværre ikke anvendt på D60, der arbejder med en traditionel 2,5 tommer stor skærm med 230.000 pixels.
Den store og lysstærke optiske gennemgangssøger dækker 95 procent af billedfeltet, og den er forsynet med en såkaldt øjesensor, der automatisk slukker LCD-skærmen når kameraet holdes op for øjet. En smart lille funktion, der er medvirkende til at holde strømforbruget under kontrol.
Mange redigeringsmuligheder
I selve kamerahuset har Nikon indbygget en række redigeringsmuligheder. Blandt andet kan kameraet selv sammensætte en række enkeltoptagelser til en stop-motion videosekvens, ligesom 10 indbyggede fotoeffekter kan retouchere billederne til ukendelighed.
Der er ingen tvivl om, at D60 er et ægte Nikon-kamera med alt hvad deraf følger: En masse fotokvalitet.
Som nævnt har objektivet overrasket med sin fine kvalitet, når man tager prisen i betragtning. Det er virkeligt et godt allroundobjektiv. Det tegner skarpt over hele brændviddeområdet, purple fringing er stort set ukendt, og diverse optiske forvrængningsformer er godt under kontrol.
Selve kamerahuset lever op til sit producentnavn og giver funktioner, der også gør D60 til et virkeligt fornuftigt valg for førstegangskøberen, der i starten kan køre fuldautomatisk for efterhånden at udforske kameraets mere kreative muligheder.