Kuglepennen tager elektroniske noter
Det er helt i orden at lade sig forblænde en smule af zPen og den enkle idé, der ligger bag produktet.
En kuglepen og en modtager der i samspil gør det muligt elektronisk at gemme de noter, man måtte foretage på en almindelig skriveblok, og så overføre dem til videre brug på computeren. Det er enkelt, det er smart, og det virker ikke efter hensigten.
Den knap 60 gram store modtager monteres med en klemme øverst på notesblokken, og via to mikrofoner og en infrarød sensor registrerer den de bevægelser, kuglepennen foretager i en billedfil.
Kuglepennens sendere sidder i den nederste centimeters gennemsigtig plast lige over skrivehovedet. En plastklump der resulterer i en mærkelig afmonteret skrivefølelse i forhold til kuglepennens spids.
Masser af nye sider
Modtageren indeholder en gigabyte hukommelse og kan ifølge producenten indeholde hundredevis af sider. Det bliver den også nødt til at kunne.
Tanken er, at modtageren automatisk registrerer en ny side, når man tager klemmen af blokken, bladrer til en frisk side og sætter klemmen fast igen. Og det fungerer fint.
Men modtageren registrerer også en ny side, hver gang den tændes. Og da den automatisk lukker ned for at spare strøm, hvis der ikke har været skrevet i 10 minutter, ender man nemt med mange sider med kun en eller to noter på.
Verdens pæneste håndskrift
Forudsat at man ikke er endt med en masse enkelte noter fordelt på adskillige ark, så opfanger modtageren rent faktisk det skrevne overbevisende.
Bogstaver og tal kan fint læses. Men har man forsøgt sig udi tegninger eller større skitser, forvrænges linjerne i en grad, så resultatet ikke længere er til det helt pæne brug.
Noterne kan gemmes som PDF-filer og benyttes videre derfra. Eller man kan, i hvert fald i teorien, benytte den medfølgende tekstgenkendelsessoftware. Det kræver til gengæld, at man har en håndskrift, der er så nydelig, pæn og letlæselig, at man snarere burde overveje at rundsende sine håndskrevne noter blot for at give kollegaerne en kunstnerisk oplevelse.
Verdens dyreste USB-nøgle
Når den almindelige gadget-fascination har lagt sig, er det svært at se præcis, hvor produktet passer ind. Som journalist har zPen vist sig ganske håbløs – det har ganske enkelt været nemmere at arbejde videre fra de oprindelige noter. Og modtageren udgør en abnorm stor og dyr USB-nøgle.
Der findes givet situationer, hvor håndskrevne noter fra mødesituationer eller lignende skal distribueres elektronisk videre. I disse situationer står zPen sig ikke specielt godt i konkurrencen med for eksempel en prisvenlig scanner og et regulært OCR-program.
Hvis der endelig skal lidt elektronisk bling-bling ind over mødenoterne, så er en Tablet-pc og Microsofts ellers fremragende noteprogram OneNote klart et bedre valg.