Samsungs flotte fotomobil skuffer

G800 er den første mobiltelefon med optisk zoom. Udført i lækkert design med stål og glas er mobilen selv yderst fotogen. Men lever billedkvaliteten op til kameraets banebrydende specifikationer? Få svaret i denne anmeldelse.

Samsung zoomer ind

"Fotografens valg" står der på æsken, og det er jo store ord. Men Samsung G800 er heller ikke nogen almindelig mobiltelefon.

Tværtimod er det en regulær verdensnyhed, vi her har på testbænken. G800 er nemlig den første mobiltelefon med optisk zoom.

Med 3 x zoom kan du indfange fjerne motiver uden at ty til den digitale "snydezoom", som konkurrenterne må nøjes med.

Det lille objektiv holder sig inde i kamerahuset, og zoom-bevægelsen er både usynlig og lydløs. Objektivet beskyttes af en solid objektivklap af børstet stål. Set fra kamera-siden ligner G800 i sjælden grad et dedikeret kamera. Ingen kan se, at der gemmer sig en telefon på den anden side.

Rigtig zoom

Zoom-knapperne sidder lige til venstre for udløseren, og man kan hurtigt cykle rundt i udvalget af motivprogrammer, eksponering og andre nyttige indstillinger.

I lighed med konkurrenternes topmodeller har G800 en billedopløsning på fem megapixel. Desuden skiller kameraet sig positivt ud ved at tilbyde en rigtig xenon-blitz i stedet for de gængse LED-lys. Mobilen har faktisk en LED-lampe, men den bruges kun som hjælpelys, når der skal fokuseres i mørke.

Kameraets autofokus har ansigtsgenkendelse - altså endnu en finesse, vi ikke tidligere har set i en mobiltelefon. Mens fokuseringen generelt er hurtig, er ansigtsgenkendelsen dog noget sløvere end i "rigtige" kameraer.

Zoom-funktion ikke meget værd

De flotte specifikationer og den usædvanligt "kamera-agtige" fornemmelse skruer forventningerne op. Men i praksis mærker man hurtigt en række problemer.

I særdeleshed når man tester i de skumle, danske vintermåneder. For det første er blitzen overraskende svag. Her er ikke nær så meget blus på lampen som i Nokia N82, der også har xenon-blitz.

Lyskanonen rækker tilsyneladende kun et par meter frem. Omvendt sker det ofte, at nære motiver brænder helt ud i blitzens skær. Således er der snævre grænser for blitzens anvendelighed. Af samme grund er zoom-funktionen ikke meget værd i mørke.

Blitzen sidder klinet op ad objektivet, hvilket er den sikre opskrift på "røde øjne". Den slags er let at rette på pc'en, men her optræder problemet så konsekvent, at det nok havde været på sin plads med en automatisk omfarvning af de røde pupiller - i stedet for blitzens ineffektive forsøg på forebyggelse.

Mest til sol

Den digitale billedstabilisering er heller ikke meget bevendt. Vi fik langt flere rystede billeder end normalt. Det lille objektiv kræver særdeles lange eksponeringer i svagt lys.

Alternativet er at skrue op for lysfølsomheden (ISO), men så drukner motivet i billedstøj, som i forvejen trænger sig på. G800 trives afgjort bedst i solskin, hvor du til gengæld kan få fremragende billeder i kassen.

Når solen skinner, er kvaliteten på højde med de bedste billeder fra klasse-ledere som Sony Ericsson K850i og Nokia N82/N95. Men her er for få pletskud. For selv i moderat lys overskygges kameraets tekniske kvaliteter af rystelser og billedstøj.

Video-klip indfanges med en opløsning på 320 x 240 pixels og 15 billeder i sekundet. Det er ikke værd at vise frem på større skærme. Til gengæld kan vi godt lide muligheden for at flikke små videoklip sammen - og supplere med fotos og musik. Vel at mærke direkte i mobilen - uden brug af pc.

Umanerligt lækker

På fronten sidder et ekstra kamera til videosamtaler, for G800 er en 3G-telefon - endda Samsungs første med den hurtige HSDPA-teknik.

WiFi har den ikke, og GPS må du også kigge i vejviseren efter. Vi nævner det ikke, fordi alle mobiler partout skal have disse funktioner. Men fordi G800 koster omtrent det samme som N82, der har det hele.

Og dog. For ved siden af G800 ligner N82 noget, der er raslet ud af en cornflakes-pakke. Hvor Nokia fedter med tynd plast, smeder Samsung med det pureste stål. G800 er umanerligt lækker - både at se på og røre ved.

Tastaturet skydes frem med en stærk og delikat fjedermekanisme, som afslører tilpas store og helt flade ciffertaster, der på bedste Razr-maner er fræset ud i en enkelt metalplade. Mobilen er forholdsvis buttet (101 x 51,1 x 18,8 millimeter).

Oplades via USB-kablet

Brevvægten siger 146 gram, så den officielle vægt på 129 gram må være uden batteriet, som i øvrigt er en blandet oplevelse. I første del af testperioden havde vi slået Bluetooth til, men selv om vi kun brugte den håndfri forbindelse i korte perioder (i bilen), drænede det batteriet så meget, at mobilen måtte til opladning hver aften.

Da vi slukkede Bluetooth, kunne vi udsætte opladningen til hver anden eller tredje dag. Men batteri-ydelsen lå stadig væsentligt under de officielle tal (fem timers tale eller 310 timers standby). At mobilen kan oplades via USB-kablet er en formildende omstændighed, når man for eksempel er på farten med sin bærbare.

Skærmen er akkurat så flot, som vi forventer fra Samsung (2,4 tommer, 240 x 320, 260k farver). Og menusystemet er lige stilfuldt som selve mobilen - med enkle ikoner uden overdreven farvelade.

Savner et 3.5mm stik

Undermenuerne vises som en liste med tekst. Enkelt og overskueligt.

Selv om G800 næppe kan betegnes som en smartphone, har den ganske stærke værktøjer til kalender, adressebog og email.

Weblæseren må dog give op over for de fleste avancerede websider. FM-radioen har RDS, og lydgengivelsen nyder godt af B&O's IcePower-forstærker. Men de medfølgende ørepropper er ret umusikalske, så vi savner et 3.5mm stik til et par bedre ørebøffer.

Det er dog muligt at tilslutte et trådløst stereohovedsæt via Bluetooth (A2DP). Når man hører MP3, forvandles navigationstasterne til afspilningsknapper. På den måde kan man lettere undvære de dedikerede musik-taster, som findes på for eksempel Nokia N95.

Det indbyggede lager kan udvides med MicroSD-kort, der proppes i en sprække på venstre side. Til prisen er det lidt fedtet, at der ikke følger et SD-kort med i pakken.

Skuffende skønhed

Ud fra en overfladisk betragtning er G800 en af de lækreste mobiltelefoner, vi endnu har lagt hånd på. Den fungerer også udmærket som mobiltelefon, især hvis du ikke presser batteriet for hårdt.

Men kameraet, der skulle være hovedattraktionen i G800, skuffer på netop de punkter, hvor det burde brillere. Xenon-blitzen er svag, og gevinsten ved den optiske zoom fortoner sig alt for ofte i billedstøj.

Afhængig af lysforholdene svinger billedkvaliteten fra det fremragende til det ubrugelige, men vi oplevede for mange billeder i sidste kategori. Så uanset hvad der står på æsken, er G800 langt fra nogen fuldgyldig erstatning for et rigtigt kamera.

Galleri: Samsung G800




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere