Server og backup i lydløs kasse

Med NAS-drevet Qnap 109 kan du dele dine filer, køre en webserver, et billedgalleri og en downloadstation. Alt sammen i én lille lydløs kasse. Vi har testet, om Qnap TS-109 Turbo Station kan holde alt, hvad den lover.

Server og backup i lydløs kasse

En af de største plager ved at have flere pc’ere i huset er at holde styr på backuppen og huske, hvor man egentlig har gjort af den vigtige Excell-fil med husholdningsbudgettet.

Samtidig ville det være rart at kunne vise alle feriebilleder, som ligger spredt på den stationære pc og på den bærbare, uden at flytte 16 gigabyte filer hver gang.

Heldigvis er der de seneste par år vokset en underskov af såkaldte NAS-drev, eller Network Attached Storage-drev, frem.

Nogle af disse drev er blot simple USB-diske med et netværksstik, der lader dig dele deres indhold på dit hjemmenetværk, mens andre kan næsten det samme, som du ville forvente fra en lille server.

Mange-i-én-server

TS-109 Turbo Station fra Qnap falder i den sidste kategori. Det skyldes ikke mindst, at den lille TS-109 er udstyret med en lang række funktioner, der blandt andet tæller: adgang til dine filer når du er på farten, deling af filer på din hjemmenetværk via web eller ftp, fotogallerier, downloadstation til både almindelige filer samt ftp og BitTorrent downloads, webserver, medieserver, iTunes server samt printer server.

Derudover kan tilføjes gigabit-netværk, mulighed for at tilslutte både diske gennem USB- og eSATA-stik og et nydeligt metalkabinet lykkeligt fri for støjende blæsere.

Qnap TS-109 kommer uden harddisk, så vi satte en støjsvag, men hurtig SATA II 500 gigabyte Hitachi harddisk i kabinettet.

En operation der blot kræver en mindre skruetrækker og omkring ti minutters tid. Da først disken var installeret, fulgte vi blot den rimeligt detaljerede opsætningsvejledning, hvorefter vi var i gang.

Hurtig adgang til filer

TS-109’s styrke er hastigheden og alsidigheden. Således målte vi rigtigt gode hastigheder mellem enheden og vores testcomputer.

I vores test, som bestod af TS-109 forbundet via vores 3COM Gigabit switch til vores quadcore Vista-baserede pc med raid 0+1, var overførselshastigheden via ftp mellem 12 og 20 megabyte i sekundet, når der blev overført fra Qnap 109 Pro.

Skrivning via ftp til Qnap 109 Pro foregår med mellem 14 og 19 megabyte i sekundet, hvilket gør begge resultater rigtig flotte.

Som netværksdrev i Windows Vista lykkedes det os dog aldrig at få hastigheden over 10 til 11 megabyte i sekundet ved både læsning og skrivning, hvorfor du vil have mest ud af at flytte store filer med en ftp-client. Det er dog stadig cirka den dobbelte hastighed af, hvad vi typisk har oplevet med vores lidt ældre 250 gigabyte Western Digital NAS-drev.

Harddisken tæller

Hastigheden kommer dog også an på, hvilken harddisk du har sat i Qnap-kassen, men vores 7.200 rpm SATA II disk fra Hitachi kan i hvert fald ikke beskyldes for at være sløv.

Har du i øvrigt ikke nok i én disk, så kan du tilslutte en ekstra ekstern enhed via den hurtige eSATA-port. På den måde er det muligt at køre med spejling af diskindholdet for at øge sikkerheden. Går du imidlertid med de tanker, vil vi nok anbefale, at du køber en enhed, der kan rumme to eller flere diske i samme kabinet.

Alsidig enhed

De basale funktioner i TS-109 fungerer, som de skal, og på en tur til USA fik vi også anledning til at teste den web-baserede fjernadgang til filerne på disken, hvilket fungerede uden problemer.

Det kræver dog lidt kendskab til netværk at åbne op for eventuelle porte i din ADSL-router, så forvent ikke at det lige er her, du skal i gang uden lidt hjælp.

De mange forskellige øvrige funktioner fungerede også godt i testen. Således er det nyttigt at have download-server funktionen i enheden, sådan at store filer, uanset om det er normale, ftp eller BitTorrent udgaver, kan sættes til at downloades enten fra en ekstern placering eller blot fra netværket i kælderen.

Således kunne vi starte downloaden af en 300 megabyte opdatering til et spil fra vores bærbare pc, og senere på dagen blot starte den stationære pc og anvende filen her. Samtidig er TS-109 væsentligt billigere i brug end en dedikeret pc.

På samme måde fungerer de indbyggede medieservere også uden problemer, og vi kunne i løbet af testen streame musik fra enheden til vores Ministry of Sound WiFi-modtager et andet sted i huset. På den måde skal musiksamlingen ikke kopieres rundt på alle maskiner.

Det er dog et minus, at musikserver-delen er ret mangelfuldt dokumenteret i manualen, hvorfor man skal bladre en del rundt i indstillingerne for at få det til at virke optimalt.

På de næste sider kan du se flere screenshots og billeder af Qnap TS-109.

Galleri 1: Flere screenshots fra TS-109

Galleri 2: Tilslutninger og installation

Galleri 3: Tilslutninger og installation




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere