Traktorslider fra Dell

Dell lancerede over sommeren en ny serie bærbare til mindre virksomheder under navnet Vostro. Vi tester her et af de mest veludstyrede familiemedlemmer og konstaterer, at private brugere også sagtens kan være med.

Traktorslider fra Dell

”Vostro” lyder måske som navnet på en landbrugsmaskine produceret øst for Ural. Men det er faktisk titlen på en helt ny serie bærbare computere, Dell sendte på markedet over sommeren.

Maskinerne er målrettet mindre virksomheder, men er også interessante for private brugere. For det, der primært adskiller Vostro-maskinerne fra Dells forbrugermodeller i Inspiron-serien, er nemlig et design uden så meget pjat.

Du kan for eksempel fravælge webkamera og – hvis du vil – endda bestille maskinen uden Windows Vista til fordel for den noget mere stabile Windows XP (ganske vist kun i engelsk version).

Det kræver dog, at du bestiller maskinen over telefonen og specifikt beder om at slippe for Vista. Desuden kan du tilpasse Vostro-maskinerne i ganske betydeligt omfang.

Ikke blot kan du vælge mellem en række af de hurtigste Intel Core 2 Duo-processorer, men du kan også udstyre maskinerne med alt fra helt basale grafiske onboardkredsløb og op til kredsløb med op til 256 megabyte dedikeret grafisk hukommelse.

Ligeledes er der et større udvalg af skærmtyper og harddiske, end man ellers ser på Dells maskiner til almindelige forbrugere.

Pæn ydelse

Prisen er heller ikke tosset. For selv om den testede maskine er omtrent det mest veludstyrede, Vostro-serien kan præstere, lander udgiften på rimelige 10.000 kroner.
Ydelsesmæssigt er den testede maskine rigtig pænt med, hvad man kunne forvente af prisklassen.

I vores PCmark-måling scorede den 4496 point. Det svarer til den gennemsnitlige præstation hos en af deltagerne i sommerens stortest (som du kan læse her) af en række andre maskiner, der ligesom Vostro 1500 er baseret på Intels nye Santa Rosa-standard.

Forklaringen på den fine præstation er dels Intel Core 2 Duo T7500-processoren, der pt. er en af Intels hurtigste til det mobile marked. Desuden sikrer de grafiske kredsløb (GeForce 8600M GT med 256 megabyte hukommelse) at maskinen ikke kløjs i selv nyere 3D-spil.

Faktisk klarer maskinen sig helt hæderligt ved afviklingen af vores testspil F.E.A.R., hvor den viste hele 66 billeder i sekundet ved medium-detaljerigdom og en opløsning på 1024 x 768.

Det er flot. Ved Vostro-skærmens naturlige opløsning på 1680 x 1050 viste maskinen i snit 33 billeder i sekundet, hvilket er både spilbart og acceptabelt.

Testmålingerne er altså ikke at kimse af, om end eksempelvis en Acer-maskine i samme prisklasse som den testede Vostro erfaringsmæssigt ville være en smule hurtigere.

På den anden side er Acers maskiner typisk også mindre overbevisende i deres konstruktion. Det er nemlig ikke kun i sit navn, at Vostro minder om en traktor.

Den er også bygget til at kunne tåle lidt af hvert. Kabinettet er solidt og umuligt at vride mystiske lyde ud af. Ligeledes er skærmlåget – der er lavet af magnesium – fornuftigt hængslet.

Tastatur med god vandring

Maskinens harddisk er beskyttet af Dells såkaldte StrikeZone-teknologi. Det lyder fornemt, men er ret beset blot en slags gummi-støddæmper. Næppe nær så effektivt som de aktive beskyttelsesteknologier, man finder hos eksempelvis Lenovo og Toshiba, men dog langt bedre end ingenting.

Ligeledes er tastatur og maskinens indre forseglet i videre omfang end vanligt, hvilket skulle minimere risikoen for, at væske eller støv trænger ind i computerens ædlere dele.

Tastaturet har en god vandring, og vi sætter pris på, at tasterne virker mere faste og holdbare, end man ellers ser på bærbare maskiner.

Samlet er oplevelsen ikke helt ulig det, man får ud af at tæske løs på et tastatur fra en af de hæderkronede ThinkPad-modeller fra Lenovo (førhen IBM).

Også i det øvrige design har Dell-folkene ladet sig inspirere af de konservative gutter hos IBM/Lenovo. Kabinet, ramme og låg er matsorte, og arealet omkring tastaturet er stort set støvsuget for genvejstaster.

Til gengæld finder vi basale mediegenveje placeret på kabinettets forkant. En diskret løsning der sikrer, at man ikke kommer til at ramme dem ved et uheld. Men ingen roser uden torne, og visse detaljer sladrer om, at prisen har gjort det nødvendigt at gå på kompromis hist og her.

Eksempelvis er Vostro ikke just slank, ligesom vægten på knap tre kilo ret beset er i overkanten for en 15,4” bærbar til det professionelle marked. Desuden er lågets lås en smule løs i kødet, og det kunne Dell godt have gjort bedre.

I den store sammenhæng er disse indvendinger dog blot brødkrummer på et ellers renskuret staldgulv. For maskinens troværdige konstruktion og gode tastatur kombineret med en fornuftig pris og en ydelse på omdrejning med det, man kan forvente i denne prisklasse gør, at Dells Vostro-serie fortjener at finde sit publikum.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere