Alle bruger Google (nå ja, de fleste i hvert fald), men de færreste udnytter alle søgemaskinens avancerede faciliteter.
Det er så let bare at indtaste et nøgleord i søgefeltet og trykke Enter, og straks får man serveret 48 billioner resultater - forhåbentlig med de mest relevante først, men hvem ved?
Der er dog forrygende let at indsnævre sin søgning ganske gevaldigt og samtidig opnå langt mere målrettede resultater. Med blot nogle få kommandoer kan man bede Google om at holde sig til udvalgte elementer af en webside eller et domæne.
Bliv en søgehaj med smarte kommandoer
Tag blot kommandoen intitle. Hvis man i Googles søgefelt skriver:
intitle:"PC World"
Så får man kun vist links til websteder, der har ordene "PC World" i titlen.
Omvendt kan man bruge kommandoen intext til kun at søge i websiders tekst. Hvis man eksempelvis vil søge efter ordet "index", men gerne vil undgå alle de websider, der bruger "index.html" som standard titel, skriver man: intext:index.
Man kan også vælge at begrænse sin søgning til bestemte domæner. Eksempelvis kan man vælge af søge efter PC World Danmark ved at skrive:
site:dk "PC World"
Hvilket lægger det danske PC World websted øverst i resultatlisten.
Derefter kan man vælge at søge efter PC World-artikler med bestemte nøgleord ved at skrive:
site:pcworld.dk "MP3-musik"
Dette giver straks et link til en PC World-artikel om gratis og lovlig MP3-musik. Nu virker PC Worlds egen søgemaskine faktisk udmærket, men ofte er Google bedre end mange websteders indbyggede søgefunktion.
Lommeregner og valutakonvertering
Google kan også bruges til andet end søgning. Det er der mange, der ikke ved, men her slipper vi hemmelighederne løs.
Eksempelvis kan man bruge søgefeltet som lommeregner, Man kan sige 17*2+51, og straks får man svaret 85. Hvis man er fortrolig med engelsk, kan man også få udregnet kvadratroden af et tal. Man skriver blot sqrt(50) for at få kvadratroden af 50, og der er flere funktioner af samme skuffe.
Google kan også bruges til valutakonvertering, men igen kræver det et kendskab til engelsk. Hvis man vil vide, hvor meget tredive amerikanske dollar koster, skriver man "30 dollars in danish crowns" og får oplyst, at 30 u.s. dollars koster 160 danske kroner. Man kan også konvertere mellem mange andre enheder såsom vægt og længder.
En let vej til det svære
Der er mange flere avancerede funktioner i Google, end man lige skulle tro. Man kan også søge på websider, der er indekseret inden for bestemte datoer med daterange-kommandoen.
Men den nemmeste måde at lære Google nærmere at kende på er dog at besøge den avancerede søgeside. Her kan man specificere en meget præcis søgning uden at kende til specialkommandoer. Adressen er: www.google.com/advanced_search?hl=da