Hele kontoret i lommen
Mobil-producenterne klapper, skyder og skrumper for at presse noget, der ligner et tastatur, ned i noget, der ligner en mobiltelefon.
Nokias Communicator-serie holder sig til den klassiske opskrift, hvor skærmen klappes ned over tastaturet som på en bærbar computer.
Og E90 er nok det nærmeste, du kommer en mobiltelefon, der i mange situationer kan erstatte din flade følgesvend.
Set i det perspektiv er den ekstremt kompakt, og sammenlignet med enhver anden mobiltelefon er den et monstrum. Vi lader tallene stå et øjeblik: 13 x 6 x 2 centimeter, 215 gram.
Pc-agtigt tastaur
Tastaturet ser meget pc-agtigt ud, og tasterne har en behagelig størrelse og vandring. De sidder bare lidt for tæt til, at man kan skrive på pc-maner med to pegefingre. Med et par tommelfingre og lidt øvelse går det dog forrygende.
De danske tegn sidder ikke helt korrekt, men i det mindste har de deres egne taster - modsat mange konkurrenter, hvor man skal bruge flere tastetryk på æ, ø og å.
Skærmen over tastaturet er ærefrygtindgydende. Billedet står knivskarpt, og den enorme bredde (800 x 352 pixels) betyder, at de fleste websider kan vises i fuldt format.
En stribe genvejsknapper lige under skærmen giver nem adgang til vigtige funktioner som kalender, kontaktbog og email.
Virker retro-agtigt
Det virker helt retro-agtigt med så mange fysiske knapper i en tid, hvor moden dikterer minimalisme og trykfølsomme skærme.
Men det fungerer. Jeg har ikke navigeret så hurtigt på en håndholdt, siden jeg solgte min gamle Psion-PDA.
På fronten sidder endnu en skærm, som naturligvis er langt mindre. Men i modsætning til tidligere Communicator-modeller er det ikke bare en dum statusskærm. Med E90 har du langt bedre mulighed for at bruge mobilen på regulær vis - uden nødvendigvis at klappe den op.
Virker klodset sammenklappet
Når den er klappet sammen, virker E90 som en klodset fætter til Nokia 2110 fra 1994. Men formen fungerer fint i praksis. Mobilen er absolut lettere at bruge end at transportere.
Også i kraft af S60-brugerfladen, som mange i forvejen er fortrolige med. Funktionelt er det svært at kræve mere, og i modsætning til mange Windows-mobiler kan E90 eksempelvis både læse og redigere Office-dokumenter.
Indbygget GPS-antenne
Kameraet på bagsiden har autofokus og en opløsning på 3,2 megapixel, mens video optages i VGA-kvalitet. Begge dele tåler fremvisning på en tv-skærm, og derfor er det ærgerligt, at Nokia ikke har fundet plads til en videoudgang som i N95.
Musik-elskere forkæles med radio og MP3-afspiller, og lageret udvides let med microSD-kort (512 MB medfølger). De indbyggede højttalere spiller overraskende magtfuldt, hvilket både er en fordel til musik, videosamtaler og navigation.
GPS fra N95, desværre
For jo, E90 er også en stifinder med indbygget GPS-antenne. Desværre bruger den samme teknologi som N95 - med de ulemper, det indebærer. For eksempel skal du vente i op mod 2-3 minutter, før GPS-signalet er låst fast, og den egentlige vejvisnings-funktion koster ekstra.
Til gengæld er batteriets levetid væsentligt bedre end i N95, som har svært ved at klare en enkelt dags strabadser.
Ved cirka samme brugsmønster skulle E90 til opladning hver anden dag. Det er ganske flot for en mobil med to store skærme og 3G - endda i den hurtige turbo-variant (HSDPA). Fik vi nævnt, at den også har trådløst netværk?
Så selv om E90 ikke er lige så hip og "lommelækker" som N95, fortjener den i højere grad æren som den ultimative Nokia-mobil. Kvalitetsfornemmelsen er helt oppe at ringe, og hvis du ofte er på farten med mail og Office-dokumenter, kan E90 blive en uundværlig makker. Hvis du altså kan finde plads til den - i både budgettet og jakkelommen. Vi giver E90 Communicator karakteren fem ud af seks.