Test: Gratis billedbehandling x 7

Det er på tide at slette piratkopierne af Photoshop og Paint Shop Pro. Vi tester syv gratis billedbehandlingsprogrammer, som sagtens kan tage kampen op mod kommercielle giganter.

Gratis billedbehandling x 7

Kammerater! Tiden er kommet til det endelige opgør. Tiden er kommet til at slå fast, hvilket gratis billedbehandlingsprogram der skal ligge på harddisken.

I dag tager vi et stort skridt. I dag vælger vi mesteren i gratis funktioner og brugervenlighed, og vi lægger fortidens synder bag os.

Ja, mine brødre, i dag siger vi farvel til de ulovlige kopier af Photoshop og Paint Shop Pro, for hvorfor leve med softwarepiratens sorte samvittighed, når gode og gratis programmer står og banker på?

Lad os straks møde deltagerne. Det er en international flok, og den mest internationale er nok GIMP, som laves af open source-udviklere over hele verden.

Vi skal også møde Paint.net fra USA, PhotoFiltre fra Frankrig og PhotoPlus fra England samt Artweaver fra Tyskland, Photobie fra USA og endelig Pixia fra Japan.

Vurdering af programmerne

Siden de fleste bruger billedbehandlingsprogrammer til at redigere og optimere digitalfotos, vil de syv deltagere primært blive vurderet på deres styrke på netop dette område og sekundært på deres faciliteter til kreativitet og billedmanipulation.

I praksis betyder det, at vi giver point i seks kategorier, hvor de tre første er en opmåling af programmets værktøjer, og de tre sidste repræsenterer programmets brugervenlighed inden for billedbehandling, kreativitet og generel brugergrænseflade.

Redigeringsværktøjer (op til 20 point) dækker almindelig markering, klipning, beskæring, drejning og så videre af billedet. Altså de funktioner som de fleste bruger til at ændre et hurtigt digitalfoto til et målrettet og præcist billede af en situation.

Justeringsværktøjer (op til 15 point) handler om ændring af lys, kontrast og farve gennem programmets forskellige justeringsfunktioner. Også disse værktøjer bruges flittigt til optimering af digitalfotos.

Powerværktøjer (op til 10 point) inkluderer funktioner såsom lag, stier og filtre, som avancerede grafikere bruger til at at lave komplekse ændringer i billeders opbygning og sammensætning.

Billedbehandling brugervenlighed (op til 25 point) er som nævnt hovedområdet for testen, og her gives der point for, hvor let programmet er at bruge, når man skal udføre billedbehandling på det niveau, som funktionerne nu tillader.

Kreativitet brugervenlighed (op til 15 point) fokuserer på programmets mere kreative egenskaber såsom pensler og manipulationsværktøjer, der kræver en sikker hånd og en god stilsans.

Brugergrænseflade (op til 15 point) er et område, der ofte underkendes, men uden danske skærmtekster, indbygget hjælp, fornuftige ikoner og dialogbokse med videre er programmet bare ikke rart at bruge.

Som de matematisk genier nok allerede har regnet ud, vil det optimale program kunne opnå sammenlagt 100 point. Det sker nok ikke, for intet program er optimalt - ikke engang Adobe Photoshop, som alle sammenligner sig med.

Desuden tager testen udgangspunkt i behovene for en almindelig forbruger og ikke en professionel grafiker. Men lad os se, hvordan de syv gratisprogrammer klarer sig.

Gimp

GIMP har i mange år været elsket af open source-folket, fordi det var det bedste billedbehandlingsprogram til Linux-systemet, men hadet af alle andre, fordi brugergrænsefladen var lidt alternativ.

Brugergrænsefladen har ændret sig tild et bedre i den nye 2.0-serie af GIMP, men gamle holdninger dør ikke så let, så lejrene er stadig skilt om dette program.

Uanset hvad man mener om GIMP, finder man alle de relevante redigeringsværktøjer til normal billedbehandling, og der er også nogle ganske sofistikerede markeringsværktøjer, som gør det muligt at isolere meget præcise dele af billeder. Her tænkes især på hurtigmasken, hvor man kan male sin markering.

Justeringsværktøjer mangler der heller ikke, for med GIMP kan man indstille farvernes balance og mætning samt lysstyrke og kontrast gennem forskellige dialogbokse med skydere, kurver, tærskelværdier med videre. Faktisk er der justeringsmuligheder nok til at tilfredsstille selv krævende grafikere.

GIMP arbejder selvfølgelig med lag, og man kan endda skalere lag enkeltvis. I GIMP kaldes stier for baner, men fungerer ellers på sædvanlig vis, og omfanget af filtre er imponerende.

Download et animationsværktøj

Der er mange flere powerværktøjer i GIMP end disse, og generelt må man sige, at GIMP ikke mangler funktioner af nogen slags. Desuden kan man downloade et animationsværktøj, der integreres i programmet, og det kan jo være både sjovt og brugbart.

Hvis man vil arbejde med billedbehandling, er GIMP programmet, der kan det hele. Men det kræver en ganske vidende grafiker at navigere igennem programmets mange funktioner.

Der er ingen automatik eller guider, så selv om alt kan lade sig gøre, skal det altså gøres manuelt.
Er man mere kreativt anlagt, er GIMP ikke programmet, man skal gå efter. Funktionernes hovedvægt ligger klart på billedbehandlingen med meget få og uinspirerende maleværktøjer.

Brugergrænsefladen er ikke længere et klagepunkt ved GIMP, men programmet er efterhånden blevet så avanceret, at almindelige brugere hurtigt vil løbe sur i de mange muligheder og fagbegreber.

Det skal dog nævnes, at skærmteksterne er på dansk, hvilket er et klart plus. Desværre er hjælpeteksterne ikke oversat, og det er synd.

Paint.net

Det ville virke oplagt, at Microsoft skiftede Windows Paint ud med Paint.net, især fordi de to udviklere bag programmet er blevet ansat hos Microsoft.

Men det er altså ikke sket, og derfor er der basis for en artikel som denne, der forsøger at finde det bedste, gratis billedbehandlingsprogram.

Paint.net er et rigtig pænt program omend ikke så avanceret. Det kan være en fordel for dem, der ønsker et overskueligt program til enkle billedoperationer.

Kigger man eksempelvis på markeringsværktøjerne, finder man de klassiske rektangel, cirkel, lasso og tryllestav (sidstnævnte markerer ensartede farver), men så stopper udvalget også.

Man kan selvfølgelig klippe og kopiere, men vil man dreje billedet bare en anelse, kommer Paint.net også til kort, idet programmet kun kan dreje billedet 90 eller 180 grader.

På samme måde har Paint.net også de klassiske justeringer af lys, kontrast, farvemætning og så videre, men mere avancerede justeringsmuligheder må man undvære. Det er ok, hvis man ikke har brug for de ekstra funktioner, men ikke så godt, hvis man er vant til Photoshops niveau.

Simpelt, men godt og brugervenligt

Paint.net kan også arbejde i lag, men man kan ikke lægge effekter på lag. Stier kan man ikke lave, men til gengæld får man en pæn lille samling effekter. Et powertool der dog skal nævnes er den ganske fikse oversigt over undo/redo-mulighederne, der gør det nemt at gå et eller flere skridt tilbage i arbejdet.

Lad der ikke herske tvivl om, at Paint.net er et simpelt, men godt og brugervenligt program til rudimentær billedbehandling. Det kunne med fordel erstatte Windows Paint og mange af de programmer, man får sammen med scannere og digitalkameraer.

Har man kunsteriske tilbøjeligheder, bør man til gengæld gå en stor bue uden om Paint.net. Her er ikke noget at komme efter, og det er heller ikke det rette værktøj til mere omfattende fotomanipulations-opgaver.

Paint.net's største fordel er utvivlsomt den let tilgængelige brugergrænseflade, der gør programmet tilgængeligt for stort set alle og enhver. Og det er jo i sig selv en styrke.

Desværre er programmet ikke oversat til dansk, og hjælpefunktionerne er blot links til (udmærkede) online tekster på programmets webside.

PhotoFiltre

Franskmændene er godt til mange ting, og billedbehandlingsprogrammer er tydeligvis en af dem.

PhotoFiltre er en soloindsats af Antonio Da Cruz, og han har fokuseret på billedbehandling, men har også indbygget nogle interessante male- og effektværktøjer. Da det hele er pakket sammen i en velfungerende brugergrænseflade, ser PhotoFiltre særdeles lovende ud.

Man har alle de almindelige markeringsværktøjer til rådighed i højre side af skærmen, og i Markerings-menuen i toppen af skærmen er der endnu flere muligheder. Det mest interessante er dog muligheden for at hente en figur ind fra disken, som automatisk bliver til en markering.

Det er smart, og man kan selvfølgelig også gemme sine egne markering. Derudover kan der klippes, beskæres, roteres og kopieres efter alle kunstens regler, så der må gives topkarakter for PhotoFiltres redigeringsværktøjer.

Når det gælder justering har PhotoFiltre også en hel række nemt tilgængelige indstillingsmuligheder på ikonlinjen, og i menulinjen oppe over finder man de mere avancerede funktioner.

Man kan justere de fleste egenskaber såsom lys, kontrast og farve, og der er gode automatisk indstillingsmuligheder, men flere dialogbokse er lige lovlig forsimplede. Her kunne man godt ønske sig lidt flere detaljer.

Ganske imponerende

PhotoFiltre kan ikke arbejde lag eller stier, hvilket er en besynderlig mangel. Der er til gengæld en anstændig samling filtre, og især PhotoMasque er sjov, for her kan man lægge en maske hen over et billede som giver en spændende effekt såsom sneflager eller en flot ramme.
Til billedbehandling er PhotoFiltre ganske imponerende.

Der er mange gode og lette funktioner til redigering og justering, og de er alle gjort tilgængelige på en måde, så selv begyndere kan være med.

Og når det gælder kreativitet er der rimelige muligheder for fotomanipulationer og maling, selv om billedbehandling klart er programmets fokusområde.

Man kan downloade danske skærmtekster til programmet, men hjælpefunktionen forbliver på engelsk. Dette er et lille minus, der dog opvejes af et fint program der i det hele taget er en fornøjelse at arbejde med.

Der eksisterer desuden en mere avanceret betalingsversion af PhotoFiltre på www.photofiltre-studio.com.

PhotoPlus

Serif Software har fået den strålende ide at forære gamle versioner af deres software væk. Dette er utvivlsomt for at få brugere til at opdage deres programmer og senere købe de nyeste versioner, og det er der jo ikke noget galt i.

Men selvfølgelig er det oplagt at tænke: "Nå, så er det nok noget gammelt ragelse, de forærer væk", men her kunne man ikke tage mere fejl. Hør blot, hvad Serif PhotoPlus kan præstere.

Nøglen til billedredigering er gode markeringsværktøjer, og her lægger PhotoPlus stærkt ud. Der er selvfølgelig standardfunktionerne såsom rektangel og ellipse, men også polygon og frihåndsmarkering finder man.

Dertil kommer 'Adjustable Selection Tools', som er en hel serie sjove figurer, man man kan kombinere til meget avancerede markeringer.

Det er noget, der dur, og værktøjer til klipning, kopiering, beskæring og fri rotation finder man også, så PhotoPlus får toppoint i denne kategori.

Når man kommer til justeringsværktøjerne har PhotoPlus også et fornuftigt udvalg, men ikke helt så meget som GIMP og PhotoFiltre.

Alligevel skulle justeringsværktøjerne være gode nok til at dække de flestes behov, så også her opnår PhotoPlus en pæn score.

Gode funktioner til webdesignere

Powerværktøjer som lag, stier og filtre har PhotoPlus også, og lagværktøjet har et ganske brugbart maskesystem, som skal bemærkes. Omvendt er det lidt knapt med filtre, og der er ikke nogen stifunktion.

Til gengæld er der gode funktioner til webdesignere, for PhotoPlus kan både lave imagemaps og eksportere den nødvendige html, og man kan også få skåret sit billede ud i mindre dele til brug på websiden.

Disse funktioner vægtes ikke tungt i en test, der primært fokuserer på billedbehandling og sekundært på kreativ maling og manipulation, men de skal nævnes alligevel.

Til billedbehandling er PhotoPlus et nemt og effektivt program, hvor man let kan lave de nødvendige beskæringer og justeringer, men også har adgang til sjove effekter og især programmets strålende markeringsværktøjer.

Det ville stadig være rart med lidt flere guider og automatik, men alt i alt skal PhotoPlus have ros.

De samme markeringsværktøjer kombineret med maskefunktionen i lagene gør programmet interessant til fotomanipulation, men til gengæld er der stort set ingen ekstra funktioner til tegning og maling.

Det betyder ikke, at man ikke kan være kreativ, men blot at man bør vælge et andet program, hvis man har en kunstner i maven.

Brugergrænsefladen generelt kan der ikke klages over, hvis man ellers er tilfreds med engelske skærmtekster.

Den indbyggede hjælp virker desværre ikke på Windows Vista, fordi Microsoft har valgt ikke at understøtte Windows' gamle hjælpesystem, og det kan Serif Software jo dårligt gøre noget ved.

Artweaver

Hvis man aldrig har hørt om Boris Eyrich eller Artweaver, har man en glædelig overraskelse til gode.

Artweaver er nemlig et gratis billedbehandlings- og maleprogram der kan en frygtelig masse og stadig har bevaret en let og tilgængelige brugergrænseflade. Så lad straks se nærmere på detaljerne.

Markeringsværktøjerne i Artweaver er en interessant oplevelse , idet man har rektangel, ellipse og lasso, men ingen polygon eller frihånd.

Der jo en mangel, men til gengæld får man et utroligt velfungerende system til at kombinere markeringer, og man kan gemme markeringer på disken og indlæse dem senere.

Værktøjer til klipning, kopiering, beskæring og rotation fungerer alle, som de skal, så alt i alt er der gode muligheder for billedredigering.

Godt lagsystem

Hvis der mangler et par enkelte redigeringsfunktioner, er der til gengæld justeringsfunktioner for alle pengene. Her mangler ingenting, og de præsenteres fornuftigt og gennemskueligt, så det er bare top-dollar.

Der er både et godt lagsystem og en pæn håndfuld filtre, men ingen funktion til stier, så hvad angår powertools er Artweaver meget sammenligneligt med de fleste af testens andre deltagere.

Der, hvor Artweaver gir' den gas, er på den kunstneriske side. Der er nemlig ingen grænser for, hvor mange avancerede og specielle penseltyper der er til rådighed.

Man kan blandt andet benytte Impasto-effekt, som er kunsten at fylde et tykt lag farve på lærredet for at skabe en fornemmelse af dybde. Man kan også aktivere et perspektivgitter, der gør det nemmere at placere objekter i sit billede.

Artweaver er ikke så tosset til billedbehandling, men når ikke helt de andre programmer i testen. Til gengæld er der store udfoldelsesmuligheder for de kreative, og her viser Artweaver virkelig baghjul.

Brugergrænsefladen er generelt god, og skærmteksterne (men ikke hjælpen) er oversat til dansk, og samlet set er Artweaver både brugervenligt brugbart for de fleste.

Photobie

Photobie ligner ikke umiddelbart alle de andre programmer. Brugergrænsefladen ser lidt anderledes ud, og man ser en del funktioner til animation og flash og screencapturing.

Men under overfladen lurer faktisk et billedbehandlingsprogram med masser af potentiale, men også nogle hæmmende designvalg.

Tag for eksempel markeringsværktøjerne. Der er adskillige af slagsen inklusive polygon og frihånd, og man kan rotere sin markering frit. Desværre består roteringen i, at man angiver en grad mellem 0 og 360, hvor det ville være meget bedre, hvis man kunne dreje billedet med musen.

En anden irriterende detalje ved markeringerne er, at efterfølgende justeringer og filtre ikke holdes inden for markeringen, men foretages på hele billedet.

Til gengæld kan man gemme sine markeringer, og det er jo smart nok, og de kan kombineres på en masse måder med Mode-menuen i øverste højre hjørne.

Men kan naturligvis klippe og kopiere og beskære billedet som i de andre programmer, så der er sådan set redigeringsværktøjer nok. De er bare lidt ... anderledes.

Det samme gælder for justeringsværktøjerne, der er ganske omfattende, men skjult i lag-paletten. Photobie kan faktisk foretage nogle justeringer, som man ikke ser i de andre programmer, men man skal selv finde dem.

Værktøjer til gif-animation

Programmet har en ganske fin lagfunktion, der dog også er sløret af en uigennemtænkt brugergrænseflade, og man får kun nogle ganske få effekter og ingen sti-funktion.

Til gengæld får man værktøjer til gif-animation og førnævnte screencapturing samt en hel del interessante male- og tegnefunktioner, der dukker op efterhånden som man undersøge programmet.

Til billedbehandling har Photobie de samme funktioner som de andre programmer og klarer sig slet ikke dårligt. Desværre gør brugergrænsefladen, at man skal bruge ekstra tid på at finde rundt i funktionerne, og det er et stort minus.

Det samme kan siges om mulighederne og brugervenligheden inden for maling og billedmanipulation. Photobie har nogle spændende maleværktøjer deriblandt 3D blyanten og en sjov malepensel med mange indstillingsmuligheder, men brugergrænsefladen gør igen arbejdet lidt besværligt.

Photobie kunne være et top-program, hvis udviklerne tog sig tid til at rette brugergrænsefladen ind efter de gængse konventioner. Men er man parat til at lære programmets særheder at kende, kan det være et stærkt værktøj.

Pixia

Programmer fra Japan er der ikke meget sjov ved, hvis de ikke bliver oversat, men det er Pixia heldigvis blevet. Og siden japanerne er kendte for at være teknisk dygtige og særdeles grundige, kan man kun håbe på et kvalitetsprodukt. En ting er dog helt sikkert: Pixia ligner ikke et begynderprogram.

Når man kigger på redigeringsværktøjerne og dermed først markeringsværktøjerne må man sande, at her er et program med krudt i. En markering i Pixia kan foregå med alle de normale værktøjer, men også via bezier-kurver, via seedfill og via en wire som selv finder kanter i billedet.

Det er ret sofistikeret og interessant at arbejde med. Til gengæld er der ikke noget beskæringsværktøj, og rotation foregår ved indtastning af en rotationsgrad, så der er både godt og skidt.

Der er på overfladen også kun de mest almindelige justeringsmuligheder, men når man går i gang med at bruge dem, finder man ud af, at de er udarbejdet i en høj detaljegrad, hvilket gør dem meget effektive. Begyndervenlige er de dog ikke.

Anderledes og svært at bruge

Pixia har et ganske avanceret lagsystem med maskesystem samt en pæn samling filtre der ikke er magen til filtrene i de andre programmer, men heller ikke altid lige så gode.

En sti-funktion er der ikke, men der er til gengæld så meget andet deriblandt det førnævnte avancerede lag- og maskesystem og nogle interessante malesystemer, hvor man blandt andet kan tegne med effektfiltre.

Det er svært at anbefale Pixia som det rette program til billedbehandling, for dertil er det simpelthen for anderledes og svært at bruge. Brugergrænsefladen er ikke særlig gennemskuelig, og det vil afskrække mange.

Som male/tegne-program er Pixia mere interessant, fordi det kan nogle anderledes ting, men igen skal man slås med brugergrænsefladen. Vælger man at gøre det, bliver man til gengæld belønnet med spændende muligheder.

På mange måder ligner Pixia et andet program i testen, nemlig Photobie, og de to opnår også den præcis samme score af de præcis samme årsager. Det er gode, men specielle programmer, der sandsyndligvis ikke vil være det første valg, når det gælder billedbehandling.

Konklusion

Hvis man almindelige bruger med behov for at redigere og justere digitalfotos og eventuelt lave lidt billedmanipulation og malearbejde fra tid til anden, har man sandsynligvis enten Photoshop eller Paint Shop Pro liggende på harddisken.

Desværre er der også overvejende sandsynlighed for, at disse programmer ikke er indkøbt på lovlig vis. Sådan er det bare.

Hvis der skal findes en gratis erstatning, skal man til Frankrig. Her kan man downloade PhotoFiltre, som må siges at have den optimale kombination ag funktioner og brugervenlighed til at klare de fleste daglige grafikopgaver.

Tæt på PhotoFiltre ligger dog både PhotoPlus og Artweaver, som også er værd at afprøve. De største forskelle ligger jo nogle gange i detaljerne, og ikke alle brugere er ens.

Programmerne Photobie og Pixia er forholdsvis identiske, idet de begge har en speciel brugergrænseflade og ikke er specielt begyndervenlige. Er det brugervenlighed, man vil have, får man ikke noget nemmere program end Paint.net, som snildt kunne erstatte Windows Paint.

Er det omvendt et avanceret teknisk niveau og masser af professionelle muligheder, man efterlyser, skal man prøve GIMP. Det er et program, man kan vokse med, men man skal være parat til at lægge en pæn indsats for at komme i gang.

Men som sagt: Testvinderen hedder Photofiltre, så prøv den i dag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Skab værdi med produktkonfiguration i Dynamics 365

Deltag i dette webinar og lær, hvordan du kan skabe øget værdi gennem produktkonfiguration med Microsoft Dynamics 365 standard konfigurator og Easy Creator. Eksperter fra CGI vil dele deres indsigt i, hvordan produktkonfiguration kan optimere processer, forbedre kvalitet og øge kundetilfredshed.

05. februar 2025 | Læs mere


Sådan automatiserer du med Copilot

Høst fordelene og sæt strøm til processerne med Microsofts alsidige AI-assistent.

06. februar 2025 | Læs mere