Hold dig væk fra Microsofts Zune

Microsoft lancerede for snart et halvt år siden Zune - en musik- og videoafspiller i lommeformat, der skulle tage kampen op med Apples iPod. Men her i Danmark skal man passe på Zune. Det viser PC Worlds test, der er den første i Danmark. Som bonus får du også en guide til, hvordan man får Zune til at virke med en dansk pc.

Hold dig væk fra Microsofts Zune

På papiret lyder det virkelig godt: En stor, lækker skærm, intuitiv brugergrænseflade, trådløst netværk, FM-radio og 30 gigabyte plads til musik og video.

Alt sammen presset sammen i en dims på størrelse med en pakke cigaretter til en attraktiv pris.

Man skulle tro, at Microsoft her har fundet opskriften på den trylledrik, der kunne tage superkræfterne fra Apple og fjerne iPod'en fra den absolutte førsteplads på listen over de mest solgte medieafspillere.

Men det bliver ikke i denne ombæring, at Steve Jobs skal afgive krone og scepter til Bill Gates. Dertil er der for mange problemer med Zune.

Større skærm

Indtil videre er det kun i USA, man kan købe en Zune, og selvom Microsoft i begyndelsen lovede, at vi også ville få muligheden her i Europa i løbet af foråret, så lyder de seneste meldinger på, at vi nok ikke skal gøre os forhåbninger om at kunne købe den lille maskine før engang i 2008.

Redaktionen måtte derfor have Visa-kortet op af lommen og lægge browseren forbi Ebay, hvor man uden problemer kan købe en Zune og få den sendt til Danmark. For at undgå told-problemer valgte vi at købe den i en butik i England, og formedelst cirka 1.745 kroner fik vi den sendt over Nordsøen.

Umiddelbart er Microsoft Zune en smule større og lidt tungere end Apples tilsvarende 30 gigabyte iPod, men til gengæld er Zunes skærm en halv tomme større i diagonalen, og det betyder rigtig meget, når vi er nede i disse små størrelser.

Videoer skal konverteres

Zune har en indbygget FM-tuner og understøtter MP3 og WMA, foruden WMV, MPEG-4 og H.264 video.

Zune understøtter også ubeskyttede AAC-filer, hvilket vil gøre det lettere for mange at skifte iPod'en ud med en Zune.

Som den opmærksomme læser vil bemærke, så betyder den begrænsede liste af filformater, at man skal have konverteret alle sine AVI-filer til WMV, før de fungerer.

Den medfølgende software kan desværre ikke klare det, hvilket er generende. Det er de færreste, der lige bemærker, hvilket fil-format, de vælger til deres hjemmevideoer, og selv med en af de hurtigste computere på markedet, så tager det ganske lang tid at konvertere video i dag.

Microsoft kunne lære noget af Creative, hvis Zen:W klarer praktisk talt alle formater.

Billedfremviser
Zune kan også fremvise JPEG-billeder, der automatisk nedskaleres til 640x480-opløsning. Og netop ved fremvisning af billeder kommer skærmen virkelig til sin ret.

Der er ingen tvivl om, at vi her har en af de absolut bedste skærme, vi har set på de helt små medieafspillere.

Farverne er klare og selv, hvis man ikke sidder præcis foran skærmen, er der ingen problemer med at se, hvad der foregår.

Det hele står så knivskarpt, at man uden problemer kan læse undertekster, og selv lynhurtige bevægelser - eksempelvis en fodboldkamp - vises uden de irriterende skygger (ghosting), som ellers er udbredt.

I modsætning til Apple, så har Microsoft fundet ud af, at vi er ganske mange, der holder af at høre radio på farten. Derfor er der indbygget en FM-radio, som faktisk er rigtig god.

Eneste mangel er her en autoscan-funktion, som selv finder stationerne i lokalområdet. Men det må kunne klares med en firmware-opdatering.

Wi-Fi uden nytte

Det, der gør Zune særlig interessant, er dens indbyggede trådløse netværk, Wi-Fi. Men desværre er det begrænset, hvad man kan bruge funktionen til.

Meget begrænset! Man kan faktisk kun bruge det til to ting, hvor den mest innovative nok er, at man kan overføre sange til en anden Zune. Men eftersom der ikke just er mange her i Danmark, så har vi ikke testet, om det virker.

Og da man desuden kun kan beholde sangen i tre dage eller afspille den tre gange, så har vi ufatteligt svært ved at se, hvad i alverden man skal bruge det til.

Man kan også bruge den indbyggede Wi-Fi til at forbinde sin Zune med en Xbox 360. Det kræver dog, at Xbox'en er udstyret med en trådløs adapter, men så kan man streame indhold fra Zune'n via Xbox'en over på tv'et eller anlægget. Ganske fikst.

Der går rygter om, at Microsoft arbejder på en ny firmware, som vil gøre det muligt at bruge sin Zune på trådløse netværk, men formodentlig kun til at købe musik og film i deres egen net-butik, Zune Marketplace.

Ikke for danskere eller Vista

Selvom det umiddelbart lyder smart at kunne købe og hente musik direkte på sin Zune, så skal man ikke få høje forhåbninger.

I hvert fald ikke, hvis man bor her i lille Danmark. For Zune Marketplace er lukket land for os, og dermed er man tvunget ud i andre onlinebutikker for at finde musik til sin nye Zune.

Men det er ikke kun butikken, der er lukket for alle andre end amerikanere. Det er nemlig praktisk talt umuligt at installere Zune-softwaren på en pc, der ikke kører en amerikansk udgave af Windows XP.

Vores test-pc kører Windows Vista Home Premium i den danske version, og når man satte cd'en i, gik der ikke længe, før vi fik en fejlmeddelelse, der fortalte, at operativsystemet ikke var understøttet (SE BILLEDE).

En tysk løsning

Et besøg på den officielle Zune-webside viser ellers, at Vista er understøttet, og der står intet om, at den danske version ikke er god nok. Men efter heftig søgning rundt om på nettet, fandt vi en tysker, der havde løst problemet.

Det viser sig, at Zune-programmet er indstillet til at installere sig ud fra helt specifikke parametre, hvor der skrives til biblioteker under USERS - men på dansk hedder dette jo Brugere.

Det krævede både, at man kunne bruge en DOS-prompt og holde tungen lige i munden gennem besværlige instruktioner, men så fik vi det da også til at køre på vores danske Vista-maskine (på min private blog har jeg beskrevet hele processen).

Vi har sjældent oplevet en så graverende fejl fra Microsofts side, og det er alt andet end i orden, at man laver et produkt, som ikke bare kræver, at man kører Windows, men også at man kører en helt specifik version. Skam jer, Microsoft!

En god afspiller

Selvom der altså er problemer med Zune, så er der ingen tvivl om, at Microsoft har lavet en ganske habil afspiller.

Den er lynhurtig, både til at starte op og ikke mindst, når man bevæger sig rundt i menuerne.

Samtidig er både programmet på pc'en og softwaren på selve Zune'n utroligt simple, og enhver kan mestre det hele i løbet af få minutter.

Så hvis Microsoft nu får rettet fejlene og lavet en aftale med de danske musik-udbydere, så er Microsoft Zune så afgjort et godt bud på et alternativ til Apple iPod Video.

Men vi kan ikke anbefale nogen at gøre os kunsten efter og købe en Zune over nettet. Det er alt for besværligt at få det til at virke.

Derfor giver vi Microsoft Zune 2 stjerner. Når der kommer en version, der fungerer i Danmark, kan vi tale om nogle flere. For potentialet er der helt sikkert.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere