Gratis spil til alle
Gratis spil. Altså ikke små, forkølede sharewarespil, men flotte 3D spil med grafik der gør dem sammenlignelige med kommercielle spil. Gratis. Det er det, vi vil have, og hvis man ved, hvor man skal lade, kan Internet også opfylde den drøm.
Der er gratis spil for enhver smag på nettet, og vi har fundet gratis en flysimulator og en ubådssimulator, adskillige First Person Shooters, diverse online eventyr, nogle klassiske skydespil og bilspil samt et gigantisk krigsspil og meget mere.
Altsammen lige til at downloade og spille uden at blive til grin blandt fremmelige unger og hardcore spilfreaks.
Det bedste af det hele er nok, at man frit kan give en kopi af spillene til andre, når de ser, hvor sjove de er. Prøv lige det med et kommercielt spil. Der er mange flere gratis spil ude på nettet, men nok snak - lad os kommer til sagen og starte med de første seks spil, som er et par lette skydespil.
De syv sidste bud på gode og gratis spil finder du i del II her. Samtidig gav præsentationen af de gratis spil så mange læser-henvendelser, at vi har samlet læsernes god bud i denne artikel.
1. Fyr den af vertikalt
Der er ikke nogen forhistorie til skydespillet Glaxium og heldigvis for det. Hele spilkonceptet går nemlig ud på, at man styrer sit rumskib for neden på skærmen, mens diverse alien rumskibe og meteorer og laserstråler og vulkaner forsøger at gøre det af med en.
Sådan skal der ikke lægges tårepersende historier eller dybere mening i. Man skal blot gribe sit joystick eller tastatur og begynde at skyde løs på alt, hvad der bevæger sig.
Spil som Glaxium er set mange gange før, men med moderne 3D grafik har man opnået en lækker i visuel detalje, idet spilbanens vinkel ændrer sig jo længere fremme på banen man holder rumskibet. Prøv det for at forstå det.
Man styrer enten med et joystick eller tastaturet, hvor det er piletasterne, der styrer rumskibets bevægelser. Venstre Ctrl eller 'w' eller 'z' skyder, mens mellemrumstangenten eller 'x' vælger våben, 'p' pause spillet og 'Esc' afslutter det.
2. Jorden har brug for din laserkanon
Et stort asteroidefelt er på kollisionskurs med jorden, og det er op til dig at skyde dem alle sammen i smadder samtidig med at alle Jordens kommunikationssatelitter skal forsvares. Problemet med asteroider er bare, at de bryder op i flere mindre asteroider, når man skyder dem, så det bliver hurtigt et omfattende skydearbejde.
Asteroids er kendt fra spillehallerne og tv-konsollerne, men her er spillet blevet udsat for moderne 3D grafik, og det gør en kæmpe forskel. Asteroids i 3D er både sværere og flottere end de tidligere udgaver, og det er faktisk også sjovere.
Piletasterne og/eller musen samt 'z' og 'x' styrer rumskibets retning, mens venstre Shift-tast og/eller venstre museknap accellererer og mellemrumstangenten bremser. Venstre Ctrl-tast og/eller højre museknap aktiverer rumskibets laserkanon, og '0' på det numeriske tastatur og/eller den miderste museknap kan holde nede for at sigte mere præcist. Endelig bruges F1-tasten til at skifte betragtningsvinkel og F12-tasten til at selvdestruere.
3. Rollespil i de evige lande
Dette online rollespil hedder Eternal Lands og startede i 2003, hvor man sådan set kun kunne gå rundt og kigge i spillets univers. Siden da er der kommet mange spilelementer til, og nu kan man slås, fremstille våben, lave trylleformularer og meget mere.
Spillet foregår ved, at man opretter en figur, som kan gå rundt i Eternal Lands. Nederst i skærmbilledet har man en række kommandoer, ens figur kan udføre (deriblandt at "gå" for at bevæge sig omkring), og man kan samtidig chatte med de andre spillere.
Man kan ikke dø i Eternal Lands, men det kan monstrene heller ikke, og intet af det er nødvendigvis af det gode. Man starter på Isla Prima, hvor menneskene er begyndt at forsvinde, og så må man i klassisk RPG-tradition i gang med at finde ud af, hvad der sker. Eternal Lands kan med rimelighed sammenlignes med EverQuest, som de fleste vist har hørt om.
4. Flytur ud i det blå
Flysimulatoren FlightGear opstod, fordi fly-interesserede programmører var utilfredse med, at de ikke kunne få lov til at forbedre og modificere eksisterende flysimulatorer.
Derfor er FlightGear både et udviklingsværktøj til at lave egne flysimulatorer med, men også et regulært slutbrugerspil, der kan downloades og nydes.
Man skal dog bemærke, at her ikke er tale om et skydespil med farlige krigsmissioner, men om en regulær simulation, hvor det gælder om at lette, flyve og lande rigtige flyvemaskiner på rigtige landingsbaner. Det er utroligt flot og ret svært, men kan man lide flyvemaskiner, er der ikke noget at betænke sig på.
Det skal forresten lige bemærkes, at standardpakken kun kommer med nogle få lufthavne, men at man kan udvide med lufthavne og landskaber fra hele verden samt mange flere fly ved at downloade udvidelsespakker. Dette beskrives på FlightGear's webside.
5. Krigen set fra undersiden
Danger from the Deep er en taktisk ubådssimulator, hvis formål er at være så realistisk som muligt. Miljøet er koncentreret omkring tyske ubåde under 2. verdenskrig, og det er lykkeds rigtig godt. Grafikken er eminent, og menusystemet og den tilhørende musik er meget beskrivende for perioden.
Danger from the Deep er endnu ikke færdigt, men det er så langt fremme, at man sagtens kan spille det. Der mangler dog større elementer såsom kort over nordatlanten med dybdeangivelse, luftangreb, historiske missioner, netværksspil med mere.
Er man skrap C++ og har interesse for ubåde, opfordres man til at give en hånd med, og det må da siges at være et spændende projekt at deltage i. Vi almindelige mennesker kan imellemtiden sejle rundt og sænke allierede skibe.
6. Magi versus teknologi
Glest er et såkaldt real-time strategi (RTS) spil, hvilket vil sige, at man i modsætning til et tur-baseret strategispil kan give sine spilenheder kommandoer hele tiden.
Teknisk set kan Glest sammenlignes med Warcraft III, men kulturelt er Glest dog lagt i et middelalder-lignende miljø, hvor to fraktioner kæmper mod hinanden. Den en fraktion er centreret omkring magi, mens den anden foretrækker teknologi.
Den nuværende version af Glest inkluderer singleplayer mod computerstyrede modstandere, og spillet kan udvides og modificeres forholdsvis let ved hjælp af XML og diverse værktøjsprogrammer, som også kan downloades. Glest er i høj grad et community-styret spil, og udvidelser modtages gerne fra ivrige spillere.
Glem ikke genbrugsguldet
Det er ikke alle, der har en moderne pc med et 3D grafikkort. Alligevel skal de ikke snydes for gratis spil, for der findes masser af 2D retrospil, der kan give timevis af underholdning på selv ældre pc'er.
Vi har tidligere skrevet artiklen Genbrugsguld - og nostalgi, hvor man kan komme til at genopleve ungdommen med de gode, gamle klassikere. Tøv ikke med at læse artiklen og prøve spillene - heller ikke hvis du har en topmoderne pc.
Læs også del II af gratis spil lige her, hvor syv yderligere bud bliver præsenteret.
Samtidig gav præsentationen af de gratis spil så mange læser-henvendelser, at vi har samlet læsernes god bud i denne artikel.