Test: Søgemaskiner til skrivebordet

Med en lokal søgemaskine på din pc bliver det pludselig meget lettere at finde sine vigtige dokumenter eller mails. Slut med møjsommeligt at rode harddisken igennem på egen hånd. Indtast blot et par søgeord, og pc'en finder selv dokumentet frem. Vi har testet seks gratis søgemaskiner til dit skrivebord.

Test: Søgemaskiner til skrivebordet

Har du først én gang brugt 30 minutter på at lede efter det dokument eller den mail, som man helt 100 procent ved findes et sted på pc'en, så er du moden til at installere en lokal søgemaskine.

For lad os være helt ærlige: Windows XP's indbyggede søgefaciliteter er ikke meget værd. Dette har ændret sig i Windows Vista, men de fleste brugere kører stadig Windows XP, og de fleste kan stadig ikke finde deres dokumenter, når de har brug for dem.

På PC World har vi derfor gennemført en test af gratis søgemaskiner til din lokale pc. Der findes en del forskellige på internettet, men seks søgemaskiner opfyldte umiddelbart vores krav om gratis adgang, inklusiv løsninger fra giganter som Google og Microsoft.

Ud over den gratis adgang til programmet, havde vi kun et krav om at løsningen skulle være effektiv. Så testen var ligetil:

Vi afprøvede, hvor godt søgemaskinerne kunne læse indholdet af en hel række populære filformater samt to meget populære email-programmer. Alle søgemaskinerne genkendte dog mange flere filformater, end de afprøvede, ligesom søgemaskinerne ofte også kunne søge i Windows' adressebog og browserens adresseoversigt.

Vi testede også, hvor detaljeret man kan begrænse søgemaskinernes indeksering af harddiske og søgning i samme indeksering. Der er oftest ingen grund til at indeksere Windows-mappen, og for de fleste er det primært vigtigt at indeksere Dokumenter og eventuelt Skrivebordet.

Begrænsning af indeksering og søgning er med til at give den hurtigste og mest præcise søgning, som naturligvis er helt essentielt. Samtidig kan der også være et sikkerhedsaspekt i en begrænsning, hvis der er dokumenter eller mapper, som man ikke er interesseret i, at andre nemt kan søge i.

Derimod blev hastigheden ikke testet, fordi samtlige søgemaskiner foretog en indledende, tidskrævende indeksering og derefter vedligeholdte indekset i baggrunden. Søgehastigheden for hvert enkelt produkt var samtidig så lynhurtig, at der ikke var nogen forskel at bemærke.

Ask Desktop Search 2.1

Det er svært at anbefale Ask Desktop Search, fordi programmets søgeresultater er mildt sagt bekymrende.

Eksempelvis kunne programmet ikke finde søgeteksten "Sherlock Holmes" i det til lejligheden oprettede Word-dokument, men da der bagefter blev søgt på andre ord, blev disse fundet i andre Word-dokumenter.

Det resultat er for inkonsekvent til at være pålideligt.

Det er også irriterende, at søgningen inkluderer samtlige dokumenter, der ligger under en sti, hvor søgeordet indgår.

Søger man eksempelvis efter sit eget navn, vil man få samtlige dokumenter i ens Dokumenter-mappe med, fordi de ligger under C:\Documents and Settings\MIT NAVN\Dokumenter\.

Siden Ask Desktop Search ikke har indbygget værktøjer til at begrænse søgningen, ender man hurtigt med et uoverskueligt søgeresultat, der inkluderer tonsvis af digitalfotos, iTunes-musik, og hvad man ellers måtte have på harddisken.

Derimod får man hverken Rich Text-filer (som bruges af WordPad) eller ZIP-filer med, og OpenDocument-formater fra OpenOffice samt Thunderbird email-filer ignoreres også.

Forresten tager indekseringen også en evighed, så dommen må være: Desværre. Dur ikke. Næste deltager, tak.

SAMLET VURDERING 35/100

Autofocus 2006.2.4

Man må sige, at Autofocus er fascinerende, men samtidig også lidt lidt ufleksibel. Efter installering skal man selv angive sine kilder for indeksering, hvilke kan være websteder, mapper, email-konti eller en Autofocus metadata-server.

Desværre indebærer e-mail kilderne, at man peger på en mailserver og giver det rette login og adgangskode, så Autofocus kan altså ikke indeksere et lokalt email-program. At indeksere websider eller kontakte en metadata-server er ikke relevant i søgning efter lokale filer, så det efterlader mapper.

Her udpeger man, den mappe, der skal indekseres, og dette foregår så med det samme, mens man venter. Man kan ikke begrænse sig til bestemte filtyper i indekseringen.

Når det gælder søgning, ser Autofocus mere lovende ud. Hver søgning vises som en cirkel med små bolde i, så man får en meget visuel fremstilling af sit søgeresultet. Et enkelt klik på cirklen viser en liste over de fundne dokumenter i bunden af skærmbilledet.

Man kan også søge efter bestemte placeringer, tidspunkter, filtyper og flere andre parametre, men ingen af disse søgninger kan kombineres, hvilket oftest gør udvalget af søgemuligheder uinteressante.

Autofocus genkender ikke OpenOffice-dokumenter, zip-filer eller e-mail, og PDF-genkendelsen virker kun sporadisk. Det vil sige, at søgestrengen "Sherlock Holmes" blev fundet i en PDF-fil, men ikke i en anden. Det er ikke godt.

Der kan ikke være tvivl om, at Autofocus er en af testens dårligste produkter, og siden flere af de andre programmer er meget bedre, bør man ikke spilde sin tid her.

SAMLET VURDERING 50/100

Copernic Desktop Search 2.02

Se, her er der en søgemaskine, der fungerer.

Under den indledende indeksering, som i øvrigt klares i en ruf, kan man vælge at inkludere eller ekskludere bestemte områder og dokumenttyper. Med dokumenttyper menes Dokumenter, Billeder, Videoer og Musik, men ikke bestemte filtyper.

Det virker indledningsvis lidt begrænset, men bare vent - der er godt nyt om lidt. Copernic Desktop Search indekserer også e-mail gemt i både Outlook Express og Thunderbird, og den eneste af de testede dokumenttyper, der blev sprunget over, var ZIP-filer.

Når man kommer ind i selve søgningen, kan man begrænse sig til kategorierne E-mail, Dokumenter, Musik, Billeder, Videoer, Kontakter, Favoritter (bogmærker) og browserens Oversigt, hvor der huskes, hvilke websider man har besøgt.

Men inde i Copernic Desktop Search's omfattende konfigurationsvindue, får man mulighed for selv at bestemme, hvilke filtyper der skal bruges under de forskellige dokumenttyper. Det vil sige, at man selv bestemmer, hvilke dokumenter der skal søges efter, når man søger under eksempelvis Video. Dette påvirker også fremtidig indeksering, så det er bare smukt.

Med Copernic Desktop Search kan man også vælge at gemme søgninger, så man ikke skal indtaste dem igen og igen. Dette er ikke så relevant, hvis man blot skal søge efter dokumenter med ordet "Sherlock Holmes", men hvis man begynder at bruge nogle af Copernic Desktop Search's avancerede søgemuligheder, er det guld værd.

Læs selv mere i programmets hjælpefil for at se, hvor sofistikeret en søgning der kan laves.

Sammenlagt må det siges, at Copernic Desktop Search er et hit. Brug det.

SAMLET VURDERING 95/100

Google Desktop 5.0

Til stor overraskelse er Google Desktop ikke en af de mest raffinerede søgemaskiner. Der er simpelthen for få muligheder for at kontrollere indekseringen og søgningen til, at Google Desktop kan tage føringen.

For et første er Google Desktop både år og dag om at indeksere harddisken, og det oplyses samtidig, at Thunderbird e-mails kun indekseres, når Thunderbird-programmet kører. Det er en mystisk begrænsning, der ikke giver særlig meget mening.

Google Desktop kender alle de testede filformater på nær OpenOffice-formaterne. Men med et plugin, i dette tilfælde "Larrys OpenOffice and Staroffice indexer", kan man udvide søgemaskinens kendskab til yderligere filer.

Det er nemt at downloade og installere plugins, og de bliver også fint registreret i Google Desktops konfigurationsvinduer, men efter en genindeksering formåede søgemaskinen stadig ikke at læse i OpenOffice-dokumenter - hverken v1.0 eller OpenDocument som bruger i OpenOffice 2.0.

Som standard indekserer Google Desktop alle faste drev, men man kan selv tilføje et drev eller en mappe til søgningen.

Man kan også udelukke bestemte filer og mapper fra søgningen, men så stopper mulighederne også for at begrænse søgningen, med mindre man naturligvis skriver avancerede søgekommandoer i søgefeltet.
Eksempelvis kan man skrive "-.pdf" for at udelukke PDF-filer fra søgningen.

Det er som sagt en overraskelse, at Google Desktop ikke ligger helt i front, men sådan ligger landet altså.

SAMLET VURDERING 50/100

Windows pc-søgning 3.0

Førhen har man skullet installere MSN Search Toolbar for at få en lokalsøgemaskine fra Microsoft (på nær den, der er indbygget i Windows.) Men MSN Search Toolbar er i dag erstattet af Windows Live Toolbar, som inkluderer den samme søgemaskine. Er man ikke interesseret i toolbars, kan man dog nøjes at downloade Windows pc-søgning, som det blev gjort til denne test.

Man skulle ikke tro, at et Microsoft-program ville kunne kigge ind i OpenOffice-dokumenter, men ikke desto mindre så det ud til at være tilfældet. I hvert fald har Windows pc-søgning registreret søgefiltre til indeksering af OpenDocument-filer, men programmet finder desværre ikke OpenOffice-dokumenterne med "Sherlock Holmes".

Heller ikke PDF- og ZIP-filer eller Thunderbird e-mail genkendes, så resultatet er ikke imponerende. Outlook Express-data indekseres i øvrigt også kun, hvis e-mail-programmet kører.

Man kan til gengæld selv bestemme, hvilke drev, mapper og filtyper, der skal indekseres. Og via søgefeltet kan man skrive de sædvanlige avancerede søgninger. Det er også her, man skal begrænse sin søgning til bestemte områder, filtyper og så videre, og det kan godt være lidt kompliceret for utekniske brugere. Men funktionen er der altså.

Windows pc-søgning er altså et udmærket program, hvis det ellers kunne genkende nogle flere filtyper. Der eksisterer forresten ikke noget kort og smart download-link til Windows' pc-søgning, men gå blot ind på microsoft.dk og søg på programmet. Så skulle det dukke op som første link. Alternativt er adressen her.

SAMLET VURDERING 85/100

Yahoo! X1 5.6.2

Ikke så ringe. Slet ikke så ringe endda. Yahoo! har ikke deres egen søgemaskine, men har indgået partnerskab med X1, som leverer en strålende en af slagsen. Når man først starter X1, ser den lidt usexet ud, men lærer man programmet at kende, finder man ud af, at her er en seriøs søgemaskine.

Den er godt nok 100 år og en eftermiddag om at indeksere harddisken, og den kan ikke læse OpenOffice-dokumenter, men den kan alt andet inklusive indeksere e-mail i zippede filer og i både Outlook Express og Thunderbird. Med X1 følger desuden også en speciel toolbar til Microsoft Outlook, hvis man har det installeret.

Men at genkende filformater er ikke alt. En god søgemaskine skal også kunne begrænse sin indeksering og brugernes søgninger, og det kan X1. Både placeringer og filtyper kan defineres præcist, så man kan lave en ret snæver søgning. Og disse søgninger kan endda gemmes til en anden god gang, hvilket er en stærk funktion, der desværre ikke er tilgængelig i ret mange søgemaskiner.

Hvis X1 havde kunnet genkende OpenOffice-dokumenter, ville den have lagt side om side med testvinderen. Sådan skulle det dog ikke være i denne omgang, men X1 er stadig et strålende program, man ikke skal betænke sig på at downloade.

SAMLET VURDERING 90/100

Test-resultater

Konklusion

Efterhånden som du fylder din pc med stadigt flere mails, dokumenter og billeder, så bliver det sværere og sværere at genfinde netop det dokument du søger.

De lokale søgemaskiner, som vi har testet i denne omgang, kan derfor være med til at spare dig for mange timer om året. Der er altså ingen grund til ikke at anvende en af de løsninger, som vi har beskrevet i denne test.

Bedst i testen var dog Copernic Desktop Search med hele 95 ud af 100 point. På anden og tredjepladsen kom henholdsvis Yahoo! X1 og Microsoft Windows pc-søgning, og overraskende nok kom Google på en delt fjerdeplads med Autofocus, der begge kun fik 50 point. Google er altså ikke bedst til alt.

Copernic Desktop Search vandt dermed testen. Ikke mindst fordi den genkendte samtlige e-mail programmer og filtyper på nær ZIP-filer. Desuden giver programmet gode muligheder for at begrænse både indekseringen og søgningen på både placerings- og filtype-niveau.

Copernic er desuden mærkbart hurtigere til at indeksere harddisken, og så er brugergrænsefladen i øvrigt rigtig lækker.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere