Test: Seks gange antivirussoftware

Seks antivirusprodukter dyster mod hinanden, og selv om der kun kan være en vinder, passer et produkt ikke nødvendigvis til alle behov. En ting er dog sikkert: Man kan ikke undvære antivirus.

Test: Seks gange antivirussoftware

Kun en tåbe frygter ikke havet, og det samme kan siges om cyberspace.

Det er direkte tåbeligt at koble sin pc til internettet uden en form for antivirusprogram installeret, for virus er helt usynlige for brugeren, før de slår til med alverdens ulykker.

Virus kommer ind på pc'en på mange måder, blandt andet via e-mail, chat og webbrowsning, men det er desværre sjældent man opdager det, før det er for sent, og alle ens dokumenter er inficeret af ondsindet kode. Nogle vira er forholdsvis harmløse, men andre sletter filer eller ligefrem hele harddiske.

Et antivirusprogram overvåger alle ind- og udgående e-mails samt alle ændringer i filer på harddisken. På den måde fanges vira, inden de får chance for at gøre skade, og har man blot en gang oplevet sit antivirusprogram fange en virus, er man glad for, at man betalte de få hundrede kroner det koster om året at have antivirus installeret.

Hvis du vil vide mere om virustrusler og ondsindede angreb fra internettet, så har PC World for nyligt interviewet eksperten Dave Perry fra Trend.

Effektivitet er vigtigst

De seks antivirusprodukter, der er testet her, strækker sig lige fra de super brugervenlige produkter til utekniske og uøvede brugere til de forholdsvis avancerede løsninger til erfarne brugere med store krav til at kunne finjustere sikkerheden.

Hvis der skal siges noget overordnet om testen, må det være, at intet er vigtigere end programmernes effektivitet. Det indebærer en måling af, hvor hurtige programmerne er, og hvor gode de historisk set har været gennem årene til at finde samtlige kendte vira. Det sidste testes flere gange årligt af Virus 100% Bulletin Awards, og hastigheden af den enkelte virusscanner er blevet målt på en moderne pc med Windows XP Service Pack 2.

Antallet af funktioner og konfigurationsmuligheder er derimod en individuel sag. Nogle vil gerne kunne styre alt selv og foretrækker derfor en avanceret brugergrænseflade. Andre vil hverken se eller høre teknikken, og til dem er en simpel brugergrænseflade lige sagen.

Uanset hvilket teknisk niveau man mener at tilhøre, bør man her i testen kunne finde det helt rigtige program. Et godt sted at starte er på siden "Testresultater".

Sådan testede vi

I testen af programmerne har vi lagt vægt på i alt fire kriterier:

Installering: Dækker over download, installering og eventuel registrering af programmet. Denne del vægtes med 10 point, da det er en proces, man kun skal igennem en enkelt gang.

Brugergrænseflade: Hvor nemt og overskueligt er programmet at arbejde med, og er der rimelige forklaringer på de forskellige antivirus-funktioner. Dette vægtes med 20 point, fordi en dårlig brugergrænseflade kan gøre et program næsten ubrugeligt.

Funktioner: En komplet virusscanner indeholder både on-demand og on-access scanner, der overvåger filmanipulering, bootsektorer og ind- og udgående email samt et planlægningsmodul, automatisk opdatering og en "viruskiste", hvor inficerede filer kan holdes i karantæne. I denne kategori vurderes altså konfigurations- og kontrolmulighederne i selve antivirus-funktionerne, mens ekstra moduler såsom firewall og harddisk-oprydning ikke medregnes. En komplet virusscanner kan opnå 35 point.

Effektivitet: Hvor god og hvor hurtig er virusscanneren? Dette har vi målt ved at lade scanneren tygge sig igennem en harddisk med knap 14 gigabyte program- og datafiler. Desuden har vi indberegnet, hvor mange Virus 100% Bulletin Awards scanneren har modtaget i 2005 og 2006. En effektiv virusscanner giver vi op til 35 point.

Symantec Norton Antivirus 2007

Her er programmet til begynderen, som vil have et anerkendt mærke og et minimum af tekniske detaljer og ekstra faciliteter.

Symantec Norton AntiVirus 2007 fungerer godt omend lidt langsomt og er lige til at gå til for de fleste.

Der er ikke noget ved installeringen eller såmænd den videre brug af Norton AntiVirus 2007, der kan sættes en finger på.

Det hele går nemt og smertefrit og med danske skærmtekster. Sådan har det været for Norton AnviVirus gennem mange versioner, så alt er som det plejer. Værd at bemærke er måske, at brugergrænsefladen har fået et løft med hensyn til vinduernes ikoner, så de minder meget om Windows Vista.

Symantec fremhæver selv fjernelse af virus, spyware og orme som hovedområderne for Norton AntiVirus 2007, og det er godt.

Men det betyder samtidig, at man ikke får noget ekstra med i pakken her; ingen firewall eller andre sikkerhedsprodukter. Det vil glæde dem, der ikke ønsker at få tvunget en sampakning af software ned i halsen, og under alle omstændigheder er det kun anti-virus/spyware/orm-delen, der testes her.

I daglig brug bliver pc'en automatisk overvåget med en on-access scanner, der også overvåger bootsektorer og email, men kan også planlægge scanningsopgaver på drev, mapper og filer. Mulighederne for konfiguration af programmet er dog så uhyre minimal, at selv begyndere på et tidspunkt nok vil ønske at opgradere til noget mere avanceret.

Norton er i øvrigt testens absolut langsomste scanner, og på effektivitet redder Symantec kun æren ved at have rigtig mange udmærkelser fra Virus 100% Bulletin Awards.

SAMLET VURDERING 62/100

McAfee VirusScan

Her er testvinderen, som både er avanceret, effektiv og forholdsvis tilgængelig. McAfee har været med på antivirus-markedet i mange år, og de ved tydeligvis, hvad de gør.

Måske kunne brugergrænsefladen optimeres lidt, men ellers er VirusScan programmet til den kræsne bruger.

Det er et krav, at man downloader og installerer McAfee Download Manager og bruger dette program til at installere sine andre McAfeee programmer inklusive VirusScan.

Systemet fungerer upåklageligt, men det kan godt være en anelse irriterende, at man ikke kan gemme en lokal kopi af installationsfilen - især hvis man ønsker at installere VirusScan på flere pc'er.

VirusScan er et temmelig avanceret produkt, men det ser man ikke med det samme, for brugergrænsefladen er som udgangspunkt konfigureret til kun at vise de mest elementære elementer.

Selv i denne tilstand er der dog ret mange detaljer at kigge på, så en uøvet bruger kan nemt føle sig utryg. Slår man VirusScan over i avanceret tilstand, får man endnu flere muligheder i brugergrænsefladen og overskueligheden begynder også at mangle. Alle funktionerne er super for den avancerede bruger, men begynderen står sandsynligvis af.

Det er nemlig ikke funktioner, der mangler i VirusScan. Udover alle de nødvendige virusscanner-funktioner så kan VirusScan desuden overvåge trafikken ind dog ud af pc'en og rydde op på computeren. Man får under installationen også tilbudt at downloade browsermodulet SiteAdvisor, der hjælper med at vurdere, hvor sikkert en webside er, når man browser.

VirusScan spilder ikke tiden, når der scannes, hvilket kan aflæses af den målte scannigstid på kun 25 sekunder. Med pænt mange Virus 100% Bulletin Awards under vesten kan McAfee altså bryste sig af et temmelig effektivt produkt.

SAMLET VURDERING 79/100

Panda Titanium 2006 + Antispyware

Det er et uhyre pænt og tiltrækkende program, der dukker op på skærmen, når man installerer Panda Titanium, og selv begyndere vil have nemt ved at bruge programmet. Desværre er det så som så med effektiviteten og konfigurationsmulighederne, så her er tydeligvis tale om et produkt til utekniske begyndere.

Det kan ikke være meget lettere at downloade og installere et antivirusprogram end Titanium 2006 fra Panda. Selv begyndere kan være med, men avancerede brugere vil nok allerede under installeringen begynde at fornemme, at Panda leverer et letvægtsprodukt.

Brugergrænsefladen med de danske skærmtekster (hjælpefilen er dog stadig på engelsk) er uhyre nem at finde rundt i, og ikoner og farver er både moderne og intuitive. Man starter med at føle sig helt hjemme, men så begynder det at skride i svinget.

Den pæne grafik afslører nemlig snart, at selvom Panda leverer en del ekstra komponenter såsom firewall og beskyttelse mod dialup-programmer og phishing, giver brugergrænsefladen nemlig kun minimal mulighed for at konfigurere og benytte disse funktioner.

Tag som eksempel email: Man kan med et enkelt klik få scannet alle sine e-mail. Det er smart, men det fungerer umiddelbart kun med Outlook Express. Testmaskinens Thunderbird email-klient blev i hvert fald ikke scannet, og det var ikke muligt at finde yderligere informationer om emnet i hjælpefilen eller på websiden.

Dette er på mange måder kendetegnende for Panda. Alting lyder lovende og ser pænt ud, men man bliver hurtigt skuffet over manglen på detaljer og muligheder.

Hastigheden er der ikke noget galt med hos Panda, men det er bekymrende, at der kun er opnået en enkelt Virus 100% Bulletin Award, så længe produktet har eksisteret. Det nytter jo ikke noget at være hurtig, hvis man ikke er grundig.

SAMLET VURDERING 63/100

Norman Virus Control

Hvis man vil have en virusscanner, der både kan og vil en masse, er Norman Virus Control et interessant valg. Man skal dog være parat til at slås med en forholdsvis uddateret brugergrænseflade og nogle besværlige arbejdsgange.

Det kræver en registrering hos Norman og en modtagelse af en installationskode via e-mail, før man kan installere Norman Virus Control. Det er såmænd til at leve med, men allerede under installationen giver produktet indtryk af at være brugerfjendsk.

Skærmteksterne og den indbyggede hjælp er på dansk, og det er en strålende start, men brugergrænsefladen ligner noget fra cirka 1998.

Sammenlignet med moderne programmer ser Norman Virus Control altså håbløst forældet ud, og det gør det ikke bedre, at opbygningen af konfigurationsmenuer og programmets funktioner ikke er specielt intuitivt designet.

For at foretage en manuel on-demand scanning af en harddisk skulle der først oprettes en opgave, der skulle gemmes på harddisken og derefter åbnes med on-demand scanneren. Ikke ligefrem den letteste vej at gå.

En interessant, teknisk detalje ved Norman Virus Control er, at programmet benytter en såkaldt "SandBox", som er en simuleret computer. Her afvikles mistænkelige filer, så Norman kan checke, om de er ondsindede. Det er ganske smart omend forholdsvis irrelevant for den almindelige bruger.

Norman Virus Control har dog, når alt er sagt, hvad der skal til for at beskytte pc'en mod både virus, orme og trojanske heste. Og den gør det ret effektivt.

På effektiviteten er der ingen, der kan gøre det meget bedre end Norman, som præsterede den 3. hurtigste scanningstid og flest antal Virus 100% Bulletin Awards. Her er altså en effektiv virusscanner, som man kan sætte sin lid til.

SAMLET VURDERING 67/100

Kaspersky Anti-Virus 6.0

Kaspersky er ikke det navn, der kommer først på bordet, når de fleste snakker antivirus, og det er både synd og skam, for Anti-Virus 6.0 kommer ind på en flot tredjeplads.

Programmet har både brugergrænsefladen, funktionerne og effektiviteten til at stille de fleste almindelige brugere tilfredse.

Når Kaspersky Anti-Virus er downloadet og installeret, og man har genstartet pc'en, er der ikke umiddelbart mere, man behøver at foretage sig. Det hele går som en leg, og Kaspersky beskytter nu fremover pc'ens filer og e-mail samt browseren og Microsoft Office. Brugergrænsefladen, men ikke den indbyggede hjælpefil, er oversat til dansk, og det er rart, at programmet føles uhyre let og medgørligt. Designet er nemlig både intuitivt og forholdsvis minimalistisk.

Udover filer, e-mail og websider beskytter Kaspersky også pc'en med noget, der kaldes et "Proaktivt forsvar". Det indebærer overvågning af udvalgte aktiviteter, kritiske programmer, nøgler i registreringsdatabasen samt moduler og kommandoer i Microsoft Office.

Proaktivt forsvar forsøger at forudsige trusler mod pc'en ved at genkende typiske aktivitetsmønstre, som ondsindet software typisk benytter sig af.

Det kan være indlejring af moduler eller maskering af processer. Hvis en applikation begynder at opføre sig mistænkeligt, klassificerer Kaspersky den straks som potentielt farlig og beder brugeren godkende aktiviteten.

Om programmets funktion skal der dog lyde kritik af konfigurationsmulighederne. Det er de færreste facetter af virusscanningen, man har indflydelse på; eksempelvis kan man ikke justere følsomhedsniveauet for den heuristiske scanner eller bare slå den til eller fra.

Kaspersky gør det rigtig godt, når det gælder scanningstid og Virus 100% Bulletin Awards. I samlet effektivtet scorer Kaspersky anden højest, og programmet ligger da også samlet set i toppen af testen.

SAMLET VURDERING 75/100

Trend Micro PC-cillin Internet Security 2007

Testens hurtigste scanner, men ikke den mest grundige. Alligevel gør det samlede indtryk, at PC-cillin når op på en andenplads kun tre point fra testvinderen. Derfor skal der ikke kimses af Trend Micro, som i øvrigt putter rigtig meget ekstra funktionalitet i pakken.

PC-cillin inkluderer en firewall, og under installeringen bliver man bedt om at vælge mellem denne eller Windows egen firewall. Man bliver også bedt om at tage stilling til, hvorvidt man vil deltage aktivt i Software Rating Database og Web Site Filtering Database, som er Trend Micros to online databaser over potentielt skadelige programmer og websider.

For uøvede brugere kan disse valg være lidt uigennemskuelige, og programmet fortsætter i samme spor.

Brugergrænsefladen er umiddelbart nydelig og overskuelig, men man skal ikke dykke ret langt ind i menuer og dialogbokse, før en del af overblikket ryger. PC-cillin kan en hel masse og hurra for det, men selv for en øvet bruger er det nødvendigt at holde tungen forholdsvis lige i munden.

Men funktioner er der altså nok af, og når det gælder antivirus er der også pænt med konfigurationsmuligheder. PC-cillin overvåger mod indkommende virus på filniveau, via chat og generel netværkstrafik samt selvfølgelig via e-mail. Også webmail kan sikres mod virus.

Trend Micro har med tiden opkøbt en hel række mindre firmaers it-sikkerhedsprodukter og integreret dem i PC-cillin, hvilket har gjort produktet ret omfattende. Derfor kan programmet også overvåge personlige trådløse netværk og genkende applikationers mistænkelig opførsel - denne teknik har Trend Micro døbt "Venus Spy Trap".

PC-cillin er dobbelt så hurtig som den anden hurtigste scanner i testen, og det er ganske imponerende. Til gengæld er det ikke så imponerende, at programmet kun har vundet 15 Virus 100% Bulleting Awards. Hvis grundigheden er ofret for hastigheden, har man jo ikke vundet noget.

SAMLET VURDERING 76/100

Testresultater

Konklusion: Derfor vandt de

McAfee VirusScan vandt testen, fordi programmet både har et væld af funktioner, en forholdsvis tilgængelig brugergrænseflade og ikke mindst en hurtig og effektiv scannermotor.

Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at McAfee kræver en del af brugeren, hvis man først begiver sig ind i systemets menuer og dialogbokse.

Derfor er Kaspersky et mere interessant valg, hvis man er utryg ved for meget teknik, men stadig vil have et effektivt antivirusprogram.

Er man fuldstændig teknikforskrækket, er det gode, gamle Symantec Norton AntiVirus, man skal have fat i. Programmet er ikke hurtigt, men det er effektivt og brugergrænsefladen er simpel nok til at alle kan være med.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere