Test af otte danske weblogs

Webloggen er stedet, hvor vi deler vores tanker, oplevelser og interesser med internettets brugere. Det er nemt og hurtigt at komme i gang – vi
har testet en flok dansksprogede weblog-systemer.

Test af otte danske weblogs

Hvem skulle have troet det? Microsoft laver det bedste danske weblogsystem – i hvert fald hvis man måler og vejer kandidaterne efter de kriterier, der blev opsat til denne test.

Jubii kommer ind som en stærk nummer to, og Smartlog.dk, som er ejet af Fyens Stiftstidende, render med tredjepladsen på grund af sin enkelhed og styrke.

Nu kunne man tro, at man ikke behøvede at læse mere, men blot kunne haste ude på nettet og oprette sig en weblog. Sådan hænger det dog ikke sammen, for der er store forskelle på de danske weblog-systemer, og den weblog, der passer til den ene, tiltaler måske ikke den anden.

Vi har derfor fokuseret på essentielle funktioner samt brugervenligheden, som er alfa og omega for at få brugerne til at skrive indlæg i deres weblog.

Ingen er perfekt

Hverken testvinderen eller de øvrige deltagere kan imidlertid sige sig fri for mangler. Ingen weblog er perfekt, selv om flere af dem kommer forholdsvis tæt på. Den største overraskelse i denne test var, at ingen af deltagerne tilbyder online stavekontrol.

Det ville ellers være noget, mange webloggere kunne drage stor nytte af.

Kun to af systemerne – Microsoft og TV2 – tilbyder, at man kan poste indlæg fra sin mobiltelefon. Dette er en alvorlig mangel ved de seks andre testdeltagere, og vi tillader os at spå, at denne funktion vil dukke i flere af dem inden for kort tid.

I testen af de otte weblog-systemer er de bedømt ud fra en enkeltpersons ønske om at få en gratis, dansksproget weblog med god mulighed for at bestemme design og indhold – og selvfølgelig med de nødvendige teknologier til stede.

Man kan også vælge at skrive weblog som en gruppe eller i forbindelse med sit arbejde. Det forholder testen sig ikke til, men til det formål kan vi anbefale et godt gør-det-selv-værktøj som WordPress

Sådan testede vi

Subdomæne

På nogle weblogs får man adressen mitnavn.domæne.dk, som kan være pænere end www.domæne.dk/mitnavn/ (vægt 3)

Valgfrit layout

En weblog er en personlig ting, og derfor er det også vigtigt, at man kan tilpasse websidens
design efter sin personlige smag. (vægt 8)

Valgfri sideelementer

Udover indlæggene indeholder en side med en weblog ofte en kalender, en arkivoversigt, links og andre elementer. På en god weblog kan man selv vælge disse elementer. (vægt 8)

Tekstformatering

Jo mere, man kan styre tekstens udseende via skrifttype, størrelse, farve, justering og så videre, desto bedre. (vægt 8)

Stavekontrol

Selv den bedste skribent kan lave slåfejl, og derfor er en stavekontrol en god funktion at have i sin weblog. (vægt 3)

Indsæt billeder

Kan man indsætte et billede i sit indlæg?
Kan man indsætte flere billeder? Kan man selv bestemme, hvor i indlægget de skal placeres? (vægt 8)

Tilknyt lyd

Nogle gange er det sjovt at tilknytte
en lille lydfil, som læseren kan afspille. (vægt 3)

Kategorier

Skriver man mange indlæg, gør det webloggen mere overskuelig for både
skribenten og læserne, hvis de kan kategoriseres i overordnede emner. (vægt 3)

Tags

Ved at tilføje enkelte nøgleord (tags) til et indlæg, kan teksten nemmere indekseres i automatiske blogarkiver. (vægt 3)

Trackback

Hvis man i en weblog skriver et indlæg, der refererer til et indlæg i en helt anden blog, kan man med trackbacks automatisk gøre den refererede weblog opmærksom på omtalen. (vægt 3)

Permalink

Et permanent link – eller “permalink” –
er et weblink i læsbart format, der
ikke ­uddør på grund af databaseæn-
dringer eller redesign af websteder. Ved at linke til et permalink kan man være ­sikker på, at linket også virker i fremtiden. (vægt 3)

RSS-syndikation

Ved at gøre webloggen tilgængelig i RSS-format, kan den distribueres ud i mange andre sammenhænge end ens egen webside. (vægt 3)

Læserkommentarer

En weblog er en ensom affære, hvis læserne ikke kan skrive kommentarer til indlæggene og hinandens kommentarer. (vægt 8)

Rediger indlæg

Selv om man har publiceret et indlæg på sin weblog, er det rart at kunne vende tilbage og ændre kommafejl og andre fejltagelser. (vægt 8)

Moblog

Kan man poste indlæg og billeder til sin weblog fra mobiltelefonen er det en “mobil weblog” eller blot en “moblog”. (vægt 8)

Brugervenlighed

De ovenstående funktioner er vigtige, men brugervenlighed er allervigtigst. Den største forskel på en god og en dårlig weblog ligger i, hvor nem den er at bruge. Man kan lettere undvære en funktion end at undvære en god brugergrænseflade. (vægt 20)

Blogbar

SAMLET VURDERING 75/100

Blogbar ejes af enkeltmandsvirksomheden Zereshade ved Phillip Van Studinski i København, og der må tilskrives hr. Studinski en betragtelig portion respekt for denne weblog-tjeneste, der er baseret på Wordpress weblog-systemet.

Som den eneste weblog ud over Jubii kan Blogbar også tilknytte lyde til indlæggene, om end de ikke afspilles lige så integreret. Et klik på en lydfil starter blot pc’ens medieafspiller, men det er da bedre end ingenting.

Blogbar tilbyder ikke tags eller mobil-faciliteter, men derudover får man stort set alt andet. Man kan endda tilknytte flere billeder per indlæg og foretage en udmærket formatering af teksten.

Skulle man pege på en enkelt ting, der kunne bringe Blogbar helt op i kampen om guldet, skulle det være brugergrænsefladen. Den er slet ikke så ringe, men den kunne godt gøres mere gennemskuelig.

I sidste ende er det dog detaljer, og Blogbar burde kunne høste mange brugere, som af den ene eller den anden grund har noget imod Microsoft og Jubii. Faktisk skulle det ikke undre, hvis Blogbar inden for den nærmeste fremtid modtog et opkøbstilbud fra en større virksomhed.

Blogger

SAMLET VURDERING 35/100

AlgoTech’s weblog Blogger taber testen med under halvdelen af det antal point, som testvinderen opnåede, men det betyder ikke, at Blogger er ubrugelig eller dårlig. Blogger kan sagtens bruges til at føre weblog, hvis man er parat til at undvære en hel del funktioner.

Et kig i testskemaet afslører, at Blogger mangler de fleste af de funktioner, der skal til for at definere en helstøbt weblog. Der er hverken tags, trackbacks eller permalinks, og man har ingen muligheder for at påvirke webloggens udseende.

Tekstformateringen er også meget begrænset, men man kan dog indsætte et enkelt billede i hvert indlæg.
Hvis man er på udkig efter den mest basale weblog, er Blogger svaret.

Brugergrænsefladen er hverken køn eller specielt veldesignet, men fordi funktionerne er så få, bliver den aldrig uoverskuelig, og det er jo et plus.

JubiiBlog Deluxe

SAMLET VURDERING 78/100

Hos Jubii har der aldrig været tradition for at gøre tingene halvt, og sådan forholder det sig også med Jubiis weblog. Her får man det hele, og alt er i topkvalitet. Nå ja, næsten, for Jubii vinder ikke testen, men kommer ind som en flot nummer to.

På Jubiis blog kan man placere adskillige billeder i sine indlæg med forholdsvis stor fleksibilitet. Man kan endda tilknytte en lydfil i MP3-format, som kan afspilles som en integreret delw af indlægget. Ingen af de andre testdeltagere kan tilbyde denne funktion.

Tekstformatering er rimelig, men ikke fantastisk, og så mangler man desværre mobilblogging – noget som ellers kunne have sikret Jubii førstepladsen.

Et andet sted, hvor Jubii kunne høste point, er i brugergrænsefladen. Den er pæn, men ikke helt så intuitiv og let tilgængelig som flere andre testdeltagere. Der er dog ingen tvivl om, at Jubii leverer en top-blog, som vil kunne opfylde de flestes behov.

Det skal til slut lige nævnes, at man kan vælge mellem en almindelig og en luksusudgave af Jubii’s blog. Luksusudgaven kræver, at man accepterer at modtage reklame-e-mails, og det er denne udgave, der er testet her.

Mandala

SAMLET VURDERING 36/100

Mandala dukker hurtigt op, når man søger efter danske weblog-systemer, men Mandala indeholder meget mere end weblogs.

Grundelementet i Mandala er et såkaldt socialt netværk, hvor man opretter sin profil og inviterer sine venner til at oprette deres profiler. Ved at registrere sig som venner hos hinanden, får man adgang til hinandens venner og deres venners venner og så videre.

Weblog-delen i Mandala er ekstra tilbehør, og det kan ses, for det er ikke funktionsniveauet, der præger webloggen. Faktisk får man kun en yderst begrænset tekstformatering og mulighed for at indsætte et enkelt billede per indlæg. Derudover er webloggen blottet for funktioner – man kan dog distribuere den via RSS, hvilket virker helt overraskende.

Det er desværre ikke det sociale netværk, men kun webloggen, der testes her, og derfor scorer Mandala ret lavt. Ønsker man at deltage i Mandalas sociale netværk, er webloggen en velkommen bonus, men er det bare en weblog, man vil have, findes der bedre alternativer.

Mingler

SAMLET VURDERING 36/100

Ligesom Mandala er Mingler som udgangspunkt et socialt netværk, hvor man også kan føre sin personlige weblog. Ved at indgå i et socialt netværk kan man skabe mange professionelle og private kontakter, og jo mere man oplyser om sig selv, jo bedre kan andre forholde sig til en.

Derfor er en weblog et godt element i et socialt netværk, men man kan også skrive indlæg uden at “mingle” med webstedets andre brugere.

Minglers weblog lider dog af manglende funktioner ligesom Mandala. Tekstformateringen er begrænset, og man kan ikke indsætte billeder i indlæggene. Der er ikke trackbacks eller tags, men der er dog permalinks, og man kan endda bestemme farver og baggrundsbillede på webloggen. Det er ikke så optimalt som at vælge mellem færdige sidedesigns, men det giver en rimelig mulighed for at gøre sin weblog personlig.

Dommen må dog være den samme som for Mandala: Hvis man ønsker at indgå i Minglers sociale netværk, er webloggen brugbar, men ellers bør man vælge et andet og bedre system.

MSN Spaces

SAMLET VURDERING 83/100

Det bedste dansksprogede weblog-system er Microsofts MSN Spaces. Her får man det hele på nær tilknytning af lydfiler og registrering af tags, og selv om sidstnævnte udgør et betragteligt savn, opvejes manglerne så rigeligt af webloggens brugergrænseflade og andre funktioner.

Mulighederne for tekstformatering skal fremhæves, for man kan vælge både skrifttyper og størrelser samt centrering, punkt­opstilling og meget mere.

Man kan også indsætte flere billeder per indlæg, selv om det desværre ikke er muligt at bestemme deres placering i indlægget.

MSN Spaces er den ene af kun to weblogs i testen, der har faciliteter til mobil-logging, og sammen med den veldesignede brugergrænseflade er det stærkt medvirkende til at sikre Microsoft sejren.

Man kunne med en vis rimelighed frygte, at MSN Spaces kun var tilgængelig for brugere af Internet Explorer, men sådan hænger det heldigvis ikke sammen. En test med nyeste udgave af Mozilla Firefox forløb smertefrit, så alle uanset operativsystem og browser kan være med. Om de vil er så en anden sag.

Smartlog

SAMLET VURDERING 73/100

Smartlog gør det så let at have en weblog, at selv de mest utekniske brugere har en chance. For de øvede er Smartlogs enkelhed også en kærkommen befrielse for generende gejl og påtrængende reklamer. Smartlog har sine mangler, men det simple system sætter fokus på indlæggene frem for omgivelserne.

Selvfølgelig kan man designe sin weblog helt efter egen smag – så basal er Smartlog heller ikke, og alle de grundlæggende teknologier som tags, RSS-syndikering, permalinks og trackbacks er der også. Til gengæld er billedfaciliteterne ganske begrænsede.

Vil man have billeder i sine indlæg, kan man trække dem fra et privat billedarkiv på www.Flickr.com eller ved at pege direkte på billedets webadresse et andet sted på nettet. Det er brugbart, men ikke særlig optimalt, og billeder er for mange en væsentlig del af et godt indlæg.

Brugergrænsefladen er Smartlogs virkelige styrke, for her slår systemet endda testens vinder med adskillige point. Et bedre billedsystem og nogle faciliteter til mobil-logging kunne have placeret Smartlog på sejrsskamlen, så hermed er ideen givet videre til Fyens Stiftstidende, som ejer Smartlog.

TV2

SAMLET VURDERING 52/100

Det er mulighederne for mobil-logging, der redder TV2’s weblog. Ingen tvivl om det. Systemet er forholdsvis basalt og mangler flere væsentlige elementer såsom tekstformatering, trackbacks og permalinks.

Til gengæld kan man vælge mellem flere flotte designs, og det er for mange vigtigere, end man lige skulle tro.
Brugergrænsefladen er ikke så ligetil, som den kunne være, men man kan dog indsætte et enkelt billede per indlæg, hvilket er med til at hæve TV2’s blog over bundskrabet.

Men den vigtigste (og måske eneste) grund til at vælge netop denne weblog er muligheden for at kunne poste indlæg via mobiltelefonen. Dette bliver mere og mere populært, og der vil sandsynligvis komme et tidspunkt, hvor det kan vise sig at være det allervigtigste element af webloggen.

Til den tid vil TV2 ligge lunt i svinget, med mindre konkurrenterne vågner op og indfører tilsvarende funktionalitet. I mellemtiden er TV2’s blog okay, men der er bedre alternativer på markedet.

Udenlandske blogsystemer er ikke integreret i dansk debat

Danskerne bruger det Google-ejede weblog-system Blogger.com i stor stil til trods for, at systemet kan være ret ufleksibelt at arbejde med. Men Google-navnet har uden tvivl en del af æren for successen, og så er Blogger vældig flot og indbydende designet.

Et andet stort weblog-system er MySpace.com, der tilbyder sin brugere stort set alt inklusive weblog. I webloggen kan man holde kontakt til sine venner via et socialt netværk, man kan få e-mail, læse om film og musik, indrykke annoncer og meget andet. MySpace.com er for tiden et af de mest hotte websteder – især for unge amerikanere.

Der er intet til hinder for at benytte et udenlandsk weblog-system, hvis man ikke har problemer med det engelske sprog. Men ønsker man at tilknytte tags (nøgleord) til sine indlæg, vil de stå ret alene på dansk i et engelsksproget system. På den måde kan ens blog ikke indgå i webstedets “blogosphere” eller “blogspace”, som er betegnelsen for den interaktion, der foregår mellem systemets weblogs.

At indgå i en sammenhæng med andre weblogs er ikke vigtigt for alle, men hvis man vil skabe trafik til sin weblog og deltage aktivt i danske debatter, er et dansk weblog-system at foretrække.

Derfor vandt den

Titlen Bedst i Test går denne gang til MSN Spaces, som både har de fleste funktioner og en god brugergrænseflade.

Weblog-systemet har et par enkelt mangler, men faciliteterne for mobil-logging opvejer disse mangler.

Produktfakta - skema

Her er et skema med en samlet vurdering af de forskellige weblogs. Klik på billedet for at se det i stort format.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere