Efterhånden rykker stadig flere fotointeresserede op i digitalkameraernes superliga og anskaffer et digitalt spejlreflekskamera. Og så er der endelig noget at sætte på ønskesedlen for manden, der har alt – for der er rigtig meget spændende tilbehør at savle over. Vi giver et overblik og nogle fif.
Få det bedste ud af det digitale spejlreflekskamera
Noget af det mest karakteristiske for spejlreflekskameraet er, at der findes masser af tilbehør.
Du starter måske med at købe et kamerakit, hvor der indgår et kamerahus og et enkelt zoomobjektiv.
Det er fint at starte på, men efterhånden udvikler man sig som fotograf, og så opstår der nye behov. Og da spejlreflekskameraet er et ægte systemkamera, er der masser af muligheder for at anskaffe løse “linser”, filtre og konvertere, flash, taske og stativ med videre.
Vi giver dig bud på nogle spændende produkter.
Flere objektiver
Det ville være dejligt, om alle spejlreflekskameraer kunne bruge de samme objektiver, men sådan er det altså ikke – hvert mærke benytter sine egne objektiver.
Du er dog ikke bundet til de “originale” objektiver fra eksempelvis Canon og Nikon; firmaerne Sigma, Tamron og til dels Tokina, der desværre ikke sælges meget i Danmark, fremstiller kompatible objektiver. Det er objektiver, der leveres i forskellige versioner, som er skræddersyet til de forskellige mærker.
Når vi investerer i ekstra objektiver, er der gerne tale om mere avancerede modeller til priser fra cirka 3.000 kroner og opefter. Det kan være meget lysstærke objektiver, der har F2,8 eller F4 som største blænde i hele zoomområdet. Det kræver store glaselementer og gør også objektiverne tunge.
Til gengæld er de bedre at fotografere med, da de henter meget mere lys ind. Andre luksusobjektiver er udstyret med rystestabilisator. Vi ryster alle på hænderne i et eller andet omfang.
De stabiliserede objektiver har indbygget gyrosensorer, som kan registrere og kompensere for denne optiske rysten. Det er stærkt vanedannende at fotografere med sådan et objektiv; ikke mindst indendørs og i svag belysning, hvor du kan håndholde kameraet med lukkertid på 1/5 sekund eller sågar længere – uden at det giver rystede optagelser! Heldigvis lader det til, at optisk stabilisering bliver mere og mere udbredt.
Luksusobjektiverne fremstilles med gode glaselementer, der sikrer stor skarphed og kontrast. Der benyttes også ringmotor (kaldet USM eller SWM). Små vibrationer, der kan doseres hurtigt og ekstremt præcist, og som bruges til at styre fokusering – lynhurtigt og nærmest lydløs.
Endelig er de dyre objektiver gerne langt mere robuste konstruktioner end de billige modeller.
Billige objektiver slides og bliver upræcise, som årene går. De dyre modeller er fremstillet af bedre materialer og med finere tolerancer, så de bevarer præcisionen år efter år. Gode objektiver er i princippet uopslidelige, og dermed udgør de en relativt værdisikker investering.
Se i det følgende en række forskellige objektiver, som vi varmt anbefaler. Du må selv afgøre, hvad du har mest brug for – om det skal være en bedre standardzoom, et tele-, vidvinkel- eller makroobjektiv – valget er dit
Hvilket objektiv skal man vælge?
Canon EF-S 17-85 mm IS. Et fremragende 5X zoomobjektiv med indbygget stabilisator. Dette burde være standardobjektiv på ethvert spejlreflekskamera fra Canon. Pris cirka 5.000 kr.
Genial universalzoom fra Nikon. AF-S DX VR 18-200mm benytter en ny type stabilisator, der giver fire blændetrins stabilisering. Der er 16 objektivelementer i 12 grupper heriblandt to stykker ED-glas og tre asfæriske elementer. Det er tæt på at være det ideelle standardobjektiv. Pris 5.500 kr.
Tamron AF 28-300 mm F/3.5-6.3 XR Di er en billig rejsezoom, der findes til både Canon og Nikon. Med næsten 11× zoom fra 42 til 450 mm i effektiv brændvidde giver det et meget fleksibelt objektiv, genialt til rejsebrug, hvor det ikke er praktisk hele tiden at skulle skifte objektiv. Det kan også bruges som en slags makro, da nærgrænsen er blot 49 cm. Pris cirka 2.800 kr.
Du kan forlænge telelinsen med en telekonverter (eller extender). Et 200 mm objektiv med en konverter på 1,4× har for eksempel en effektiv brændvidde på 280 mm. Med 2× konverter forøges dette til 400 mm. Konverterne fungerer glimrende, blot ikke med alle objektiver. De stjæler noget lys typisk et eller to blændetrin men de giver en billig teleforlængelse. Pris cirka 2.500 kr.
Sigma 50mm F/2,8 EX DG Makro. Findes både til Nikon og Canon. Makro-objektivet har en fast brændvidde på 50 mm, og det er ret lysstærkt med F2,8. Derfor kan det bruges til mange almindelige fotoopgaver som blandt andet portrætter. Det specielle ved makroobjektiver er imidlertid, at du kan gå meget tæt på motivet. Når linserne er rullet helt frem, som på billedet, kan du fotografere 1:1. Pris cirka 3000,00.
LUKSUS. Canons stabiliserede tele EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM. Her er det monteret på Canons billigste SLR-kamera EOS 350D, der næsten forsvinder bag det enorme glasrør. Objektivet er i den professionelle L-serie, hvilket ses på den røde ring. På modeller som EOS 350D og 30D opnår man en effektiv brændvidde på hele 150-600 mm. Med en 2×-konverter kan brændvidden fordobles! Pris cirka 12.000,00
Nikon AF-S DX Zoom-Nikkor 12-24mm f/4G IF-ED. Et rigtig spændende objektiv. Med vidvinkel ser du dine motiver på en helt anden måde; og det er en fantastisk oplevelse. Hvis du er indendørs, kan du få hele stuen med i billedet. Udendørs er det fremragende til arkitektur og eksempelvis bybilleder, hvor den brede billedvinkel kan give et næsten dramatisk perspektiv. Vidvinkelobjektiver er desværre kostbare. Sigma har en model, der passer både til Nikon og Canon, og som fås til omkring 4.400,00. Originale vidvinkler fra Canon og Nikon koster let det dobbelte.
Ekstraudstyr
Kenko Extension Tube Set (12, 20, 36mm). Mellemringe, der monteres mellem kamerahuset og et almindeligt objektiv. Mellemringene indeholder ingen glaselementer de flytter bare brændpunktet, hvorved man opnår en meget kraftig makroeffekt. Et must for makrofanatikere! Set på nettet til cirka 1.600,00.
Problemet med spejlreflekskameraet er, at der let kommer støv ind til billedsensoren, når man skifter objektiv. Kameraer fra Olympus har indbygget et automatisk rensesystem, men alle andre mærker er modtagelige for støv. Når uheldet er ude, skal man kunne rense sensoren. Første trin i rengøringen er luftpusteren. Luftpuster fra apoteket (beregnet til at rense høreapparater med). Pris cirka 100 kroner.
Der er ikke grund til at fedte med lagerpladsen. Kort på 2 Gigabyte kan efterhånden købes til 6-700 kr.
Firmaet Photo Solutions har en række effektive produkter til rensning af billedsensorer. Sensor Swap er et system af specielt udformede engangsbørster samt rensevæske, som kan bruges til de mere genstridige former for snavs. Set hos www.hother.dk til cirka 500 kroner.
Firmaet Lowepro laver glimrende fototasker til rimelige priser. Der er masser af lommer og fikse detaljer i taskerne. Nova 4 AW og Nova 3 AW koster henholdsvis cirka 700 og 800 kr.
Hvis du har brug for ekstra strøm til kameraet, er batterigrebet løsningen. Det skrues på undersiden af kameraet, hvor det erstatter det genopladelige batteri. I selve batterigrebet er der plads til enten to genopladelige elementer eller seks batterier af AA-typen. Desuden er der en ekstra udløserknap uden på grebet, der er praktisk, når kameraet holdes på højkant. Priseksempel: 850 kroner til Canon EOS 350D.
Stativer fås i alle størrelser og vægtklasser. Den lille model, Velbon Ultra, fås til cirka 900 kroner. Det er praktisk til rejsebrug, men kan ikke bære de tunge objektiver. De mere stabile og tunge stativer er noget dyrere, men det er langtidsinvesteringer. Her vil vi anbefale kuglehovedet, der er let at dreje i alle retninger. Pris fra 1.000 kroner og opefter.
En god flash er et must, når man fotograferer personer, både indendørs og udendørs. Eksterne flash til Nikon og Canon fås til omkring 2.000 kroner, og de nye modeller har knapper og display, så de kan reguleres.