Lille, let og drøn-hurtig

Lenovo ThinkPad X60s er et oplagt valg, hvis man vil have en ultra-lille bærbar uden at gå på kompromis med hastighed, harddisk eller hukommelse.

Lille, let og drøn-hurtig

Det er nok de færreste, der forbinder Kina med høj kvalitet. Derfor var der også mange skeptiske miner, da kinesiske Lenovo købte IBM’s laptop-division og overtog ThinkPad-brandet.

ThinkPads har i mange år været indbegrebet af kvalitet, når det kommer til bærbare – ville kineserne nu gøre de diskrete sorte arbejdsheste til discountmaskiner?

Denne frygt må siges at være manet i jorden nu – i hvert fald, hvis ThinkPad X60s viser vejen for Lenovos fremtidige bærbare.

ThinkPad X60s er en af de første sub-notebooks, der benytter Intels Core Duo-processorteknologi. Core Duo skulle gøre det muligt at kombinere høj hastighed med lavt energiforbrug.

Den første del – den høje hastighed – bekræfter vores test til fulde. X60s er en fornøjelse at arbejde med, og selv tunge programmer som Adobe Photoshop kan køres på maskinen, uden at den bukker under eller bliver langsom.
Processoren arbejder med en clockfrekvens på 1,66 GHz, men har såkaldt Enhanced SpeedStep-teknologi, hvilket betyder, at hastigheden tilpasses den givne opgave. Når man blot sidder og surfer lidt eller skriver i Word, er der ingen grund til, at maskinen blæser derudaf for fuld kraft.

Derfor sættes hastigheden – og dermed også energiforbruget – automatisk ned. Men så snart der kaldes på flere kræfter, køres hastigheden op. Den almindelige bruger bemærker slet ikke disse hastighedsskift, men oplever blot, at der altid er kræfter nok til stede.

Lille skærm

Maskinen vejer kun 1,58 kilo, og det betyder også, at den er ganske klejn. Når den ligger klappet sammen på bordet, fylder den ikke meget mere end en tynd A4-mappe, og tykkelsen er blot lidt over 2,7 centimeter. Regn med, at misundelige blikke følger dig, når du tager den med rundt.

Størrelsen betyder naturligvis også, at skærmen er noget mindre, end vi normalt er vant til. Kun 12,1” i diagonal, og opløsningen er 1.024x768. Der lægges altså ikke op til de store spil-oplevelser, men det er næppe heller interessant for målgruppen.

På alle andre punkter er der dog rigeligt med power. Den 60 GB store harddisk har tilmed et unikt beskyttelsessystem, som reagerer på hurtige stød, når maskinen er tændt. Læse- og skrivehoveder parkeres lynhurtigt, så disken ikke beskadiges, hvis man eksempelvis kommer til at tabe maskinen.

Vi gennemtestede ThinkPad'en på kryds og tværs og fandt, at den i ét og alt levede op til, hvad der stod på papiret.
Men som papiret også afslører, så er der et par væsentlige problemer. For det første skal man gøre sig klart, at der ikke er noget indbygget drev – hverken til disketter, cd'er eller dvd’er. Der følger heller ikke et eksternt drev med, når man køber maskinen, det må man købe separat.

Selv om Core Duo-teknologien som nævnt skulle gøre det muligt at spare på strømmen, så har Lenovo åbenbart set det som en invitation til at spare på batteriet. Det batteri, der følger med X60s, holder til lidt over to timers almindeligt brug med det trådløse netværk slået til. Slås det fra, får man lidt over en halv time ekstra.

Man kan også klemme noget mere tid ud af maskinen, hvis man skruer ned for baggrundsbelysningen, men det gør det sværere at se, hvad der står på skærmen.
Den korte batteritid er et problem for en maskine som X60s’eren, der i høj grad er tænkt som en mobil bærbar, man kan have med overalt – også hvor der ikke lige er et strømstik inden for rækkevidde.

Problemet kan heldigvis løses ved at købe et ekstra udvidet batteri, som monteres under maskinen. Med det installeret kan man, i kombination med det oprindelige batteri, komme op på de magiske otte timers brug. Otte timer er et væsentligt mål for mange producenter af bærbare, fordi det svarer til en hel arbejdsdag.

Lenovo ThinkPad X60s er et oplagt valg, hvis man vil have en ultra-lille bærbar uden at gå på kompromis med hastighed, harddisk eller hukommelse.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere