Den helt vilde hjemmebiograf

Har man solgt familiens stålværk eller arvet morfars aktier i Microsoft, er der næppe en mere tilfredsstillende måde at spendere pengene på, end ved at bygge en hjemmebiograf i den store stil.

Den helt vilde hjemmebiograf

– Det er ingen kunst at bruge en formue på udstyr til hjemmebiografen. De fleste finder også ud af at koble det sammen, så der kommer både lyd og billede. Kun de færreste kan imidlertid få rum, lyd og billede til at spille sammen, så oplevelsen bliver nøjagtig, som instruktøren havde tænkt sig. Men det kan jeg.

Carsten Overgaard er ikke en ubetinget beskeden mand, men det behøver han nu heller ikke at være. Ejeren af firmaet CSO i Lyngby bygger hjemmebiografer i den eksklusive ende, og hans kunder betaler gerne både halve og hele millioner kroner (eller mere) for en oplevelse ud over det sædvanlige.

Hans firma leverer blandt andet udstyr af en kvalitet langt over den grå mellemklasse – eksempelvis projektorer, lærreder og forstærkere til over 100.000 kroner stykket – og kalibrerer alt i overensstemmelse med rummets opbygning.

THX-certifikat på stuevæggen

– Men ofte får vores kunder det bedste resultat, hvis de lader os tage projektet i totalentreprise. Så foretager vi minutiøse opmålinger og hyrer alle de nødvendige håndværkere.

På den måde kan vi om nødvendigt bygge rummet fuldstændig om, så akustikken bliver perfekt. Det sikrer, at alle uønskede lydrefleksioner fra bygningselementer elimineres, så lyden bevæger sig nøjagtig som den skal. Har instruktøren for eksempel filmet en snestorm, så skal lyden kilde dig i nakken, så du mærker sneen ned ad ryggen, siger Carsten Overgaard.

At han er Danmarks eneste "THX Certified Home Theater Technician" bevidner, at hans påstande ikke blot er slesk tale og portvin.
– Vil kunden have en THX-godkendt hjemmebiograf, kan vi godt klare det. Men det bliver en smule dyrere, da den nødvendige dokumentation for biografens konstruktion skal en tur til USA, og de stiller exceptionelt høje krav. Men har vi fået frie hænder til rumkonstruktion og komponentsammensætning, vil det i mange tilfælde kunne lade sig gøre.

Vil ikke forstyrres

Vil kunden have den ultimative lyd – THX eller ej – kan CSO i nogle tilfælde opbygge et "flydende" gulv på absorberende underlag samt indbygge såkaldte absorbere i væggen, der opsuger eller tilbagekaster bestemte lydfrekvenser.

Resultatet af en sådan proces er ifølge Carsten Overgaard, at rum og udstyr spiller optimalt sammen, så man kan se King Kong eller Star Wars og få samme oplevelse ud af det som Peter Jackson og George Lucas i deres private screening-biografer. Samtidig kan naboens øgleyngel fyre kanonslag af i forhaven, uden at man kan høre det i biografen, for "intet må forstyrre filmoplevelsen", som Overgaard udtrykker det.

– Planlægning og opbygning af komplette biografløsninger tager gerne to-tre måneder, og på den led lærer vi kunderne og deres ønsker og behov ganske godt at kende. På den måde sikrer vi, at vi opnår den rette balance mellem æstetik og filmoplevelse. Mange vil trods al gerne opleve den bedst tænkelige kvalitet i helt almindelige stuerammer.

Med billetluge og popcorn

Et eksempel på den ultimative hjemmebiograf er en installation, CSO venter at blive færdige med for en kunde i Nordsjælland midt i juli måned.

– Her har vi sat ekstra vægge ind i rummet for at optimere akustikken og dertil indrettet alt som en vaskeægte biograf, komplet med paintbrush-malede filmlogoer på væggene, billetluge, popcornmaskine, en masse Star Wars-figurer og så videre, fortæller Carsten Overgaard.

Prisen på denne installation afhænger lidt af, om kunden vil have separate forstærkere til hver af sine syv højttalere eller ej. Men i alt ventes biografen at koste mellem 800.000 kroner og en million.

– Og så bliver han glad for sin biograf. Det vil jeg garantere, siger Carsten Overgaard, der dog også indretter langt mindre luksuriøse løsninger og endda hjælper kunder på helt almindelige lønmodtagerbudgetter med at kalibrere udstyr, de har erhvervet sig på egen hånd.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Send dine legacysystemer på pension og invitér standardløsninger indenfor

Legacysystemer er rygraden i mange organisationers it-infrastruktur, men før eller siden er det tid til at sige farvel og skifte til en eller flere standardløsninger. Vi udforsker scenarier og muligheder, der gør det muligt at rykke videre. Hvad er businesscasen? Hvilke krav stiller skiftet til din forretning og jeres processer? Hvordan

08. oktober 2024 | Læs mere


Dynamics 365 & Business Central - AI og branchemoduler

Udforsk, hvordan du kommer godt i gang med Business Central, får hjælp til at tilpasse platformen til dine behov og får mest ud af din ERP-løsning med begrænsede ressourcer.

23. oktober 2024 | Læs mere


Årets CISO 2024

Vær med når Computerworld, Dansk Erhverv og Rådet for Digital Sikkerhed tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu, og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

24. oktober 2024 | Læs mere