Mobilen med i udlandet

Der ingen grund til at lade ­mobiltelefonen blive hjemme, når du skal på ferie. Men der er god grund til at tænke sig om, inden du bruger den. Vi viser dig, hvad du skal være opmærksom på – og hvordan du snakker dig ­billigst gennem ferien.

Mobilen med i udlandet

Mobiltelefonen er blevet helt uundværlig for langt de fleste af os i hverdagen. Og derfor er det da også ganske naturligt at tage den med på ferie. Men tænker man sig ikke om, kan det meget hurtigt blive en dyr fornøjelse – også selv om telefonen er slukket.

Det skyldes teleselskabernes såkaldte roaming-system, det vil sige den måde, man betaler, hvis man bruger sin mobiltelefon i udlandet. Systemet bygger på, at du kan benytte din mobiltelefon i hele verden, uden at andre behøver at vide, hvor du er henne.

Derfor er det også dig, der ejer mobiltelefonen, der kommer til at betale udlandstakst, hvis du er i udlandet – ikke den, der ringer til dig.

Det kan lyde lidt kringlet, men principperne er vist i boksen “Principperne bag roaming”. Hvis man ringer fra en fastnet-telefon til udlandet, så er der kun én takst, man skal kende, og den kan man let finde i telefonbogen eller på sin udbyders webside.

Med mobil­telefoner er det lidt anderledes. I mange lande er der nemlig flere forskellige udbydere og netværk, og de har hver deres priser, takstperioder og regler.
Man bør derfor altid tjekke priserne både på samtaler og SMS, inden man rejser hjemmefra.

Forskellene kan være adskillige kroner per minut, og det kan være forskellen på, om du kommer hjem til en chok-regning eller ej.

Mobiltelefonen finder automatisk et netværk, når du tænder den i udlandet, men den finder ikke automatisk det billigste netværk.

I manualen til din mobiltelefon kan du finde ud af, hvordan du slår det automatiske netvalg fra, så du selv kan bestemme, hvilket netværk, du vil bruge.
Hvis du eksempelvis er på ferie ved den italienske riviera, er prisforskellen mellem udbyderne stor.

Et eksempel: Er du kunde hos Sonofon, betaler du 3,22 kroner i minuttet for at ringe hjem til Danmark hos TIM Italia, mens du kun skal af med 1,44 kroner, hvis du bruger Wind Telecomunicazioni. Du kan altså spare 1,78 kr. per minut bare ved at vælge et selskab frem for et andet.

Bliv ringet op

Det er oftest langt billigere at blive ringet op end selv at ringe op, når man er i udlandet. Her er minutprisen ofte flere kroner under prisen for selv at ringe op. Det samme gælder for SMS’er. Det er altid gratis at modtage en SMS, uanset hvor i verden, du befinder dig. Til gengæld kan det let koste 2-3 kroner at sende en SMS retur fra ferielandet.

Drop telefonsvareren

En af de ting, der kan gøre ferien rigtig dyr, er faktisk telefonsvareren, der som standard er slået til på mobiltelefonen. Du betaler nemlig for viderestillingen til telefonsvareren. Derfor er det en rigtig god idé at slå telefonsvareren fra inden man tager hjemmefra.

Slår man ikke svareren fra, så risikerer man at komme til at betale dobbelt-udenlandstakst, hver gang der bliver lagt en besked på svareren. Og når beskeden skal aflyttes – så skal man også betale udenlandstakst for det.

Telefonsvareren fungerer ved hjælp af viderestilling, og du kan på din telefon ofte finde en menu, der netop hedder Viderestilling. Her kan du fjerne alle viderestillinger – husk, at det er en god idé at teste, om det virker, inden du tager af sted. En anden metode til at undgå høje udgifter til telefonsvareren er at benytte sig af ubetinget viderestilling.

Her viderestilles alle opkald direkte til telefonsvareren, uden at komme i nærheden af udlandet. Du modtager som sædvanligt en SMS med besked om, at der er indtalt en besked, og du kan så vælge, om du vil ringe op og aflytte den. På den måde kan du stadig bruge telefonen i udlandet til at ringe fra, og du kan modtage SMS’er og vigtige beskeder. Din udbyder kan hjælpe dig med at aktivere ubetinget viderestilling.

Køb et taletidskort

Skal du opholde dig længere tid i et fremmed land, kan det være en god idé at investere i et lokalt taletidskort til mobilen. Ganske som herhjemme findes der også i udlandet såkaldte start-pakker med et SIM-kort og nogle minutters taletid. Det er især en god idé, hvis du skal ringe meget lokalt i landet.

Det er også gratis for dig at modtage opkald på sådanne taletidskort, hvorimod den person, der ringer til dig, ­naturligvis skal betale udlandstakst.
Til gengæld er det ofte dyrere at ringe med lokale taletidskort hjem til Danmark.

Hvis du vil bruge taletidskort i udlandet, skal du dog være sikker på, at din mobiltelefon ikke er låst (SIM-lock). Det er de fleste telefoner i dag, men har man haft telefonen i mere end seks måneder, kan man gratis få en oplåsningskode hos sin udbyder.

Principperne bag roaming

Det overordnede princip er, at du betaler, når du modtager opkald på din mobiltelefon i udlandet. Vedkommende, som ringer dig op, betaler kun mobiltakst i Danmark.

Hvis du modtager et opkald fra Danmark

Vedkommende, der ringer, betaler mobiltakst i Danmark.
Du betaler dansk udlandstakst til det land, du opholder dig i – plus en eventuel opkaldsafgift.

Hvis du ringer til Danmark

fra din mobiltelefon i udlandet:
Du betaler det valgte selskabs roaming-afgift (prisen på
forbindelse til det danske telefonselskab) for opkald til
Danmark. Modtageren i Danmark betaler ikke noget.

Hvis du ringer til et fastnetnummer

i det land, du befinder dig i:
Du betaler en forhøjet lokaltakst for samtaler til fastnettet og en eventuel opkaldsafgift hos den operatør, du har valgt i udlandet.

Hvis du modtager opkald på din mobiltelefon i ­
udlandet fra en dansk mobiltelefon i udlandet

Den, der ringer op, betaler selskabets roaming-afgift for opkald til en dansk mobiltelefon. Du betaler dansk udlandstakst til det land, hvor du befinder dig – plus en eventuel opkaldsafgift.

Hvis du modtager opkald fra en fastnettelefon
i det land, hvor du befinder dig

Fastnettelefonen betaler udlandstakst for at få sendt opkaldet til Danmark. Du betaler dansk udlandstakst til det land, hvor du befinder dig, samt en eventuel opkaldsafgift.

Seks gode råd

Husk altid +45

Når du skal ringe hjem til Danmark, så skal du taste 45 foran telefonnummeret. Ellers ringer du lokalt. Hvis du ikke har tastet +45 foran numrene i din telefonbog, så kan du ikke bruge den. En god idé er derfor at gøre det til en vane at kode alle numrene i din telefonbog med +45 forrest.

Vælg selv netværk

Sæt din telefon op til, at den ikke selv vælger netværk automatisk. Find ud af hvilket netværk, der er billigst, inden du rejser hjemmefra – og vælg så altid det.

Drop telefonsvareren

I udlandet betaler du udlandstakst både, når din telefonsvarer modtager et opkald, og når den stiller kaldet tilbage til den danske central. Du betaler altså dobbelt udlandstakst for telefonbeskeder, mens du er i udlandet. Du kan også vælge et lave en ubetinget viderestilling mens du er hjemme. Så betaler du ikke udlandstakst, men modtager heller ikke dine opkald – i stedet får du en SMS med besked om opkald.

Tænd mobilen når du landet

Det er vigtigt, at du tænder din telefon, så snart du er hjemme i Danmark. Så registrerer det danske netværk nemlig, at du er hjemme igen. Ellers ”tror” mobilen, at du stadig er i udlandet, og så vil opkald til din telefonsvarer stadig gå via udlandet.

MMS og data i udlandet

Send billedbeskeder fra udlandet

MMS kaldes også billedbeskeder, og de er oplagte at sende hjem fra ferien i stedet for et postkort. Men det kan være dyrt. Der skal nemlig betales både almindelig MMS-takst plus en lokal GPRS-pris for at sende MMS’en. GPRS-data koster ofte mellem 50-100 kroner per megabyte, så store billeder kan hurtigt blive dyre at sende. Tjek priserne, inden du tager af sted, og find eksempelvis ud af, hvad det koster at sende en MMS hjem ved at ringe til din udbyders kundeservice.

Modtag MMS når du er i udlandet

Hvis du vil modtage MMS, mens du er i udlandet, skal du indstille din mobil til at modtage MMS udenfor din normale operatørs netværk. Se i din mobiltelefons manual eller ring til kundeservice, inden du tager hjemmefra, og få det hele sat op.

Data i udlandet

Bruger du din telefon til at gå på nettet, for eksempel via WAP eller som modem til din computer, kan du også gøre det i udlandet uden at ændre på opsætningen. Du skal dog være opmærksom på, at det kan være meget dyrt. I mange lande er prisen per megabyte helt op til 100 kroner, og flere steder bliver man takseret per 50 eller 100 kilobyte i stedet for per kilobyte.

Mobiltelefonen med til Norge

Mobiltelefonen med til Sverige

Mobiltelefonen med til Italien

Mobiltelefonen med til Spanien

Mobiltelefonen med til Frankrig

Alternativer

Skype

Har du en bærbar computer med trådløst netværk, kan du i stedet bruge IP-telefoni.
Det kræver blot, at du finder et trådløst netværk på din ferie-destination.
Mange hoteller har efterhånden Wi-Fi, som enten er gratis eller som man kan købe ­adgang til for relativt få penge.

Hvis du installerer Skype (www.skype.com) på computeren og køber taletid til ­SkypeOut-service, så kan du ringe hjem til lokaltakst, bare du har et headset.

Nogle moderne lommecomputere kan også bruges til at ringe via Skype. Kvaliteten er dog lavere her end på pc’en.

Telekort

Mange kiosker og websider sælger små telekort, som man kan bruge, hvis man ringer til udlandet. Sådanne kort kan man naturligvis også bruge til at ringe fra udlandet
hjem til Danmark, og det er ofte langt billigere end at bruge mobiltelefonen i udlandet. Pas dog på med at bruge dem fra hotellets telefon, der ofte har sit eget takstsystem.

Gode links

Gode råd om mobiltelefoni i udlandet kan findes hos:
IT- og Telestyrelsens IT-borgerportal
www.it-borger.dk
– se under Telefoni

Forbrugerstyrelsen
www.forbrug.dk
– se under Råd og vejledning

Dækningskort over de lande, hvor du kan bruge din telefon, samt priser kan findes hos din udbyder. Selv om dit teleselskab hører til de billige, har de i reglen ikke billigere udlandspriser. De fleste danske udbydere lægger sig op ad netværks­operatørernes udlandspriser, som kan findes her:
TDC Mobil www.tdc.dk
Sonofon www.sonofon.dk
Telia www.telia.dk
3 www.3.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere