Konsulenter i vanskeligheder

IT-selskabet Emerge, der i november måned vandt opgaven med at udvikle et nyt betalingssystem til internettet for Danmarks førende pengeinstitutter, er i al stilhed gået konkurs med en milliongæld. Og genopstået få øjeblikke senere gældfri.

Aktiver for 23.000 kroner og en gæld på foreløbig mellem 10 og 13 millioner kroner. Det er alt, hvad der er tilbage i IT-selskabet Emerge A/S, der i november sidste år vandt opgaven med at udvikle et nyt system til mikrobetalinger på internettet for en række danske banker. Blandt dem Nordea og Danske Bank.

Aktieselskabet bag Emerge blev i al diskretion begæret konkurs af ledelsen midt i marts og taget under konkursbehandling af skifteretten i København 21. marts.

Genopstået

Det konkursramte selskab havde foruden opgaven med at udvikle bankernes mikrobetalingssystem også flere andre aktiver, men dem får kreditorerne ikke noget ud af.

Det skyldes, at alle værdier i dagene op til konkursen blev overdraget til et nyt selskab mod, at det nye selskab overtog forpligtelser fra konkursboet for godt én million kroner. Disse aktiviteter lever i dag videre i bedste velgående sammen med halvdelen af de 29 medarbejdere. 14 er fyret.

Oplysningerne fremgår af en opgørelse ? en såkaldt cirkulæreskrivelse - som boets kurator advokatfirmaet Bech-Bruun Dragsted har udarbejdet. Opgørelsen er foreløbig, og der er endnu ikke overblik over den samlede gæld, oplyser advokat Henrik Jørgensen.

Han har på nuværende tidspunkt ikke fået nogen forklaring på, hvorfor Emerges ledelse fandt det nødvendigt at anmelde konkurs.

- Det er noget af det, jeg skal have svar på, siger han.

Skiftede navn før konkurs

Ifølge oplysninger hentet i Erhvervs & Selskabsstyrelsens database skiftede Emerge ti dage før konkursen navn til Aktieselskabet 22 af 11. marts 2002. Det skete mandag den 11. marts. Tirsdag den 12. marts blev navnet Emerge overdraget til selskabet Z-Net ApS, der er stiftet af en af selskabets partnere og tidligere direktører.

Det oprindelige selskab er et aktieselskab, og det nye selskab et anpartsselskab, men derudover er de to selskaber - bortset fra milliongælden - identiske. Adressen er den samme, nemlig Gothersgade 14, 4, i København, og personkredsen bag de to selskaber er også ens.

Forhenværende administrerende direktør i Emerge A/S og nuværende administrerende direktør i Emerge ApS, Gert Mortensen, bekræfter, at aktieselskabet er gået konkurs, men han afviser, at det skulle være på grund af økonomiske problemer.

- Konkursen skyldes ikke økonomiske problemer, men at vi har haft behov for at omlægge vores finansielle struktur, fordi den ikke havde den nødvendige fleksibilitet i forhold til forretningsplanen, siger han til Computerworld Online.

Direktør afviser fyringer

Ifølge Gert Mortensen er der ikke sket fyringer i forbindelse med konkursen, og han fastslår, at kunderne ikke vil komme til at mærke noget. Det samme gælder for udviklingen af det nye mikrobetalingssystem i samarbejde med bankerne. Også dette projekt kører ifølge Gert Mortensen videre uden forandringer.

- Der sker ikke nogen ændringer. Det hele er ganske udramatisk. Der er ingen problemer, hverken i forhold til mikrobetalingssystemet eller andre ting. Mikrobetalingssystemet kører fuldt og helt efter planen, og det er min opfattelse, at der er fuld tilfredshed hele vejen rundt, siger Gert Mortensen.

På spørgsmålet om, hvorvidt en konkursbegæring af sit eget selskab og efterfølgende reetablering af et nyt selskab med samme navn ikke er en mærkværdig måde at omlægge en finansiel struktur på, svarer Gert Mortensen:

- Det er der nogen, der har mere forstand på, end jeg har. Vi havde brug for en højere grad af fleksibilitet i vores finansielle struktur, og på lang sigt vil det her styrke vores kapitalgrundlag. Det her er rent teknisk. Forretningsmæssigt fortsætter vi i samme gode takter som hidtil.

Direktør: Vi har gjort alt
Hvad med de kreditorer, der har penge i klemme i det konkursramte selskab?

- Med al respekt, så må det interessante i den her sag vel være, om forretningen fortsætter på samme måde som hidtil, og om der sker nogen ændringer i forhold til kunderne. Vi har gjort alt, hvad vi kan for at undgå, at vore leverandører er kommet i klemme i forbindelse med denne her omlægning, og det er stort set lykkedes. Der kan være investorer, der risikerer at tabe penge, men det er vel investors game, ikke? siger Gert Mortensen.

Ifølge Erhvervs & Selskabsstyrelsen er det nye selskab, Emerge ApS, stiftet af direktør Jakob Algreen-Ussing. Han var også direktør i det gamle Emerge indtil sidste forår. Han var desuden medlem af bestyrelsen og var partner i det selskab, der gik konkurs.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere