Mere plads til udviklerne på JavaOne

Sun Microsystems årligt tilbagevendende udvikler-konference, JavaOne, fik færre besøgende end tidligere. Til gengæld blev der kælet mere for de udviklere, der deltog. Tre danskere stod bag en af konferencens største nyheder.

San Francisco:Efter fem begivenhedsrige dage på det Sun Microsystems ynder at kalde verdens største udviklerkonference, JavaOne, stod det klart, at 11. september, økonomisk afmatning og dotcom-død, havde gjort sit til at konferencens deltagere havde mere plads at boltre sig på end tidligere.

Sun havde forventet at se mellem 13.000 og 15.000 deltagere, men flere iagttagere mener, at 12.000 besøgende var det rette tal. Til sammenligning kan det nævnes, at JavaOne i 2000 havde over 25.000 besøgende i det enorme Moscone Center, hvor konferencen for syvende gang løb af stabelen.

Allerede på førstedagen gjorde Sun et stort nummer ud af at understrege, at konferencens fokus var flyttet over på udviklerne og væk fra det forretningsmæssige. En disposition som faldt i god jord hos den trofaste skare af Javanitter.

Java nærmer sig open source
Selvsamme skare brød ud i vild jubel, da Suns CEO, Scott McNealy, i sin indledende tale kunne fortælle, at Sun Microsystems og medlemmer af Java Community Process (JCP) har indgået en samarbejdsaftale med Apache Software Foundation (ASF).

Aftalen giver udviklere en øget mulighed for at implementere samtlige nuværende og fremtidige Java-specifikationer i open source. Dermed imødekommer Sun et længe ventet ønske fra open source-kredse, der mener, at Sun har haft et alt for fast greb om Java.

Opblødningen i Suns politik omkring Java-licenser begrundede Scott McNealy med, at en mere udbredt anvendelse af Java ville være med til at modstå Microsofts bestræbelser på at dominere Web Services via selskabets dotnet-strategi.

? Efter alle disse år, er der mange, der spørger mig, hvorfor jeg endnu ikke er gået på pension. Jeg svarer, at jeg ikke vil overlade mine børn til en Ctrl-Alt-Delete-verden, sagde Scott McNealy, mens han bad de mange udviklere i salen om hjælp til at bekæmpe Microsoft.

Dansk fingeraftryk på JavaOne
Flere konferencedeltagere var dog bekymret for, om McNealys plan vil lykkes. Blandt andet den administrerende direktør for danske Trifork, der havde en stand på dette års JavaOne.

? Der er ikke meget at klandre Sun for. Selskabet gør et stort stykke arbejde for Java-samfundet, men de kunne godt være bedre til at markedsføre Java sammen med producenterne. Der er en overhængende fare for, at dotnet vinder, simpelthen fordi Microsoft er bedre til at markedsføre sig selv, sagde Trifork-direktør Jørn Larsen.

Den Århus-baserede virksomhed, der er en del af EOS, besøgte for anden gang JavaOne for at markedsføre sin J2EE-certificerede applikationsserver, Enterprise Application Server 3.0.

Der var også dansk afsenderadresse på en af konferencens største tekniske nyheder. Chefarkitekt Lars Bak har sammen med to studerende fra Aarhus Universitet brugt halvandet år på at udvikle en JVM (Java Virtual Machine) til trådløse enheder som mobiltelefoner og PDA?er.

Under kodenavnet ?Project Monty? har trekløveret, der er ansat af Sun Danmark, udviklet en virtuel maskine, der er op til ti gange hurtigere end den nuværende KVM 1.0.3.

? Den nye JVM afvikler programmerne hurtigere og bruger mindre ram, hvilket forlænger batterilevetiden på de trådløse enheder. I sidste ende åbner det for mere interessante applikationer på mobiltelefoner og PDA, fortæller Lars Bak.

PDA til dumpingpris
Et af konferencens største tilløbsstykker var faktisk en PDA, nemlig Sharps Zaurus, der blev solgt i en speciel udviklerudgave til 199 dollars. Lommecomputeren der normalt koster 399 dollars (dog med 32 Mb ram mere), blev leveret med Linux og PersonalJava JRE.

For 100 dollars ekstra kunne deltagerne anskaffe sig et trådløst netværkskort og logge sig på det 802.11b-netværk, som Sun havde etableret i anledning af konferencen.

På dag fire meldte Sharp alt udsolgt efter at have langet 2.200 Zaurus?er over disken.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
BI Excellence Day 2025

Kom og få indsigt i, hvordan du kan arbejde målrettet og struktureret med BI, så din virksomhed bliver i stand til at tage hurtige og datadrevne beslutninger, der understøtter din virksomheds strategi. Netværk og del erfaringer med ligesindede og mød eksperter, der kan give viden om de nyeste tendenser, og hvordan du gør brug af disse uden at gå på kompromis med compliance.

30. april 2025 | Læs mere


Cyber Briefing: Geopolitik og cloud

Private vs. public cloud - hybride løsninger der sikrer kritiske data. Overvejer din organisation at vende de amerikanske cloud-giganter i ryggen set i lyset af den geopolitiske situation? Vi dykker ned i en dugfrisk rapport og diskuterer mulighederne for en "Plan B".

05. maj 2025 | Læs mere


Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

06. maj 2025 | Læs mere