Job til højtuddannede nydanskere

En nydansker i arbejde og tre til jobsamtale. Kompetenceportalen Omarjob er kommet godt fra start. Men projektleder Sherin Khankan ærgrer sig over, at det overhovedet er nødvendigt at synliggøre nydanskere på denne måde og håber, at portalen efterhånden vil overflødiggøre sig selv.

Den nye kompetenceportal for nydanskere, Omarjob.dk, fik ansat sin første kandidat efter kun knap to uger. Stojanka Gacic fik job som produktionsingeniør efter at have gået arbejdsløs i otte måneder, hvor hun forgæves sendte 40 jobansøgninger.

? Ikke nok med, at hun har fået arbejde, hun har også fået en stilling, der passer til hendes kvalifikationer, siger en glad Sherin Khankan, projektleder i Omarjob.

Baggrunden for kompetenceportalen er kombinationen af stigende efterspørgsel efter naturvidenskabelige kompetencer i det private erhvervsliv og den store arbejdsløshed blandt nydanskere med netop disse kompetencer.

? Vores formål er at forbinde de to ting. I stedet for, at man henter arbejdskraften udefra, som der er tale om med greencard-ordninger, er det meget mere produktivt at fokusere på de kræfter, vi har i Danmark, siger Sherin Khankan, der selv har en syrisk far og en finsk mor.

Hun understreger kraftigt, at Omarjob er en kompetenceportal og ikke en integrationsportal. Det er kandidaternes kvalifikationer, der er i centrum på webstedet.

? Udgangspunktet er nydanskere, men drivkraften bag projektet er deres reelle, individuelle kvalifikationer. Når man i en virksomhed går ind på dette websted, så ved man også, at det drejer sig om nydanskere, og man er kommet ud over den usikkerhed, der kan ligge i, hvilke konsekvenser der kan være i at ansætte en nydansker, siger Sherin Khankan, der ærgrer sig over, at det overhovedet er nødvendigt at synliggøre nydanskere på denne måde.

? Men man er nødt til at forholde sig til virkeligheden, og der er jo ikke lige muligheder på arbejdsmarkedet. Men jeg håber virkelig, at vi er i stand til at overflødiggøre os selv i løbet af de seks måneder, projektet løber. At det så ikke længere er nødvendigt at skabe fokus på nydanskere, siger hun.

Kun for højtuddannede

Omarjob rummer indtil videre over 100 cv?er fra nydanskere, og målet er at samle 800?1.000 af slagsen. For at få lov til at lægge sit cv på kompetenceportalen, skal man mindst have en bachelorgrad, og Omarjob går alle kandidater efter i sømmene for at sikre, at de nu også har de kompetencer, de skriver.

? Det her er et projekt på erhvervslivets præmisser, og det, virksomhederne mangler, er højtuddannede. Specielt inden for de naturvidenskabelige fag, siger Sherin Khankan, der anslår, at der findes omkring 5.000 højtuddannede nydanskere, som er arbejdsløse.

Ud over Omarjobs første ansættelse har tre kandidater været til jobsamtale og venter i øjeblikket på svar. Så Sherin Khankan har store forventninger til, hvad de kommende seks måneder bringer.

? Jeg tror, der er stor villighed ude på virksomhederne, og jeg tror, det vil skabe en kædereaktion blandt dem. Der er flere og flere, der har indset fordelene ved at se på nydanskere som en kompetence og en ekstra ressource og ikke som en belastning, vurderer Sherin Khankan, der fornemmer, at især IT-virksomheder er meget åbne.

International styrke

For at skabe forbilleder blandt både nydanskere og virksomheder skriver hun historier til Omarjob om nydanskere, der arbejder i danske virksomheder. En af succeshistorierne stammer fra IT-virksomheden SecureIT, som har ansat pakistaneren Shehzad Ahmad som produktchef. Her fik man eksempelvis en ordre fra en pakistansk virksomhed, som foretrak SecureIT, netop fordi de har en pakistaner ansat.

? Det signalerer en åbenhed mod verden, at man har blandet arbejdsstyrke. Folk med en anden etnisk baggrund kan imødekomme nogle ønsker fra den virkelighed, som jo er meget mere mangfoldig, end den var tidligere, fordi de er tosproglige og tokulturelle, mener Sherin Khankan.

Begrænset tid

Omarjob er et tidsbegrænset projekt, som løber seks måneder, og budgettet er på en million kroner. Kompetenceportalen har modtaget 500.000 kroner fra Indenrigsministeriet, og resten er kommet fra en række sponsorer fra både det private erhvervsliv og det offentlige.

Portalen har været undervejs i et år, og forberedelsestiden er blevet brugt på at skabe et netværk af mennesker og organisationer, som støtter idéen. Blandt andre samarbejder man med Arbejdsformidlingen, Ingeniørforeningen i Danmark og Forum for Kritiske Muslimer, som Sherin Khankan selv er formand for.

? Det unikke ved projektet er netop, at vi har etableret et samarbejde mellem nydanskere, det private og det offentlige, faglige organisationer og brancheorganisationer, siger Sherin Khankan.

Hun fortæller, at det er blevet regnet ud, at der kun ? selv om hendes eget succeskriterium er meget højere ? skal fastansættes 14 nydanskere, før projektet samfundsøkonomisk kan løbe rundt.

? Og det er jo ret tankevækkende, konstaterer hun.

Denne artikel er fra Computerworld IT Job




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere