Der er penge i netfællesskaber. Det viser virksomheden Groupcare, der på tre år har skabt et sikkert overskud på at lade individer kommunikere i små lukkede fællesskaber på internettet.
I dag arbejder 14 mand fra kontoret i Havnegade for at sikre, at 270.000 registrerede brugere får glæde af firmaets software. Omsætningen nærmer sig så småt én million kroner om måneden, og overskuddet i anden halvdel af 2001 blev på 600.000 kroner.
Bag succesen står de tre partnere Esben Elmøe, Allan Mølgaard og Jesper Jensen, der mødte hinanden på cand. merc. studiet i København. Faktisk blev grunden til Groupcare lagt i et skoleprojekt om mulighederne i ?groupware? teknologien, som de tre udarbejdede i 1999.
Vejleder var den tyskfødte professor dr. Claudia Loebbecke, der var så imponeret af de tre drenges idé, at hun selv skød penge i projektet, da idé blev til virkelighed, og Groupcare blev registreret som en selvstændig virksomhed.
Væk med forretningsplanen
Der skulle dog gå mere end to år, før projektet gav overskud. Ikke fordi kunderne først skulle lære produktet at kende - de strømmede nemlig til butikken. Men fordi forretningsmodellen ikke var den rette fra start, fortæller direktør Esben Elmøe.
- Det var først i sommer, da vi lavede et afgørende skift i strategien, at der kom penge i kassen, siger han.
De tre partnere valgte i sommermånederne at lægge en 80 siders lang forretningsplan tilbage på hylde og lyttede i stedet til markedets krav. Flere og flere virksomheder efterspurgte direkte adgang til softwaren, så den kunne placeres på virksomhedernes egne servere og integreres i allerede eksisterende web-systemer.
Groupcare gav efter og gik fra at være underskudsgivende portalvirksomhed med annoncer som eneste indtjeningskilde til at være softwareleverandør med gryende overskud.
- I starten sagde vi nej til brugerne, for vi gik jo efter at være en portal. Men til sidst kunne vi ikke sidde opfordringerne overhørige.
- Der er ingen tvivl om, at det var den afgørende strategiske beslutning, som har givet os vækst, siger Esben Elmøe.
16 nye ansættelser i år
I dag er 110.000 af Groupcares brugere betalende kunder. Det er typisk virksomheder, som for eksempel DR, Sonofon og Maersk-Medical, der bruger gruppesoftwaren til videndeling på intranet eller til at styre kommunikationen med partnere eller kunder i ekstranet.
I Groupcare fortryder man dog ikke, at man først sent slog sig op på at være softwareleverandør.
Vi havde aldrig fået det antal kunder, vi har i dag, hvis vi ikke havde startet som en gratis tjeneste, siger Esben Elmøe og understreger, at gratis tjenesten i dag alene tjener som markedsføringskanal.
Computerworld Online skriver gerne om vækstvirksomheder med succes.
Send et tip hvis du kender en virksomhed, der: 1) Er startet indenfor de sidste tre år 2) Har internettet som en vigtig del af forretningen 3) Har overskud Send en mail til Christian Lund på redaktionen |
Ud over dr. Claudia Loebbecke har også WM Invest, Niels Kaae og Advice Netværk investeret i Groupcare. Målet i 2002 er en omsætning på 16 millioner kroner, hvilket efter planen også betyder en fordobling af antallet af ansatte til i alt 30 medarbejdere.
Næste mål for Groupcare er at udvide forretningen til det tyske marked. Dr. Claudia Loebbeckes kontakter i det tyske har allerede sikret Groupcare kontakt til tre tyske partnere, der er interesserede i at sælge Groupcares software.
Endnu har de tre partnere dog deres første salg i det tyske tilgode.
Relevant link: Groupcare
.