Første uddannelser i nanoteknologi

Store teknologiske landvindinger venter forude i en krydsning af fagene fysik, kemi og biologi. Her udvikles nemlig nanoteknologi. Nu ruster Danmark sig til at komme i front på området med nye uddannelser i Århus og København.

Studér noget småt og bliv noget stort. Sådan lyder mottoet, når universiteterne i København og Århus til efteråret starter Danmarks første uddannelser i nanoteknologi. Kompetencerne spås at blive stærkt efterspurgt især i IT-branchen, biotek-branchen, miljøsektoren samt medicinal- og sundheds-sektoren.

Nanoteknologi handler om at lære af naturens mekanismer, materialer og egenskaber. Og den lærdom findes i de allermindste dele: atomer og molekyler. Når vi kan forstå og kode dem, skaber det kolossale muligheder for teknologiske fremskridt. Nanoteknologi kan føre til den næste industrielle revolution i verden.

Nanoteknologi kan lyde noget abstrakt, men billedligt talt drejer det sig om at kontrollere naturens byggesten, som var det legoklodser. Klodserne er meget små - en milliarddel af en meter på hver led. Uanset hvor fingernem man er, er klodserne altså så små, at det ikke duer at bygge selv. Derfor handler det om at kunne kode klodserne på en måde, så de selv finder sammen til det, man vil bygge.

Computeren, medicinen og bilen

For IT-branchen kan nanoteknologi for eksempel føre til udvikling af bittesmå, men meget kraftfulde kredsløb, der automatisk samler sig selv.

I sundhedssektoren kan det være medicin, der doseres til kun de syge celler. I Danmark samarbejder Novozymes med Københavns Universitet på nanoteknologi-området.

Fremtidens biler kan måske blive nærmest forureningsfri med superavancerede katalysatorer - det forsker selskabet Haldor Topsøe allerede i.

Naturen som bevis

Allerede længe før nanoteknologi-uddannelserne begynder, har Københavns Universitet noteret en stor interesse fra både virksomheder og potentielle studerende, fortæller lederen af Nano Science Center på universitetet, professor Thomas Bjørnholm. Han har selv en tværfaglig baggrund med fagene fysik, kemi og senere biologi.

- Naturen har ført bevis for, at der er fantastiske muligheder i nanoteknologi. Nu har mennesket udviklet metoder og udstyr, der gør, at vi kan se og forstå naturen bedre. Det kan skabe gennembrud, siger Thomas Bjørnholm.
.

Nano

Ordet nano kommer af det græske ord nanos, der betyder dværg.

En nanometer er en milliondel af en millimeter. Det er godt 100.000 gange mindre end tykkelsen af et hår.

Han forklarer, at det er nødvendigt at kombinere fagene fysik, kemi, biologi tilsat IT for at kunne nå gennembrud. Rent praktisk betyder det for de studerende på den nye nanoteknologi-uddannelse, at noget pensum er "skrællet af" inden for hver fagområde, så det hele kan nåes på tre år som bachelor eller fem år som kandidat.

Programmeret medicin

En af de, der har vist interesse for nanoteknologi-området er Samir Munir. Han læser medicin på femte år og øjner spændende perspektiver, blandt andet inden for den hvidkitlede verden.

- Jeg tror, nanoteknologi vil rykke. Fordi man kan få så meget mere kontrol over, hvad der foregår - for eksempel designe medicin, så den går mod et bestemt organ. Dermed kan man undgå bivirkninger i andre organer og undgå at skulle tilføje anden medicin mod bivirkninger. Der kan måske også være indprogrammeret et doseringsinterval i medicinen. Det kunne for eksempel være til gavn for ældre mennesker, der glemmer at tage deres medicin, når de har det godt, siger Samir Munir.

Samir Munir ville ønske, at han havde flere timer i døgnet, så han også kunne læse nanoteknologi. Han overvejer dog at integrere emnet i sin afsluttende opgave på medicinstudiet og måske senerehen være med til at udvikle landvindinger til sundhedsverdenen.

Han har sideløbende med lægestudiet arbejdet med blandt andet IT og mener grundlæggende, at begrænsningen for, hvad vi kan opfinde og udvikle ikke ligger i de teknologiske muligheder, men i os selv og vores forestillingsevne.

Relevante links:

Københavns Universitets nanoteknologi-uddannelse

Århus Universitets nanoteknologi-uddannelse

Under titlen "Fra micro- til nanoteknologi - fremtidens forretning?" holder Dansk Industri en konference om nanoteknologi

Klaus Ensslin om forskning i nanoteknologi og halvledere

Miniwebsted på DTU, som forklarer, hvad nanoteknologi er.

USAs officielle info-site om aktiviteter inden for nanoteknologi i USA




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere