Elegant Windows-mobil

En elegant sammen­smeltning af telefon og ­lommecomputer – på telefonens præmisser.

Elegant Windows-mobil

Når mobiltelefonen samtidig er en lommecomputer, slipper man for at bære rundt på to apparater. De første kombi-modeller var store og klodsede, men Qtek 8310 viser, at sammensmeltningen kan fungere – vel at mærke på telefonens præmisser.

Apparatet har nemlig form og størrelse som en helt almindelig mobiltelefon i formatet 108x46x18 mm og med en vægt på 106 gram. Designet udstråler diskret elegance, og selv om telefonen er lavet af plastic, virker den solid og helstøbt.

Den store skærm er klar og har en opløsning på 240x320 og 65.000 farver. I modsætning til storebror 9100 har 8310 ikke trykfølsom skærm, så tekster skal skrives med SMS-metoden. Her er den danske T9-ordbog til stor hjælp. Tasterne er store og fingervenlige, og det præcise joystick giver et godt greb om menuerne.

Styresystemet er Windows Mobile 2005, som for en gangs skyld er oversat til dansk. Desuden er der de sædvanlige lommeudgaver af kendte Microsoft-programmer. Særlig interessant er den mobile MSN Messenger, som lader dig chatte på farten.

Hvad angår e-mail, er her flere muligheder. Telefonen kan kobles på en Exchange-server eller en almindelig mail-server (POP3/IMAP). Og med ActiveSync 4 kan du synkronisere din post, kalender og adressebog med pc’ens Outlook. Det gøres nemmest med den trådløse Bluetooth-forbindelse.

Qtek 8310 understøtter naturligvis GPRS og EDGE. Mere bemærkelsesværdigt er det, at telefonen har indbygget Wi-Fi (802.11b), så man kan udforske internettet i høj fart.
Det kræver selvsagt, at man befinder sig i et ”hotspot” – for eksempel på en café eller i lufthavnen. Oppe i flyveren kan mobilen i øvrigt sættes til ”flytilstand”, så man kan bruge lommecomputerens funktioner med frakoblet antenne. Om man så har mod på at forklare dette til kabinepersonalet er en anden sag.

Telefonen er generelt kvik i optrækket, men når mange programmer er åbne, sløves den mærkbart. Den interne hukommelse på 64MB kan udvides med Mini-SD-kort. Dette er en stor fordel, hvis man bruger mobilen som MP3-afspiller.

Qtek 8310 spiller både MP3 og WMA, men de medfølgende ørepropper mangler bas, og vi savner en FM-radio. Hvis musikken er vigtig, kan du i stedet overveje Qtek 8300, som har særlige genvejstaster til afspilleren.

Det indbyggede kamera har en opløsning på 1,3 megapixel. Billedstørrelsen (1.280×1.024) skulle række til mange formål, men kvaliteten skuffer desværre med mudrede farver og udvaskede detaljer.

Med lommecomputer og mobil i samme enhed sparer man besværet med at oplade to batterier. Til gengæld må man indstille sig på, at enheden skal oplades oftere end en almindelig telefon.

Producenten lover fem timers tale eller 250 timers standby, men hvis du bruger – eller glemmer at deaktivere – Wi-Fi og Bluetooth, drænes batteriet i lyntempo. I testperioden skulle telefonen til opladning omtrent hver anden dag.

Sovesyge?

Det har været fremme i pressen, at en række Qtek-telefoner er ramt af en mystisk fejl. Flere brugere har online berettet, at deres telefon fra tid til anden ”falder i søvn”, så den ikke kan modtage opkald.

I skrivende stund arbejder Qteks danske distributør, Dangaard Telecom, stadig på at opklare sagen. Muligvis ligger problemet i samspillet med visse operatørers sendemaster.

Vores testeksemplar fungerede upåklageligt, så fejlen har ikke påvirket vores vurdering af Qtek 8310. Men måske var det en idé at udskyde købet, indtil fejlen er lokaliseret – og forhåbentlig rettet.

Følg udviklingen på www.mywindowsmobile.dk, som er distributøren Dangaards webside for Windows Mobile-telefoner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere