Fiasko forude for pc-ordning

Hverken medarbejdere eller virksomheder har den store interesse i den nye hjemme-pc ordning. Det viser en rundringning, Computerworld har foretaget. Både revisorer og leverandører bekræfter manglende interesse for regeringens
pc-plan.

For virksomhederne er der ingen grund til at give medarbejderne hjemme-pc efter den nye ordning, og der er meget begrænset interesse for at give medarbejderne computere i hjemmet.


Det viser en en rundringning, som Computerworld har foretaget.

Sammenlignet med den gamle såkaldte bruttotræksmodel, der blev betragtet som et hul i skattelovgivningen og blev lukket den første januar 2001, bliver den nye ordning dyrere for medarbejderne ? og den koster virksomhederne penge.


? Den nye ordning er skruet spøjst sammen, fordi man direkte skal have brug for en pc, siger kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg fra Danfoss.


Han peger på, at den gruppe af medarbejdere, der direkte har brug for en hjemmearbejdsplads, får den stillet til rådighed af virksomheden. Og den gruppe af medarbejdere, der blev klogere på IT, fordi de fik en hjemme-pc under den gamle ordning, kan ikke længere komme i betragtning.


? Så vi er endt i en klemme, hvor den nye ordning ikke hjælper, siger Ole Daugbjerg.


Ubrugelig for banker

Ligesom Danfoss har Tulip-slagterierne udleveret mange hjemmecomputere under den gamle pc-ordning, men der er ingen planer om at udnytte den nye ordning.


? Jeg tror ikke, der er det store sparet for medarbejderne sammenlignet med at gå i Bilka og købe en computer, og det bliver for dyrt for virksomheden, forklarer økonomichef Tommy Jensen fra Tulip.


Det var de store banker og forsikringsselskaber, der var først med at give medarbejderne pc, mod at de tog et pc-kørekort.


? Vi har ikke taget endelig stilling til den nye ordning, men det er jo mere en hjemmearbejdsplads end en pc-ordning, siger informationschef Jens Bekke fra Nordea.


Det offentlige udelukket

Det er ikke bare de store arbejdspladser, der melder pas over for regeringens bud på et IT-løft. Også frisører, automekanikere, murere, elektrikere og andre små virksomheder melder om manglende interesse.


? Ordningen står ikke øverst på vore medlemmers hitliste. Der er andre personalegoder, de først vil tænke på, vurderer pressekoordinator Casper Black fra Håndværksrådet.


Den gamle pc-ordning med træk i bruttolønnen var vanskelig at udnytte for offentlige institutioner, blandt andet fordi den ikke duede for tjenestemænd.


? Men vi kan heller ikke finde de 25 procent, der er krav om fra arbejdsgiverside i vores budgetter, så vi har opgivet den nye ordning, siger vicedirektør Jimmy Kevin Pedersen fra Københavns Kommune.
? Og det er brandærgerligt. Mange af vores medarbejdere kunne have glæde af hjemme-pc, særligt på grund af det IT- kompetenceløft, det medfører, siger Jimmy Kevin Pedersen.


En del forhandlere har ellers i begejstrede vendinger hilst den nye pc-ordning velkommen og set frem til igen at køre vognladninger med computere ud til virksomhedernes medarbejdere.


Men også her er der ved nærstudier af betingelserne dukket skeptiske røster op.


? Den gamle ordning var dobbelt så interessant som den her. Nu skal virksomhederne lægge 25 procent oveni, og så er den ansattes fradrag kun halvt så stort, siger en lettere skuffet direktør for Top Nordic, Claus Hougesen til Computerworlds søsterblad, IT-branchen.


Ingen efterspørgsel

Revisionsfirmaet Ernst og Young har regnet på forskellen mellem de to ordninger.
Den nye ordning er omkring to tusind kroner dyrere end den gamle set over en tre-årig periode.


? Men i virkeligheden er forskellen en del større, fordi arbejdsgiveren under den gamle ordning betalte op til 25 procent. Nogle gange nul, andre gange en fjerdedel. Der var mange forskellige tal fra Ligningsrådet, så det var uvist, hvor meget arbejdsgiveren skulle betale, sige chefkonsulent Annie Baare fra skatteafdelingen i Ernst og Young.


Revisionsfirmaet havde mange kunder, der etablerede hjemme-pc ordninger efter de gamle regler.


? Men der er ikke den mega-efterspørgsel efter den nye ordning. Slet, slet ikke, siger Annie Baare.


Ernst og Young har kun fået et par henvendelser fra gamle kunder, der havde de gamle ordninger, og som nu er interesserede i at undersøge muligheden for at give nye medarbejdere pc efter den nye ordning.


Der er flertal for regeringens forslag til hjemme-pc ordning og pengene er sat af på Finansloven.
Den forventes at blive vedtaget i løbet af få måneder, men er gældende med tilbagevirkende kraft fra nytår.














































Hjemme-pc før og nu
Gamle regler

med bruttoløns-

nedgang

Nye regler

ifølge lovforslag


Anskaffelsesværdi


14.000


14.000
Arbejdsgivers betaling, 25% - -3.500
Medarbejders betaling, 75% 14.000 10.500
Bruttolønsreduktion skatteværdi, 63,3% -8.862 -
Værdi af ligningsmæssigt fradrag, 33,3% - -3.496
Prisen for medarbejderen 5.138 7.004
Efter de nye regler betaler arbejdsgiveren 25 procent mod
ingenting efter de gamle regler.

Tallene forudsætter en pc til 14.000 kroner, der er maksimumprisen
efter de nye regler, en

gennemsnitlig skatteprocent på kr. 63,3 procent, inklusive AM- og
SP-bidrag. Efter nye

regler er medregnet den skattemæssige fordel af det ligningsmæssige
fradrag på maksimalt

kr. 3.500 om året, fordelt over tre år.

Kilde: Ernst og Young.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere