For virksomhederne er der ingen grund til at give medarbejderne hjemme-pc efter den nye ordning, og der er meget begrænset interesse for at give medarbejderne computere i hjemmet.
Det viser en en rundringning, som Computerworld har foretaget.
Sammenlignet med den gamle såkaldte bruttotræksmodel, der blev betragtet som et hul i skattelovgivningen og blev lukket den første januar 2001, bliver den nye ordning dyrere for medarbejderne ? og den koster virksomhederne penge.
? Den nye ordning er skruet spøjst sammen, fordi man direkte skal have brug for en pc, siger kommunikationsdirektør Ole Daugbjerg fra Danfoss.
Han peger på, at den gruppe af medarbejdere, der direkte har brug for en hjemmearbejdsplads, får den stillet til rådighed af virksomheden. Og den gruppe af medarbejdere, der blev klogere på IT, fordi de fik en hjemme-pc under den gamle ordning, kan ikke længere komme i betragtning.
? Så vi er endt i en klemme, hvor den nye ordning ikke hjælper, siger Ole Daugbjerg.
Ubrugelig for banker
Ligesom Danfoss har Tulip-slagterierne udleveret mange hjemmecomputere under den gamle pc-ordning, men der er ingen planer om at udnytte den nye ordning.
? Jeg tror ikke, der er det store sparet for medarbejderne sammenlignet med at gå i Bilka og købe en computer, og det bliver for dyrt for virksomheden, forklarer økonomichef Tommy Jensen fra Tulip.
Det var de store banker og forsikringsselskaber, der var først med at give medarbejderne pc, mod at de tog et pc-kørekort.
? Vi har ikke taget endelig stilling til den nye ordning, men det er jo mere en hjemmearbejdsplads end en pc-ordning, siger informationschef Jens Bekke fra Nordea.
Det offentlige udelukket
Det er ikke bare de store arbejdspladser, der melder pas over for regeringens bud på et IT-løft. Også frisører, automekanikere, murere, elektrikere og andre små virksomheder melder om manglende interesse.
? Ordningen står ikke øverst på vore medlemmers hitliste. Der er andre personalegoder, de først vil tænke på, vurderer pressekoordinator Casper Black fra Håndværksrådet.
Den gamle pc-ordning med træk i bruttolønnen var vanskelig at udnytte for offentlige institutioner, blandt andet fordi den ikke duede for tjenestemænd.
? Men vi kan heller ikke finde de 25 procent, der er krav om fra arbejdsgiverside i vores budgetter, så vi har opgivet den nye ordning, siger vicedirektør Jimmy Kevin Pedersen fra Københavns Kommune.
? Og det er brandærgerligt. Mange af vores medarbejdere kunne have glæde af hjemme-pc, særligt på grund af det IT- kompetenceløft, det medfører, siger Jimmy Kevin Pedersen.
En del forhandlere har ellers i begejstrede vendinger hilst den nye pc-ordning velkommen og set frem til igen at køre vognladninger med computere ud til virksomhedernes medarbejdere.
Men også her er der ved nærstudier af betingelserne dukket skeptiske røster op.
? Den gamle ordning var dobbelt så interessant som den her. Nu skal virksomhederne lægge 25 procent oveni, og så er den ansattes fradrag kun halvt så stort, siger en lettere skuffet direktør for Top Nordic, Claus Hougesen til Computerworlds søsterblad, IT-branchen.
Ingen efterspørgsel
Revisionsfirmaet Ernst og Young har regnet på forskellen mellem de to ordninger.
Den nye ordning er omkring to tusind kroner dyrere end den gamle set over en tre-årig periode.
? Men i virkeligheden er forskellen en del større, fordi arbejdsgiveren under den gamle ordning betalte op til 25 procent. Nogle gange nul, andre gange en fjerdedel. Der var mange forskellige tal fra Ligningsrådet, så det var uvist, hvor meget arbejdsgiveren skulle betale, sige chefkonsulent Annie Baare fra skatteafdelingen i Ernst og Young.
Revisionsfirmaet havde mange kunder, der etablerede hjemme-pc ordninger efter de gamle regler.
? Men der er ikke den mega-efterspørgsel efter den nye ordning. Slet, slet ikke, siger Annie Baare.
Ernst og Young har kun fået et par henvendelser fra gamle kunder, der havde de gamle ordninger, og som nu er interesserede i at undersøge muligheden for at give nye medarbejdere pc efter den nye ordning.
Der er flertal for regeringens forslag til hjemme-pc ordning og pengene er sat af på Finansloven.
Den forventes at blive vedtaget i løbet af få måneder, men er gældende med tilbagevirkende kraft fra nytår.
Hjemme-pc før og nu | Gamle regler med bruttoløns- nedgang | Nye regler |
Anskaffelsesværdi | 14.000 | 14.000 |
Arbejdsgivers betaling, 25% | - | -3.500 |
Medarbejders betaling, 75% | 14.000 | 10.500 |
Bruttolønsreduktion skatteværdi, 63,3% | -8.862 | - |
Værdi af ligningsmæssigt fradrag, 33,3% | - | -3.496 |
Prisen for medarbejderen | 5.138 | 7.004 |
Efter de nye regler betaler arbejdsgiveren 25 procent mod ingenting efter de gamle regler. Tallene forudsætter en pc til 14.000 kroner, der er maksimumprisen efter de nye regler, en gennemsnitlig skatteprocent på kr. 63,3 procent, inklusive AM- og SP-bidrag. Efter nye regler er medregnet den skattemæssige fordel af det ligningsmæssige fradrag på maksimalt kr. 3.500 om året, fordelt over tre år. Kilde: Ernst og Young. |
-
Governance, Risk & Compliance: Knyt stærke bånd mellem forretning og sikkerhed
Orange Cyberdefense
-
Sådan gør du: Elektronisk dokumentudveksling i praksis
TrueCommerce
-
MDR: Transparent sikkerhed og overvågning i realtid
Arrow & Bitdefender
-
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering
OpenText
-
SDC A/S
Procurement Specialist med kommercielt mindset -
DEIF A/S
Senior Project Manager, Software & Product Development -
Danske Commodities A/S
Data technician trainee -
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Karrieremulighed inden for cybersikkerhed -
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Gi' din karriere et løft som projektstyringsekspert i Danmarks største offentlige it-organisation -
Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
Motiverende chefkonsulent med souschefopgaver til PMO Gældssystemer -
TV2
Staff Engineer med fokus på Compute & Storage til Tech Enabling i TV 2 -
LB Forsikring
Salesforce udvikler - Vis flere jobs